Greiplov šov v Avstraliji, zvezdniki napredujejo v Argentini (foto in video)

Greiplov šov v Avstraliji, zvezdniki napredujejo v Argentini (foto in video)
25.01.2013 AVTOR: D. Z.
Na dirki po San Luisu je kronometer dobil Svein Tuft. Vodstvo v skupnem seštevku je prevzel Michal Kwiatkowski. A Avstraliji pa je spet zablestel Andre Greipel.

Dirka po San Luisu, skupni vrstni red
1. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 12:30:37
2. Tejay van Garderen (ZDA) BMC Racing Team 0:23
3. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto Belisol 0:42
4. Alex Diniz (Bra) Funvic Brasilinvest 0:45
5. Bart De Clercq (Bel) Lotto Belisol 0:54
6. Alberto Contador (Špa) Team Saxo-Tinkoff 01:10
7. Daniel Diaz (Arg) San Luis Somos Todos 01:12
8. Diego Ulissi (Ita) Lampre-Merida isti čas
9. Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quick Step 01:24
10. Jesus Herrada (Špa) Movistar Team isti čas

Santos Tour Down Under, skupni vrstni red

1. Geraint Thomas (VB) Sky Procycling 12:59:09
2. Tom Jelte Slagter (Niz) Blanco 0:05
3. Javier Moreno Bazan (Špa) Movistar 0:06
4. Ben Hermans (Bel) Radioshack Leopard 0:08
5. Gorka Izagirre (Špa) Euskaltel Euskadi 0:15
6. Ion Izagirre (Špa) Euskaltel Euskadi
7. Jack Bauer (NZl) Garmin Sharp
8. Tiago Machado (Por) Radioshack Leopard
9. Adam Hansen (Avs) Lotto Belisol
10. George Bennett (NZl) Radioshack Leopard vsi isti čas

SANTOS TOUR DOWN UNDER
Na dirki Santos Tour Down Under je bila na sporedu četrta etapa od Modburyja do Tanunde, ki je bila dolga 126 kilometrov. Kmalu po startu sta se v beg posala Nathan Howson in svetovni prvak Philippe Gilbert. Hitro sta si privozila skoraj tri minute prednosti, na edinem gorskem cilju po zgolj 30 kilometrih dirkanja pa je bil najboljši 20-letni Avstralec.

Po prevoženih 50 kilometrih sta imel ubežnika že več kot tri minute prednosti, potem pa so se v ozadju v lov za njima podale tri ekipe. Sky, Lotto Belisol in Argos Shimano. Ubežnika sta bila po 118 kilometrih bega ujeta osem kilometrov pred ciljem in takrat je postalo jasno, da bo zmagovalca odločil ciljni sprint glavnine.

Najboljši vlak je spet uspelo sestaviti kolesarjem moštva Lotto Belisol. Zadnji mož pred glavnim sprinterjem pa je bil Greg Henderson. Ta se je, potem ko je Andreja Greipla pripeljal v odličen položaj za sprint, dvesto metrov pred ciljem umaknil in Greipel je lahko pokazal svojo moč. Dobil je še drugo etapo na letošnji dirki.

"Na koncu je bilo nekaj vetra s strani, v zadnjih dveh kilometrih pa je pihal nasprotni veter, zaradi česar je prišlo do velike zmešnjave Ekipa je opravil odlično delo, ker me je držala v ospredju. V nasprotnem vetru ni bilo lahko, vendar smo se odločili, da čim dlje čakamo. Mislim, da smo sprint spet izpeljali popolno," je priznal Greipel. Nemec se je tudi izognil tudi dvema padcema, do katerih je prišlo v zadnjih desetih kilometrih.

V zadnjem kilometru so se na tleh med drugimi znašli tudi kar trije kolesarji domačega moštva Orica GreenEdge. To so bili Goss, Impey in Mouris. Poleg njih pa so padli še Phelan, Dempster in Brown. Drugo mesto v etapi je zasedel Roberto Ferrari, tretji pa je bil Jonathan Cantwell. Peta etapa na dirki v Avstraliji bo najtežja in vodilnega kolesarja v skupnem seštevku Gerainta Thomasa čaka še težko delo, če bo hotel obdržati najsprestižnejšo majico na tej dirki.

DIRKA PO SAN LUISU
Kolesarji na dirki po San Luisu so morali odpeljati 19,2 kilometra dolgo posamično vožnjo na čas. Najboljši v tej disciplini pa je bil Svein Tuft. Kanadčan, sicer član avstralske ekipe Orica GreenEdge je progo premagal v 22 minutah in 14 sekundah. Za zgolj sedem sekund je prehitel brez dvoma presenečenje dneva Leandra Messinea, člana domačega moštva San Luis Somos Todos.

Za 11 sekund je zaostal Poljak Michal Kwiatkowski. Kolesar belgijskega moštva Omega Pharma Quick Step je s tem prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Precej bolje, kot v tretji etapi, je tokrat šlo zvezdnikom, jih na dirki ne manjka. Vincenzo Nibali je s 14 sekundami zaostanka postavil četrti čas, Tejay Van Garderen pa je zaostal za 33 sekund in je preizkušnjo končal na sedmem mestu. Deseterico je zaključil Jurgen van den Broeck. Alberto Contador je izgubil 57 sekund in je zasedel 13. mesto. Joaquim Rodriguez pa je bil 33.

Michal Kwiatkowski bo peto, 170 kilometrov dolgo in zelo zahtevno etapo začel kot vodilni v skupnem seštevku. Van Garderen za njim zaostaja za 23 sekund, Van den Broeck pa za 42 sekund.  Zmagovalec tretje etape Alex Diniz je padel na četrto mesto. Contador se je zdaj povzpel na šesto mesto, do prvega mesta pa ga loči minuta in deset sekund. Peta etapa je

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ