Ian Boswell zmagovalec neuradnega gravel svetovnega prvenstva

Ian Boswell zmagovalec neuradnega gravel svetovnega prvenstva
06.06.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Unbound Gravel

V Kansasu je potekal Unbound Gravel, ki se je prej imenoval Dirty Kanza. Dirka velja za največji makadamkarski dogodek na svetu, po več kot 200 miljah je Ian Boswell v šprintu premagal Laurensa Ten Dama.

Dirty Kanza si je v sicer kratki zgodovini med ljubitelji makadamkanja ustvarila kultni status, zato dirka zdaj velja za neuradno gravel svetovno prvenstvo. Prestižna je najdaljša dirka, dolga dobrih 200 milj (320 km), letos pa je bilo na štartu na vseh razdaljah skupaj več kot 2400 kolesarjev.

Ime Dirty Kanza je nekaj časa burilo duhove, ker naj bi bilo žaljivo do domorodcev, ki živijo v Kansasu, zato so ga najprej preimenovali v DK, pred letošnjim letom pa v Unbound Gravel, kakor se zdaj imenuje dirka.



Tako kot lani se je tudi letos na polovici proge v ospredju oblikovala skupina sedmih kolesarjev, ki se je odpeljala zasledovalcem. V njej so bili branilec lanske zmage Colin Strickland, Robin Carpenter (Rally Cycling), Ted King, Eric Marcotte, Peter Stetina, Ten Dam in Boswell.

Kolesarji so počasi začeli čutiti posledice utrujenosti, ki je bila še hujša zaradi vročine in močnega vetra, ki je v drugi polovici spremljal tekmovalce. Slabih 20 milj pred koncem je s solo napadom poizkusil Stetina, a se je v močnem vetru uštel.

V ozadju so složno narekovali ritem ten Dam, Boswell in King, ki so ujeli in prehiteli Stetino, nato pa je King izgubil priključek in nekdanja kolesarja iz svetovne serije sta se pomerila v šprintu. Hitrejši je bil Boswell, ki je slavil po 10 urah, 18 minutah in 35 sekundah.

»Po pravici povedano sem presenečen, ker nisem treniral toliko, kot bi si želel. Prišel sem sicer dobro pripravljen, a povsem brez rezultatskih pričakovanj, kar se je poznalo, saj sem lahko dirkal sproščeno. Nekajkrat sem imel srečo, predvsem na tehnično zahtevnih odsekih, kjer nisem pripravljen tvegati toliko, kot tvegajo ostali, v zadnjih 10 kilometrih pa sem vedel, da bo odločal šprint. Na srečo sem šprintal proti najbrž edinemu kolesarju, ki ga v šprintu lahko premagam, saj nihče od naju ni prav hiter,« je v cilju zbranim poročevalcem povedal Boswell.

Tudi Ten Dam ni bil preveč razočaran po drugem mestu: »Dogovorila sva se, da bova skupaj narekovala ritem do cilja, potem pa naj odloči šprint. Pihal je veter v prsa, bil sem v njegovem zavetrju, a nisem uspel priti mimo, žal nisem ravno eksploziven kolesar. Povedal sem mu, da sem vesel, saj je Specialized vknjižil dvojno zmago, jaz pa sem slavil vsaj v svoji starostni kategoriji,« je povedal od Boswella 10 let starejši Ten Dam.

V ženski kategoriji je slavila Lauren de Crescenzo, ki je z 206 miljami opravila v 12 urah, 6 minutah in 49 sekundah.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ