Dirty Kanza popustila pritiskom in se preimenovala v Unbound Gravel

Dirty Kanza popustila pritiskom in se preimenovala v Unbound Gravel
15.11.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Jordan Clark Haggard/EF Pro Cycling

Lachlan Morton si je za enega od ciljev svoje "off-road" kariere postavil tudi zmago na Kanzi, leta 2019 jo je končal na 4. mestu.

Najbolj znana vzdržljivostna preizkušnja za ljubitelje makadama na svetu bo od prihodnjega leta dalje znana kot Unbound Gravel. Ime so spremenili zaradi dolgotrajnih polemik in domnevne žaljive konotacije.

Dirty Kanza je vzdržljivostna preizkušnja po planjavah Kansasa, ki velja za neuradno gravel svetovno prvenstvo in zagotovo najbolj odmevno vzdržljivostno preizkušnjo za ljubitelje makdamkanja na svetu. Poteka v predelu Kansasa, poimenovanem Flint Hills, od ustanovitve leta 2006 pa je dogodek izjemno zrasel.

Ob ustanovitvi je bila na voljo le 200 milj (320 km) dolga različica, zdaj pa prireditelji ponujajo 50, 100, 150, 200 in kar 350 milj dolge različice tekmovanja, a 200-miljska ostaja najbolj pomembna in privlačna. Na štartu je vsako leto več kot 4000 tekmovalcev iz 40 držav sveta.



A vse pri razvoju Dirty Kanze vendarle ni bilo tako rožnato, ime naj bi po mnenju nekaterih prebivalcev regije nosilo žaljivo konotacijo in naj bi se nanašalo na »umazane Indijance«, ki živijo v pokrajini Flint Hills, gre za pleme Kaw.

Prireditelji Life Time in tudi predstavniki plemena so se s skupno izjavo upirali peticiji za spremembo imena in zagotavljali, da se pridevnik »dirty« nanaša na umazan izgled kolesarja, ko opravi z dolgimi kilometri makadama, tudi domorodcem se poimenovanje ni zdelo posebej sporno.

Še aprila letos so zagotavljali, da imena ne bodo spremenili, zdaj pa so se vdali pritiskom in dogodek se po novem imenuje Unbound Gravel. »Beseda unbound pomeni, da si prost, svoboden, kot so svobodni kolesarji v naših koncih, ko pridejo na dogodek. Želeli smo ime in podobo, ki bi odražala pomen pokrajine Flint Hills. S spremembno imena se končuje eno obdobje Dirty Kanze, a bomo še vedno skrbeli za to, da vsak, ki pride na naš dogodke, pomisli tudi na to, kaj se je tukaj dogajalo v preteklosti in kakšno zgodovinsko pomembnost nosijo te poti, po katerih bo potekal Unbound Gravel,« so sporočili v izjavi za javnost ob spremembi imena.

Prvi Unbound Gravel bo potekal 5. junija prihodnje leto, zelo obiskani Gravel Expo pa se bo začel dva dni prej.

Značke: Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ