Imamo novega rekorderja: Več kot 52 km v eni uri! (FOTO in VIDEO)

Imamo novega rekorderja: Več kot 52 km v eni uri! (FOTO in VIDEO)
08.02.2015 AVTOR: D. Z.
Rohan Dennis je postavil nov rekord v vožnji na eno uro. Avstralec je prevozil 52,491 km. Kraj Grenchen, Švica.

Matthias Brandle je držal rekord v vožnji na eno uro. Njegovih 51,85 km pa se je zdelo premagljivih. Prejšnji teden pa njegovega rezultata vseeno ni uspel izboljšati Jack Bobrdige. Zdaj se je z vožnjo na eno uro spopadel še 24-letni Rohan Dennis. Aktualni zmagovalec dirke Tour Down Under. Avstralec, ki vozi za moštvo BMC je rekord postavljal v Švici, na velodromu v Grenchnu. In Dennisu je uspelo postaviti novo znamko.

In to kakšno! Njegova povprečna hitrost je po eni uri znašala kar 52,491 km/h. Prenos, ki ga je uporabljal naj bi bil 56x14 in kaj kmalu je postalo jasno, da Dennis drvi novi znamki naproti. »Sem zelo utrujen, a ponosen. Pri BMC so mi vse skupaj zelo olajšali. Čas po dirki Tour Down Under je zame minil zares brez stresa. Popolno je bilo. Zdelo se je že kar prelahko, pa čeprav ni bilo. Je pa res, da so vse naredili skorajda popolno, « je po preizkušnji dejal Rohan Dennis.

Prvi del dirke je odpeljal ob spremljavi pesmi Black Eyed Peas »O Gotta Feeling « in zares je vse odpeljal s pravim občutkom. Po 20 minutah vožnje je vozil s povprečno hitrostjo 52,6 km/h. Deset minut kasneje, torej na polovici preizkušnje, je povprečno hitrost povečal na 52,7 km/h. Po 40 minutah je njegova povprečna hitrost znašala že 52,8 km/h. Zdelo se je, da bi se Dennis lahko približal celo magični meji 53 km/h. Potem pa je začel kazati znake utrujenosti.

Ritem je nekoliko zmanjšal, a bojazni, da bi povprečna hitrost padla pod 52 km/h ni bilo. Brandlejev mejnik je dosegel minuto in pol pred koncem preizkušnje in tako je bilo samo še vprašanje, kakšen rekord bo postavil. »Bilo je zelo boleče. Če sem pošten, uživati sploh nisem mogel. Vedel sem, da moram prevoziti 208 krogov. Ko sem to mejo enkrat prevozil, sem vedel, da imam na voljo še dva, morda dva kroga in pol, « je dejal Dennis. V eni uri je Dennis prevozil 210 krogov, uradni rekord pa zdaj znaša 52,491 km.

Zdaj lahko že težko pričakujemo nove kolesarje, ki se bodo poskušali vsaj približati tej neverjetni znamki. Predvsem bo zanimiv nastop Bradleyja Wigginsa. »To je lep dosežek in upam, da bo rekord ostal nekaj časa, « je zaključil Dennis. Tudi Alex Dowsett je napovedal podvig, vendar si je ob padcu poškodoval ključnico in je moral datum prestaviti. Potem je o tem glasno razmišljal tudi Tony Martin, pa tudi Fabian Cancellara bi se rad vpisal med rekorderje te vožnje. Očitno se nam obetajo zares zanimivi podvigi v vožnji na eno uro.

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ