Ineos Granadiers s prvo etapno zmago, Pogačar zmanjšal zaostanek

Ineos Granadiers s prvo etapno zmago, Pogačar zmanjšal zaostanek
14.07.2023 AVTOR: BOSTJAN SVETE

Trinajsta etapa se je zaključila s tretjim ciljnim vzponom, na letošnji Dirki po Franciji, na Grand Colombieru.

Glede na profil etape so se od starta pričakovano vrstili skoki kolesarjev z upanjem na etapno zmago. Po dolgi uvodni uri se je le oblikovala večja ubežna skupina dvajsetih kolesarjev, med katerimi je bil tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious). Ravno Matej je bil glavni pobudnik, da so se ubežniki s približevanjem vznožju zaključnega vzpona »aktivirali«, da se je časovna razlika z glavnina povečala na štiri minute, ko so začeli z vzpenjanjem na znameniti Grand Colombieru.

Kljub preprostemu profilu je bila etapa daleč od tega, da bi bila enostavna. Medtem, ko je ekipa UAE aktivirala vse kolesarje za nadzorovanje poteka etapa, so imeli pri Jumbo Vismi Wout van Aert, Christophe Laporte in Nathan van Hooydonck lažji dan, z mislijo na prihajajoči dve etapi.

Do začetka zaključnega vzpona so pri UAE narekovali ritem Mikkel Bjerg, Vegard Stake Laengen in Matteo Trentin, Marc Soler, Rafal Majka in Felix Grossschartner, pa so narekovali ritem na vzponu in zmanjševali razliko do Michaela Kwiatkowskega, kateremu je bilo dva kilometra do cilja jasno, da se mu obeta po treh letih nova etapna zmaga na Touru.

Na zaključnem klancu so pri UAE do konca razredčili skupino, ko je pospešil Adam Yates, kar je pokril pri Jumo Vismi Sepp Kuss. Na podobnem mestu štiristo metrov do cilja, kot pred tremi leti je Tadej Pogačar silovito potegnil in dvesto metrov do cilja mu je lahko sledil samo Jonas Vingegaard. V zadnjih metrih je uspelo Tadeju povečati razliko in prehiteti še zadnje ubežnike ter s tretjim mestom v etapi zmanjšal zaostanek v skupnem seštevku, ki zdaj znaša devet sekund.

Pred kolesarji sta dva naporna dneva v Alpah, v obeh etapah je več kot štiri tisoč višinskih metrov vzponov, v soboto je cilj v dolini, v nedeljo pa se bo še četrta etapa zaključila v klanec.



Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ