Iz kakšnega testa je: Alpina Mythos 3.0

Iz kakšnega testa je: Alpina Mythos 3.0
01.06.2017 AVTOR: Vladimir Pakrac
Je naziv alpinine najbolj prodajane kolesarske čelade dovoljšen motiv, da bi razmislili o njenem nakupu? V tokratnem članku si preberite ali je Mythos 3.0 iz pravega testa.

Opremo nam je za potrebe predstavitve posodilo podjetje ASA Naklo d.o.o. 

Po alpininem vsegorskem oz. enduro modelu Garbanzo, sem tokrat v roke dobil nekoliko bolj umirjen model Mythos 3.0. Nikjer nisem natanko zasledil ali gre, po imenu sodeč, za tretjo izvedenko modela Mythos, je pa dejstvo, da je za sezono 2017 ta model dobil osveženo podobo. Naj bo to pomemben podatek ali ne, Alpina koraka s časom in to se je odražalo tudi na tokratnem testu.

Pa kot vedno najprej poglejmo številke in detajle. S težo zgolj 250 g je Mythos izredno lahka "trail " čelada. Po obliki školjke je precej podobna Garbanzotu in moram priznati, da sem sprva namembnost obeh modelov kar težko razločil med seboj. Tako ima tudi Mythos podaljšan zatilni del čelade, a za malenkost manj kot njegov enduro brat Garbanzo. Je že tako, da ima dandanes vsak segment svojo čelado, a to vsekakor ni stvar nad katero bi se potrošniki morali pritoževati. Kakorkoli, v kolikor enduro kolesarji iščete še nekoliko zračnejšo čelado, je Mythos vsekakor model za katerim se velja ozreti. 

Za nizko težo je poleg ogromnih zračnih odprtin (ki so po sredini, mimogrede, opremljene z mrežico), odgovorna in-mold konstrukcija školjke. Tudi pri Mythosu Alpina ni skoparila z domiselnostjo in je pri nekaterih barvnih kombinacijah (tudi testirani), uporabila moder EPS material, ki izpod lupine zasije v svojem električno modrem značaju. Tako je opaznost na turi zagotovljena. Tudi detajli kot sta t.i. edge protect (ščitnik EPS-a s spodnje strani) ter tanka linija, ki ločuje spodnji in zgornji del lupine, sta odraz kakovostne in premišljene izdelave oz. zasnove.

Že v testu modela Garbanzo sem izkazoval (subjektivno) navdušenje nad fitingom čelade in tudi v primeru Mythosa ni nič drugače. Alpinina notranja oblika školje se z mojo bučo ujema "v nulo ", zato si tudi tokrat Alpina v tem pogledu z moje strani zasluži zgolj pohvale. Kot vsakič, pa poudarjam, da čelado najprej poizkusite na glavi, preden jo kupite. 

Za konec pa še nekaj vtisov z uporabe na trailu. Mythosa sem na turo peljal v že kar vročih spomladanskih dneh, kjer se je, kot pričakovano, izkazal s svojo zračnostjo ter lahkostjo. Piš zraka čez velike odprtine tej čeladi zares doprinese dodano vrednost v vročih poletnih dneh, mrežica za mrčes pa bo poskrbela, da bodo vsiljivci ostali zunaj. Omeniti velja še sistem zapenjanja varnostnega paščka, ki namesto standardne zaponke uporablja modernejši sistem s stopničastim varovalom in gumbom. 

Ocena? Z moje strani čista desetka!

Več na uradni spletni strani proizvajalca.

Značke: Gorsko, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ