Iz kakšnega testa je: čelada Alpina King Carapax

Iz kakšnega testa je: čelada Alpina King Carapax
24.06.2017 AVTOR: Vladimir Pakrac
Čelada s snemljivim ščitnikom brade, s katero boste v obeh izvedenkah na trailu pravzaprav izgledali dobro!

Opremo nam je za potrebe predstavitve posodilo podjetje ASA Naklo d.o.o. 

Če si želite eno čelado za vse, utegne biti Alpina King Carpax čelada, ki jo iščete. King Carapax je enduro čelada s snemljivim ščitnikom brade, ki je na glavno školjo pritrjen s pomočjo štirih vijakov. Snemanje ščitnika je nekoliko nerodno, saj boste za to opravilo potrebovali poseben križni ali navaden ploščati izvijač. Kljub temu navoj ni dolg, tako da je odstranjevanje ščitnika relativno hitro opravilo. Vijaki hkrati pritrjujejo tudi po višini nastavljiv vizir, brez katerega lahko King Carapaxa zasilno spremenite v tudi na pogled ne preveč motečo cestno oziroma xc čelado. Predvsem pa velja izgled čelade pohvaliti v trail izvedenki (brez ščitnika brade), z vizirjem. Tako lahko Carapaxa zares uporabite na vseh kolesih!

Čelade na žalost, oziroma srečo, nisem uspel preizkusiti s padcem, a ščitnik brade vsaj na občutke v roki vliva nekaj zaupanja. Kljub temu je za redne obiske v kolesarskih parkih ne bi priporočal. A temu niti ni namenjena. S svojimi velikimi zračnimi odprtinami je čelada izredno zračna, to pa je močan atribut, ki utegne pritegniti marsikaterega all mountain/enduro kosarja, ki občasno zavije tudi na proge, na katerih je idealno linijo težje poiskati.

Kljub svoji zračnosti, je ponuja dobro zaščito proti mrčesu, saj so na vse izpostavljene odprtine pri Alpini dodali mrežico. Čelada je na voljo v dveh velikostih, 52-57 in 57-62 cm. Sam sem pri obsegu glave 55 cm, jasno, izbral manjšo. Fino nastavljanje velikosti poteka s pomočjo zategovalnega sistema, ki čelado udobno pričvrsti na svoje mesto. Na tej točki velja pohvaliti alpinin fiting, ki poskrbi za to, da se King Carapax dobro “usede ” na glavo.

Čelada je izdelana po postopku inmold, pri katerem v kalup vbrizgajo polistiren, ki znotraj plastične školjke, tvori močno in lahko konstrukcijo. Tako vas bo King Carapax, ob peresno lahki teži, zaščitila tudi na tistih, bolj divjih spustih. Pri alpini so čelado označili z besedami: “spustaška čelada, namenjena vzponom ” in natanko to King Carapax tudi je.

Več na alpina-sports.com

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ