Iz kakšnega testa so: očala Alpina S-Way VLM+

Iz kakšnega testa so: očala Alpina S-Way VLM+
09.06.2017 AVTOR: Vladimir Pakrac
Od čelad k očalom, od besed k dejanjem, bi lahko zapisali. V dneh, ko sončni dnevi dosegajo vrhunec, smo gledali skozi alpinina fotokromatska očala S-Way VLM+.

Opremo nam je za potrebe predstavitve posodilo podjetje ASA Naklo d.o.o. 

Ogromno vidno polje, udobje in izredno nizka teža. Sliši se mamljivo, kajne? V alpininem modelu S-Way VLM+, ki se od sorodnih modelov QVM+, VL+ in CM razlikuje po fotokromatskih steklih, so združene prav vse zgoraj naštete lastnosti. 

Ne glede na to ali se s kolesom podajate na cesto ali na priljubljen trail, so S-Way edini sopotnik, ki ga vaše oči potrebujejo. Seveda uporabe ne bi omejeval zgolj na kolesarske dejavnosti, a pozor! S-Way QVM+ niso primerna za uporabo v avtomobilu, kar je na očalih jasno označeno tudi z opozorilno nalepko. Slednje je posledica tega, da fotokromatska stekla reagirajo na vpliv UV žarkov, ki jih avtomobilska stekla sicer blokirajo. Tako očala med vožnjo avtomobila ne morejo (pravočasno) potemniti. Za vse tiste, ki tako iščete ena očala za vse pogoje in aktivnosti, naj spomnim na alpinin model s priloženimi menljivimi stekli Tri-Scray, testiran v prejšnjem mesecu. 

      

Pa si poglejmo še nekaj o kakovosti izdelave. Kot že rečeno, si VLM+ skupaj s sorodnimi QVM+, VL+ in CM modeli delijo kakovosten fleksibilen okvir iz umetne mase. Ročke so zasnovane, tako, da imajo pred ušesom veliko odprtino, kar še nekoliko izboljša ohlajanje glave v vročih poletnih dneh. Gumiran nosnik in konci ročic zagotavljajo udoben in zanesljiv položaj očal na glavi med še tako divjo vožnjo in oziranjem za... čimerkoli se že pač ozirate. Za še boljše prilagajanje obrazu, so tako nosnik kot tudi ročice nastavljivi. Stekla so obdelana s premazom proti rosenju, tako da slednje res ne predstavlja več resne težave, niti ko na vrhu vzpona, iz nas kar puhti znoj. 
Očalom VLM+ sta priložena krpica za čiščenje in čvrst etui, tako, da jih boste lahko brezksrbno pospravili v nahrbtnik. 

      


V minulih dneh so VLM+ mi prirasla k srcu zaradi njihove lahke zasnove s širokim vidnim poljem, torej steklom, ki me je rešil marsikaterega srečanja z mesarskim mrčesom na cesti. Zaradi oblike in velikosti okvirja lahko namreč očala porinete povsem blizu obrazu, kar se odraža v izvrstni zaščiti oči, a ne na račun neudobja ali rosenja stekel. Fotokromatska stekla delujejo, zato jih toplo priporočam tudi vsem gorskim kolesarjem, ki med potjo do traila, kolesarite po na odprtem po cesti, z nje pa zavijete v gozd. Pa ne, da se to dogaja zgolj gorskim kolesarjem... 

Več na alpina-sports.com.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ