Iz kakšnega testa: čelada Uvex Jakkyl in očala Sportstyle 710 v

Iz kakšnega testa: čelada Uvex Jakkyl in očala Sportstyle 710 v
04.07.2017 AVTOR: Vladimir Pakrac
Dober teden nazaj smo preverjali iz kakšnega testa je Alpinina hibridna čelada King Carapax. V tokratnem pregledu smo si vzeli čas za analizo enega njenih največjih konkurentov - Uvex Jakkyl. Hkrati pa smo preizkusili iz kakšnega testa so Uvexova športna

Čelada dveh obrazov, kot jo imenujejo pri nemškem proizvjalcu, je kar pravšnje ime za hibridno enduro čelado Uvex Jakkyl, ki jo je v zgolj nekaj trenutkih moč spremeniti iz spustaške čelade s ščitnikom brade, v običajno trail kolesarsko čelado. Najlepše pri vsem skupaj pa je to, da opravilo sploh ni zahtevno, saj so odstranjevanje ščitnika brade pri Uvexu rešli z elegantnim sistemom, ki omogoča hitro in enostavno demontažo. Ščitnik brade je v glavno školjo vpet na dveh mestih, pri čemer sta točki demontaže pravzaprav le dve zapirali, s pomočjo katerih je ščitnik varno pritrjen na čelado. 

 

 

Glavna lastnost čelade, poleg njene hibridne narave, je njena izredna zračnost, saj je Jakkyl prav na vseh izpostavljenih mestih opremljen z velikimi odprtinami za zrak, ki bodo tudi v najbolj vročih dneh omogočale maksimalno ohlajanje glave. Na zadku čelade so pri Uvexu elegantno implementirali tudi plastičen kos, ki bo poskrbel, da bo trak DH očal ostal varno na mestu. S slednjimi je odprtina za obraze lepo kompatibilna, celotna čelada je bila namreč razvita s pomočjo bivšega svetovnega prvaka v štirikrosu in tekmovalca v enduru, čeha Michala Prokopa. Tako pri Uvexu niso pozabili na potrebe najbolj gravitacijsko orientiranih kolesarjev. Za udoben fiting so se Nemci zanesli na preizkušen sistem BOA, s pomočjo katerega je nastavljanje velikosti obsega čelade zares filigransko in enostavno. Čelado, kljub njeni dvoživi naravi, odlikuje peresno lahka teža, saj ta v njeni polni zasnovi znaša zgolj 630 g. Na voljo je v dveh velikostih (52-57 in 56-61 cm). Manjšo grajo si Jakkyl zasluži zgolj pri natikanju čelade na glavo, saj je potrebno biti pozoren na paščke, ki se rade volje zataknejo za ušesa, tako da vam pri tem opravilu nekaj pozornosti gotovo ne uide. Omeniti velja še praktičen nezlomljiv vizir, ki ga je moč nastavljati po višini.

 

 

Čeprav sem zagovornik DH očal v kombinaciji s t.i. full face čeladami, sem čelado Jakkyl, preizkusil tudi s klasičnimi očali Uvex Sportstyle 710 v. Ta se bahajo z agresivnim okvirjem, za udobno lego na obrazu pa poskrbi prilagodljiv gumijast nosnik. Pohvalijo se lahko s fotokromatskimi stekli, ki nemoteče sledijo nenadnim spremembam svetlobe in so se zmožne preleviti iz prozornih v popolnoma zatemnjena stekla v nekaj trenutkih. Rošenje stekel so pri Uvexu preprečili s posebnim premazom stekel, ki to motečo lastnost očal preprečuje tudi ob postanku v najbolj soparnih pogojih. Kombinacijo čelade Jakkyl in klasičnih očal Sportstyle 170 v tako lahko mirne vesti priporočam vsem tistim, ki se vam v nahrbtnik ne da pakirati še dh očal.

Več na uvex-sports.com

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ