Izidor Penko šesti med mladinci

Izidor Penko šesti med mladinci
27.09.2014 AVTOR: D. Z.
Cestna dirka mladincev na svetovnem prvenstvu se je razpletla odlično tudi za Slovence. Izidor Penko je v sprintu zasedel šesto mesto. Zmagal je Jonas Bokeloh.

Svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu v Ponferradi se bliža koncu. A tudi sobota je dan za dve cestni dirki. Dopoldne so se na 127,4 km dolgi progi pomerili mladinci.

Čeprav se vseskozi govori, da je dobrih 18 km dolg krog selektiven, pa je tudi med najmlajšimi prišlo do sprinta skupina, ki se je udarila za najvišja mesta. In tako se je zmage lahko veselil Nemec Jonas Bokeloh. Drugi je bil Rus Aleksander Kulikovski, tretji pa Nizozemec Peter Lenderink.

Odlično je dirko odpeljal tudi Izidor Penko, saj se je v tem sprintu pripeljal na izjemno šesto mesto. Povprečna hitrost je znašala 40,877 km/h, kolesarji so za progo porabili tri ure in sedem minut.

ČLANICE
Popoldne je bila na sporedu še cestna dirka za članice. Dolga je bila 127,4 km. Marianne Vos je branila naslov, a tokrat ni bila uspešna. Na startu v sončni Ponferradi je bilo 134 tekmovalk iz 39 držav. Tudi Slovenci smo imeli tri predstavnice. To so bile Špela Kern, Urša Pintar in Polona Batagelj.

Prevoziti so morale sedem 18,2 km dolgih krogov. V drugem krogu je prišlo do številnih padcev in kar lepo število kolesark so odpeljali v bolnišnico. Med tistimi, ki so ostale v ozadju je bila tudi Vosova, ki je potem s pomočjo nizozemske reprezentance ujela priključek. In v tretji krog je v ospredju vstopilo samo še dobrih 70 kolesark.

Potem pa je prišlo do napada. V pobeg se je podala Špela Kern, ki si je privozila že 40 sekund prednosti. V šestem krogu pa je glavnina z najboljšimi pospešila in razliko najprej zmanjšala na vsega 16 sekund, potem pa je bila Kernova tudi ujeta. 30 km pred ciljem je pričelo še deževati. Številni napadi so poskrbeli za selekcijo in v zadnji krog je v ospredju vstopilo vsega okrog 20 kolesark. Sledil je še zadnji vzpon, kjer so z napadi poskušale vse favoritinje.

Odgovor na vse napade pa je imela Vosova, ki ni dovolila, da bi se katera izmed kolesark lahko podala v beg. V ospredju se je celo znašla četverica Vos, Johansson, Borghini in Stevens. A v zadnjem kilometru je vodilne ujela večja skupina. Napadla je Vosova, a tokrat ni bila dovolj močna. Ferrand Prevot je to znala najbolje unovčiti in je postala tudi svetovna prvakinja. Drugo mesto je zasedla Lisa Brennauer, tretje pa Emma Johansson.

Ponferrada, cestna dirka, mladinci
1. Jonas Bokeloh (Nem) 3:07:00
2. Aleksander Kulikovskij (Rus)
3. Peter Lenderink (Niz)
4. Edoardo Affini (Ita)
5. Magnus Bak Klaris (Dan)
6. Izidor Penko (Slo)
7. Lucas Eriksson (Šve)
8. Lorenzo Fortunato (Ita)
9. Leo Danes (Fra)
10. Sjoerd Bax (Niz)
62. Žan Jerkič (Slo) 4:23
88. Gorazd Per (Slo) 9:48
89. Matic Veber (Slo) isti čas
odstopila sta Luka Čotar, Jon Božič

 


Ponferrada, cestna dirka, članice
1. Pauline Ferrand-Prevot (Fra) 3:29:21
2. Lisa Brennauer (Nem)
3. Emma Johansson (Šve)
4. Giorgia Bronzini (Ita)
5. Tiffany Cromwell (Avs)
6. Shelley Olds (ZDA)
7. Elizabeth Armitstead (VB)
8. Linda Melanie Villumsen (NZl)
9. Hanna Solovey (Ukr)
10. Marianne Vos (Niz)
45. Polona Batagelj (Slo) 5:46
46. Špela Kern (Slo)
odstop Urša Pintar (Slo)

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ