Izjemni Tadej Pogačar do zmage na Portugalskem

Izjemni Tadej Pogačar do zmage na Portugalskem
21.02.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Algarve. Drugo etapo je na izjemen način dobil Tadej Pogačar! Premagal Poelsa, Masa ... Prevzel je tudi vodstvo v skupnem seštevku.

Zaključni vzpon
Izjemen podvig je v drugi etapi dirke po Algarvu uspel Tadeju Pogačarju! Kolesar moštva UAE Team Emirates je zablestel v zahtevni preizkušnji od Amodovarja do Foija. Dolga je bila 187 kilometrov. Predvsem zadnjih 60 je bilo nadvse razgibanih, etapa pa se je končala na vrhu 7,8 km dolgega vzpona s 6,1-odstotnim povprečnim naklonom. V majici vodilnega je kolesaril sprinter Fabio Jakobsen, ki ni imel nobenih možnosti, da bi vodstvo ubranil.

Sky prevzel pobudo
Ubežno skupino so sestavljali Will Barta (CCC Team), Olivier le Gac (Groupama-FDJ), Brian van Goethem (Lotto-Soudal), Rafael Reis (W52-FC Porto), Bruno Silva (Efapel) in Jesús Nanclares (Miranda-Mortágua). Že daleč pred zaključkom so bili ubežniki ujeti, tudi preostali napadi so bili neuspešni, saj so predvsem kolesarji Skya še stopnjevali ritem. Vse je bilo pripravljeno za Wouta Poelsa in Davida de la Cruza.

Pogačar ugnal Poelsa in Masa
Tadej Pogačar se je vseskozi vozil v ospredju. Dolgo je z najboljšimi vztrajal tudi Simon Špilak, medtem ko je Pogačarjev kapetan Fabio Aru popustil tri kilometre pred ciljem. Pogačar je lahko odpeljal vzpon po svojih najboljših močeh. Na koncu so ostali še Oomen, Antunes, Mas, Poels in Pogačar. Poels je pred ciljem napadel, a Pogačar mu je lahko sledil in na koncu je Nizozemca z napadom dvesto metrov pred ciljem prepričljivo premagal.

"Živim svoje sanje"
"Živim svoje sanje. To je zame najlepši dan na kolesu. Lepo, da lahko za to ekipo osvojim svojo prvo zmago na ciljnem vzponu. In to proti tako spoštovanim konkurentom," je v izjavi za javnost dejal Pogačar: “Hvala vsem, ki ste mi pomagali do te točke. Hvala tudi ekipi UAE Team Emirates, ki je verjela vame. To mi omogoča, da še napredujem."

Vodstvo bo branil v vožnji na čas
Poels je bil drugi, tretji pa Enric Mas. Simon Špilak je bil 11. V skupnem seštevku je Pogačar tudi prevzel vodstvo, a ima vsega sekundo prednosti pred Poelsom in tri pred Masom. Sleidjo Oomen, Antunes, De la Cruz, Rodrigues, Pettili … Špilak je s 54 sekundami zaotanka 11. Jutri je 20,3 km dolg posamični kronometer. "Dirkal bom v majici vodilnega. Pri branjenju vodstva bom dal vse od sebe," je še dodal Pogačar.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ