Izvrstna vožnja Pibernika, pri ženskah najboljša Vosova (fotogalerija)

Izvrstna vožnja Pibernika, pri ženskah najboljša Vosova (fotogalerija)
22.09.2012 AVTOR: D. Z.
Mlajši člani so že končali cestno dirko na svetovnem prvenstvu v Limburgu. Dobil jo je Aleksej Lucenko, izjemno peto mesto pa je osvojil Luka Pibernik.

FOTO: MARJAN KELNER

Dirka mlajših članov je bila dolga dobrih 177 kilometrov, na 11 krogov pa se je zjutraj podalo natančno 157 kolesarjev, med katerimi je bilo tudi šest Slovencev. Dirka je bila vse do zaključnih krogov dokaj nezanimiva, šele v predzadnjem krogu sta prvi pravi napad sprožila Adnrea Fedi in Lukas Postlberger, takoj zatem pa so se jima pridružili še trije kolesarji, in sicer Bernas, Vorobjev in Sepulveda.

Peterica je zadnji krog začela s slabimi 20 sekundami prednosti, a v ozadju so se v lov za njimi podali izjemno močni reprezentanti Kazahstana. Tudi na zadnjem vzponu na Cauberg so si štirje ubežniki sicer privozili rahlo prednost, a v zaključnem kilometru in pol jih je kazahstanski vlak ujel in tako se je obeta sprint skupine dobrih 50 kolesarjev.

Naslova svetovnega prvaka se je veselil Kazahstanec Aleksej Lucenko, ki je v sprintu premagal Francoza Bryana Coquarda in Belgijca Toma Van Asbroecka. V tem sprintu se je odlično znašel tudi Luka Pibernik, ki je zasedel izjemno peto mesto. Pred njim je bil še Švicar Hugo Houle. V isti skupini je na cilj prišel tudi Jan Polanc, ki je bil 12. Tim Mikelj je dirko končal na 44. mestu. Do cilja sta, sicer ne v prvi skupini, prišla še Klemen Štimulak in Mark Džamastagič. Evropski prvak Jan Tratnik je odstopil.

Rezultati cestne dirke, mlajši člani, 177 km:
1. Aleksej Lucenko (Kaz) 4:20:15
2. Bryan Coquard (Fra)
3. Tom Van Asbroeck (Bel)
4. Hugo Houle (Kan)
5. Luka Pibernik (Slo)
6. Jhoan Esteban Chaves Rubio (Kol)
7. Hernando Bohorquez Sanchez (Kol)
8. Kenneth Van Bilsen (Bel)
9. Wouter Woppert (Niz)
10. Sam Bennet (Irs)
12. Jan Polanc (Slo)
44. Tim Mikelj (Slo) vsi isti čas
94. Klemen Štimulak (Slo) +0:31
95. Mark Džamastagič (Slo) isti čas
Jan Tratnik je odstopil

Vosova upravičila vlogo največje favoritinje

Članice so morale prevoziti devet krogov oziroma 144,9 kilometra. Že pred začetkom je za favoritinjo veljala Marianne Vos in nizozemska reprezentanca se je tega zavedala. Vosova se je v zaključku pridružila ubežni skupini, v kateri je imela tudi pomočnico. Ob zadnjem vzponu na Cauberg tik pred ciljem je Vosova potegnila odločilno potezo.

Peterica se je na tem vzponu udarila za zmago, najmočnejša pa je bila prav Vosova. Odgovorila je na napad Neylanove in se v trenutku v ospredju znašla sama. Nadaljevala je v samostojnem pobegu in tako se je lahko veselila drugega naslova svetovne prvakinje. Ima pa tudi pet drugih mest.

Obenem ji je uspel izjemen podvig, saj je po Cookovi edina kolesarka, ki je v isti sezoni postala tako svetovna kot olimpijska prvakinja. Neylanova je osvojila drugo mesto, Longo Borghinijea pa tretje. Na startu so bile tudi tri Slovenke. Do cilja je prišla samo Petra Zrimšek, medtem ko sta bili Urša Pintar in Polona Batagelj udeleženi v enega izmed skupinskih padcev.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ