Jan Tratnik: Komaj čakam, da doživim to vzdušje

Jan Tratnik: Komaj čakam, da doživim to vzdušje
05.05.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

"Zadnji treningi so kazali, da sem dobro pripravljen. Zdi se mi, da sem pripravljenost uspel zadržati še iz klasik, kjer je bila res vrhunska," je za RTV Slovenija dejal Jan Tratnik.

"Zdi se mi, da lahko doseže izjemen rezultat. Tudi rožnata majica je sigurno realna. Če bo v tej majici ali visoko v skupnem seštevku, potem se bom z veseljem podredil ekipi, da rožnato majico pripeljemo v Verono."
Jan Tratnik o Mikelu Landi

Jan Tratnik in Domen Novak bosta edina dva slovenska predstavnika na dirki po Italiji, ki se bo na Madžarskem začela že jutri. Oba bosta v vlogah pomočnikov, saj je glavni adut Bahrain Victoriousa Mikel Landa, ki bi se rad boril za visoko mesto v skupnem seštevku. Tratnik na Giro prihaja po izjemnih predstavah na enodnevnih klasikah.

"Motiviran sem vsekakor. Zadnji treningi so kazali, da sem dobro pripravljen. Zdi se mi, da sem pripravljenost uspel zadržati še iz klasik, kjer je bila res vrhunska. Pač, po klasikah sem si malce spočil, potem pa sva s trenerjem opravila blok dveh tednov treningov. Zdi se mi, da je to to. Bomo pa že po uvodnih etapah videli, kje smo," je za RTV Slovenija dejal Jan Tratnik. Čeprav brez dirk v drugi polovici aprila želi takoj poseči po najvišjih mestih.

Že prva etapa ima zanimiv zaključek, druga pa je vsega 9,2 km dolg kronometer. "Prvi dve etapi bom poskusil izkoristiti. Če bo šlo vse po planu in mi ne bo treba preveč delati za ekipo, potem se mi zdi, da mi ciljni vzpon ustreza. Drugače se bom osredotočil na drugo etapo. Kronometer mi je pisan na kožo. Je tehnično zahteven, kratek in s kratkim ciljnim vzponom. To je prvi cilj, potem pa bomo med Girom videli, kako in kaj," je za RTV Slovenija še dodal Tratnik.

Se pa zaveda, da ga čaka tudi vloga pomočnika. Landa in Pello Bilbao sta aduta ekipe: "Vsi vemo, da je Landa izjemen hribolazec. Se mi zdi, da se ga v celotni karieri drži velika smola, zato srčno upam, da se mu bo letos vse poklopilo. Zdi se mi, da lahko doseže izjemen rezultat. Tudi rožnata majica je sigurno realna. Če bo v tej majici ali visoko v skupnem seštevku, potem se bom z veseljem podredil ekipi, da rožnato majico pripeljemo v Verono."

Je pa Tratnik prav na dirki po Italiji leta 2020 dosegel največji uspeh v karieri, saj je dobil 16. etapo. Lani je bil drugi v etapi do Zoncolana. "Etapna zmaga je bila največja zmaga v moji karieri. Teh trenutkov se bom za vedno spomnil. Bilo je tisto kovid leto. Vse je bilo zaprto, jaz pa sem celo leto treniral in upal, da bomo kljub vsemu lahko nekaj iztržili iz sezone. Na koncu se je s to zmago res ves trud poplačal. Spoznal sem, da lahko zmagam na tako velikih dirkah. To mi daje nek motiv, željo, da lahko to osvojim vsako leto."

Obenem bo z veseljem zapeljal tudi v tretji teden. Spet se bo vrnil tudi v Slovenijo. Lani je Giro obiskal Goriška Brda, letos bo v Slovenijo zavila v 19. etapi. Tokrat bodo kolesarji morali premagati tudi nadvse zahteven vzpon na Kolovrat. To bo predzadnji vzpon dneva, saj bo sledil samo še spust in krajši zaključni klanec. Vsekakor zanimiva etapa dan pred kraljevsko.

"To je pa nekaj najlepšega, kar lahko doživiš, da tako velik dogodek zavije v Slovenijo. Pa še v tretjem tednu, ko si že malo zmatran, utrujen. Je vedno fajn priti v Slovenijo. Sicer pa je etapa zelo težka, težja kot lani. Tudi tisto etapo bi bilo fajn dobiti, a jo bo težje kot lansko, ki je potekala v Brdih. Tista mi je bila bolj pisana na kožo. Ampak, s tem se ne obremenjujem. Tukaj bodo slovenski navijači in komaj čaka, da doživim to vzdušje," je za TV Slovenija še zaključil Tratnik pred odhodom na Madžarsko. Tam so kolesarji v sredo opravili s predstavitvijo. Jutri se dirka po Italiji začne.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ