Julian Alaphilippe do izjemne zmage

Julian Alaphilippe do izjemne zmage
08.07.2019 AVTOR: DZ

Na dirki po Franciji je za kolesarji 215 kilometrov dolga tretja etapa. Belgijsko mesto Binche je gostilo start, kmalu zatem pa so kolesarji prečkali belgijsko-francosko mejo in prišli v Francijo. Od zdaj naprej bo Tour ostal v Franciji vse do cilja v Parizu. Cilj je gostil Epernay. Govorimo o v prvem delu razgibani etapi brez posebnih vzponov. Drugi del pa je bil zahtevnejši.

Zvrstilo se je pet vzponov. Najprej klanec četrte kategorije, potem pa trije tretje kategorije. Po pričakovanjih je prišlo do pobega manjše skupine kolesarjev. Peterico ubežnikov so sestavljali: Stephane Rossetto, Tim Wellens, Paul Ourselin, Yoan Offredo in Anthony Delaplace. Privozili so si sicer več kot šest minut prednosti, a jasno je bilo, da se za etapno zmago ne bodo mogli boriti.

Pihal je veter v hrbet in zato je bila povprečna hitrost zelo visoka. Ritem v glavnini so narekovali predvsem kolesarji moštva Jumbo Visma - predvsem Tony Martin je bil zelo aktiven -, na pomoč pa so jim priskočili tudi člani Deceuninck Quick Stepa, ki so tokrat vse stavili na Juliana Alaphilippa. Po letečem cilju, dobrih sto kilometrov pred ciljem je razlika med glavnino in ubežniki znašala vsega dobre tri minute in pol.

Ob zdravniškem avtomobilu pa se je večkrat zadrževal ob zdravniškem avtomobilu. Razlika se je postopoma zmanjševala. Poleg Martina je ogromno dela opravil še Kasper Asgreen. 60 kilometrov pred ciljem je prišlo do padca v glavnini, a kolesarji so hitro lahko nadaljevali z dirkanjem. Glavnina je za ubežniki zaostajala že za manj kot dve minuti.





Dobrih 45 kilometrov pred ciljem je napadel Tim Wellens in je sam nadaljeval proti cilju, medtem ko je preostala četverica popustila. V glavnini so se vrstile težave nekaterih favoritov. Tudi Ilnur Zakarin, Thibaut Pinot in Romain Bardet so se znašli v težavah, a so ob pomoči pomočnikov uspeli ujeti stik z glavnino. Wellens je dobil prvi gorski cilj četrte kategorije, pred glavnino pa je povečal prednost na 2:30.

Wellens je nadaljeval v izjemnem ritmu in je dobil tudi naslednja dva vzpona tretje kategorije, tako da je s tem prišel do pikčaste majice najboljšega na gorskih ciljih. A v glavnini so na teh dveh vzponih oster ritem narekovali kolesarji Deceuninck Quick Stepa. In tako je imel Wellens 25 kilometrov pred ciljem vsega dobro minuto prednosti.

V glavnini so se v ospredje prebili tudi kolesarji Bore Hansgrohe, pa tudi Astane. Pred kolesarji je bil vzpon na Mutigny. Dolg je bil samo devetsto metrov, a naklon je bil kar 12,2-odstoten. Wellens je vztrajal v svojem ritmu, v glavnini pa so sledili napadi. Vsi favoriti so bili blizu, glavnina pa se je krepko zmanjšala. Sledil je napad prvega favorita Juliana Alaphilippa, ki je na vrhu vzpona ujel Wellensa.

Wellens se je takoj po dobljenem gorskem cilju ustavil, saj je imel težave s kolesom. Alaphilippe je nadaljeval s samostojnim pobegom, medtem ko je popustil nosilec rumene majice Mike Teunissen. Za Francozom je ritem narekovalo moštvo Jumbo Visma, a Alaphilippe je bil zelo hiter. Teunissen je ostal sam v lovu za vodilnimi, a majice ni mogel ohraniti.

Za Alaphilippom se je izoblikovala skupina Lucenko, Landa, Woods in Schachmann. To skupinico je večja skupina ujela, Alaphilippe pa je imel osem kilometrov pred ciljem že 50 sekund prednosti. Nadaljeval je v izjemnem ritmu in zdržal je tudi na zaključnem, sicer kratkem, a strmem vzponu. Alaphilippe je lahko proslavljal prestižno zmago.

Prva zasledovalna skupina pa se je za drugo meso udarila v sprintu. Drugi je bil Michael Matthews. Sledili so Jasper Stuyven, Greg Van Avermaet in Peter Sagan. Ta skupina je zaostala za 26 sekund, kar je pomenilo, da je Alaphilippe prevzel tudi rumeno majico. Sledijo Van Aert, Kruijswijk, Matthews ...

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ