Junaka na Poljskem: Jan Tratnik in Michal Kwiatkowski

Junaka na Poljskem: Jan Tratnik in Michal Kwiatkowski
08.08.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Na dirki po Poljski je za kolesarji še ena razgibana etapa. Jan Tratnik je spet pobiral točke na gorskih ciljih, drugič zapored je zmago slavil Michal Kwiatkowski.

Na dirki po Poljski je za kolesarji peta etapa. Ta je bila sicer nekoliko lažja kot včerajšnja, a vseeno dovolj zahtevna, da sprinterji niso prišli do izraza. Dolga je bila 152 kilometrov. Wieliczka je gostila start, cilj pa kraj Bielsko Biala. Kolesarji so morali premagati dva vzpona druge kategorije in enega prve. Potem pa so sledili še štirje zaključni krogi, v katerih so kolesarji vedno premagali tudi lažji vzpon. Na krajšem vzponu se je etapa tudi končala.

A najprej spet na začetek. Michal Kwiatkowski je po včerajšnji prepričljivi zmagi z moštvom Sky branil rumeno majico, medtem ko je v majici za najboljšega na gorskih ciljih startal Jan Tratnik. Kolesar domačega moštva CCC Sprandi Polkowice je očitno zdaj spremenil cilje in se je posvetil branjenju te majice. Takoj po startu je prišlo do napadov, a ritem je bil izjemno hiter. Potem pa se je vendarle v ospredju izoblikovala skupina sedmih ubežnikov.

Sestavljali so jo Jan Tratnik, Zhandos Bizhigitov, Mickael Delage, Jenthe Biermans, Matias Le Turnier, Alexander Porsev in Kamil Zielinski. Tokrat pa si niso uspeli privoziti večje prednosti. Glavnina jih je spustila na vsega dobri dve minuti. Tratnik je bil najboljši na prvem kategoriziranem vzponu. Potem je bil najboljši tudi na drugem in še na tretjem, tako da je pobral vse točke, ki so bile na razpolago na gorskih ciljih. Etapna zmaga pa tudi tokrat ni bila v igri.

27 kilometrov pred ciljem je že krepko razredčena skupinica ubežnikov imela še vsega pol minute prednosti. V ospredju so ostali samo še Tratnik, Zielinski in Le Turnier. Glavnina jih je ujela dobrih 20 kilometrov pred ciljem. Sledili so še zaključni krogi in takoj je prišlo do novih napadov. Največ dela so pri narekovanju ritma opravili člani Skyja, pomagali pa so jim tudi član Mitchelton Scotta in Bahraina Meride. Ob vstopu v zadnjih kilometer so bili v ospredju kolesarji Astane.

V zadnjih metrih se je povsem v ospredju znašel vodilni Michal Kwiatkowski, ki je na vzponu prvi začel s sprintom. Poljak pa je po Touru očitno v izjemni formi in je zdržal vse do ciljne črte. Slavil je še drugo etapno zmago zapored. Drugi je bil spet Teuns, tretji pa Battaglin. V skupini z najboljšimi sta končala dva Slovenca. Špilak je bil 48., Bole pa 54. Kwiatkowski ima zdaj 12 sekund prednosti pred lanskim zmagovalcem Dylanom Teunsom.

George Bennett na tretjem mestu zaostaja za 20 sekund. Sledijo Černecki, Pinot, Moreno, Omen, Gasparotto, Buchmann in Aru. Najboljši Slovenec je Špilak na 25. mestu. Tratnik ima v boju za majico najboljšega na gorskih ciljih že 50 točk. Rutkiewicz na drugem mestu jih je zbral 14. Jutri start gostijo Zakopane. Pred kolesarji so štirje vzponi prve kategorije, štirje druge in štirje tretje kategorije.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ