Jure Berk: Sodeluje tudi z LottoNL Jumbo in z Izraelci

Jure Berk: Sodeluje tudi z LottoNL Jumbo in z Izraelci
06.02.2018 AVTOR: D. Z.
Kaj počne Jure Berk najbrž, ni potrebno poudarjati. Mojster za izdelke iz karbonskih vlaken sodeluje z vse večjim številom največjih profesionalnih ekip.

Jure Berk že vrsto let izdeluje različne izdelke iz karbonskih vlaken in iz leta v leto sodeluje z vse večjim številom kolesarskih ekip.

Letos je začel sodelovati tudi z moštvom LottoNL Jumbo, torej z ekipo, v kateri vozi Primož Roglič. A to ni edina World Tour ekipa. “Sodelujemo predvsem z malenkostmi, kot so na primer karbonski nosilci za številke, ki komercialno sicer niso zanimivi, ampak jih izdelujemo tako za večje kot manjše ekipe. Pri nas za “Rogovce ” in Adrio Mobil, pa tudi za ekipe, kot so Sky, LottoNL Jumbo, Cycling Academy. Poleg nosilčkov za številke pa izpeljemo tudi kakšen bolj poseben projekt. Vse od po meri narejenih sedežev do kolesarskih krmil, ” nam je pojasnil Berk.

Do pogovora je prišlo potem, ko je Berk obiskal kolesarje LottoNL Jumba v vetrovniku. Do sodelovanja so prišli po zaslugi Primoža Rogliča. Pri njegovem kolesu so namreč že prej naredili nekaj sprememb. Seveda z namenom, da zmanjšajo težo kolesa. “To nam je do neke mere uspelo in vodstvo pri LottoNL Jumbu nas je povabilo na sestanek na njihov sedež,  v Endhovnu.

Skupaj iščemo boljše rešitve. To za sabo potegne tudi sodelovanje s FSA/Vision in z Bianchijem, s katerimi smo tudi že v stiku. Vse z namenom, da tekmovalcem zagotovimo najboljše. Bianchi sodeluje z Visionom, tam pa nimajo izkušenj z izdelavo komponent po meri. Zato so se obrnili na nas, ” je razkril Berk. Pravzaprav še zdaj izdelujejo nekatere komponente: “Tu gre za ogromno malenkosti, na katere moramo biti pozorni zaradi ostrih, a dokaj nejasnih zahtev s strani mednarodne kolesarske zveze. Gre za komponente, ki jih izdelamo za druga podjetja in jih potem oni sami ‘pobrandirajo ’. Torej. Oni so naročniki tovrstnih komponent. ”

Seveda gre zgolj za tiste najprestižnejše produkte: “Večino proizvodnje imajo v Aziji, kjer ta podjetja niso fleksibilna in morajo zato poiskati evropska podjetja, ki jim lahko ugodijo. Sami nimajo tega znanja, v Aziji pa poteka zgolj serijska proizvodnja, brez nekih prototipnih delavnic, ” je še dodal Berk. Je pa priznal, da od sodelovanja z ekipami prav veliko nimajo, saj: “Gre za komponente, ki komercialno niso zanimive. Po meri izdelana krmila ali nosilčki za številke niso nekaj, kar bi se prodajalo v trgovinah. Si pa tako širimo mrežo, nova poznanstva, kar nekaj ugleda s strani večjih podjetij, ki se ukvarjajo z izdelavo kolesarskih komponent. In tu so odzivi zelo pozitivni. ”

Tako se vedno znova pojavljajo nove možnosti za sodelovanje: “Po zaslugi tovrstnega sodelovanja z omenjenimi ekipami smo že imeli sestanke za prvo vgradnjo naših sedežev na najprestižnejše modele koles, kot so Pinarello, DeRosa in Bianchi. V osnovi želimo biti podjetje, specializirano za izdelavo sedežev in kolesarskih čevljev. Zaenkrat se ne spuščamo v večjo proizvodnjo kolesarskih okvirjev in krmil, ampak to izdelujemo zgolj po meri in na zelo butični ravni. ” So pa kot eden izmed sponzorjev omenjeni na vozilih moštva Cycling Academy. Govorimo o izraelski ekipi, ki bo letos nastopila tudi na dirki po Italiji:

“Pri izraelski ekipi smo obuli nekaj kolesarjev. Tam imajo namreč proste roke glede tega in nekateri so se odločili za naše čevlje. Poleg tega smo jim zagotovili še nosilčke za številke, kar nekatere ekipe zelo cenijo in oni nas s ponosom tudi promovirajo. Na drugi strani so seveda tudi večje ekipe, ki zahtevajo večjo količino denarja za tovrstno promocijo in v večini primerov izdelke raje kupijo kot pa da bi jih dobili zastonj v zameno za nalepko na avtu. ” Pri takih – seveda govorimo o World Tour ekipah – se lahko govori o precej višjih zneskih: “Če bi želeli s sedeži opremiti kakšno večjo World Tour ekipo, bi morali zagotoviti 300 do 500 sedežev. Odvisno od dogovora pa bi morali prispevati še od 250 tisoč evrov dalje. Za četrtino milijona bi komaj prišli na vozila oziroma na dres. Številke so tu kar velike, ” je še zaključil Berk.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ