Kako je Sean Gardner z Everestingom opravil v manj kot sedmih urah

Kako je Sean Gardner z Everestingom opravil v manj kot sedmih urah
12.10.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Hunter Allen

Ameriški amaterski kolesar Sean Gardner je po temeljitih pripravah in študijah terena 8848 višinskih metrov premagal v 6 urah, 59 minutah in 38 sekundah in tako postavil novo rekordno znamko.

Fascinacija nad Everestingom ne pojenja, do danes je bilo kar 6554 priznanih poizkusov Everestinga na svetu. Na začetku oktobra je nova rekordna znamka uspela ameriškemu amaterskemu kolesarju, 26-letnemu Seanu Gardnerju, ki je rekord 6 ur, 59 minut in 38 sekund za 8848 višinskih metrov postavil v ameriški zvezni državi Virginia.

Gardner si ni izbral celotnega vzpona za svoj naskok na Everesting, temveč strm odsek dolgega vzpona na Tanners Ridge. »Odsek je bil zame popoln, imel je povprečni naklon 15 odstotkov in raven spust z dobro podlago, na katerem sem se res lahko spočil. Vzpon mi je vzel približno sedem minut, na spustu sem počival minuto, kar je bila idealna kombinacija,« je izbiro terena pojasnil Gardner.

Vzpon si je pred naskokom na rekord temeljito ogledal in prevozil kar nekaj krogov ter preizkušal različne povprečne moči poganjanja pedal na vzponu - začel je 270, nato pa višal na 290, 300 in na koncu 320 vartov, da bi videl, kakšno povprečno moč potrebuje za uspešen naskok na rekordno znamko.

Izbral si je prenos 36x30, zadaj je bil 30-zobi zobnik tudi edini, ki ga je imel na kolesu, tako da izbire na vzponu praktično ni imel: »Druga polovica je bila res zahtevna, boril sem se z glavo in telesom, da sem obračal pedala, a je bilo po svoje lažje, ker sem vedel, da izbire sploh nimam, lahko bi le obrnil in odšel domov.«

Gardner je večino vzpona preživel v stoje, njegovi časi na vzponih so se gibali med 6 minutami in 47 sekundami in 7 minutami in 20 sekundami, od katerih je v povprečju skoraj 6 minut preživel v stoje, torej praktično celoten vzpon. »Noge me sicer bolijo, a še precej huje je v ramah, ki so res trpele v teh sedmih urah. Zame je poganjanje pedal v stoje precej lažje, sem zelo lahek in zato sem vedel, da bo takšen strm vzpon idealna izbira,« je še pojasnil Gardner.

Zelo dobro je tudi odmeril svoj tempo poganjanja pedal na vzponih, povprečno je obračal 308 vatov, skozi 7 ur pa je njegova moč padla le za 15 odstotkov, na zadnjem vzponu je tako še vedno obračal 295 vatov, le 26 manj kot na »najboljšem« vzponu, kjer je imel 321 vatov. Opozoril je še na en zelo pomemben faktor pri naskoku na rekord: »Uporabite disk zavore, brez njih mi ne bi uspelo. Tako sem lahko cel čas imel maksimalno hitrost, nato pa sem tik pred koncem spusta »na polno« zaviral in tako prihranil nekaj sekund vsak krog. Z v-zavorami to ne bi bilo mogoče.«





Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ