Kakšne so uporabniške navade ljubiteljev Zwifta?

Kakšne so uporabniške navade ljubiteljev Zwifta?
26.10.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Zwift

Pri Zwiftu so ob začetku nove sezone kolesarjenja v zavetju dnevne sobe za večino Evropejcev predstavili načrte in nadgradnje za prihodnje mesece, predstavili pa so tudi nekaj zanimivih podatkov o uporabnikih.

O nadgradnjah in načrtih Zwifta za prihajajoče leto smo pisali v petek, nedvomno pa uporabnike čaka zanimivo leto. V sporočilu za javnost pa je Zwift predstavil kar nekaj zanimivih podatkov o svojih uporabnikih, ki kažejo na to, kdaj in kako ljudje najraje kolesarijo na trenažerju.

Na Zwiftu je registriranih več kot tri milijone kolesarjev, vsak dan se v aplikacijo prijavi več tisoč kolesarjev, kar je zelo konzervativna ocena. Pričakovano so vožnje med tednom nekoliko krajše kot ob vikendih, med tednom največ kolesarjev Zwift uporablja med 18. in 21. uro, med vikendi pa med 9. in 12. uro. Med tednom uporabniki prisegajo na strukturirano vadbo, med vikendi pa na »proste« vožnje, ki jih prilagajajo počutju in časovnim okvirom. Zanimivo se največ dirk na Zwiftu odvije ob torkih, četrtkih in sobotah.

Petkovo pivo? Ne, petkov trenažer

Zelo zanimiv je podatek, da je torkov večer daleč najbolj priljubljen termin na Zwiftu, takrat kolesari več kot 50 odstotkov vseh uporabnikov, ki se vsaj enkrat na teden prijavijo v virtualni svet. Naslednji najbolj priljubljen termin je bil v petek popoldne, kar je precej povezano tudi s koronavirusom in omejitvami ter zaprtim javnim življenjem, saj je bilo petkovo pivo po službi do nedavnega nemogoče, marsikdo pa ga je nadomestil z uro ali dvema na trenažerju.

Okrog 44 odstotkov vseh kolesarjev Zwift uporablja med 18. in 21. uro zvečer, a pri Zwiftu ugotavljajo, da so jutranji uporabniki, ki se na Zwfit logirajo okrog 5. ure zjutraj, precej bolj disciplinirani in se držijo navad in strukturiranega treninga, do 20 odstotkov bolj od kolesarjev, ki trenirajo po službi. Več kot 70 odstotkov vseh aktivnosti na Zwiftu je dolgih med 35 in 100 minutami, pričakovano pa uporabniki svojo povprečno dolžino treninga presežejo za okrog 15 %, če se udeležijo skupinskih voženj ali dirk.

Tekmuje le 20 odstotkov uporabnikov

Zwift možnosti uporabe deli na tri kategorije: Train (strukturirani treningi), Compete (dirke) in Explore (skupinske vožnje, izzivi, proste vožnje, ipd.). Vsak mesec polovica uporabnikov opravi vsaj en strukturiran trening, 80 % se jih odloči za eno od aktivnosti iz kategorije Explore, le 20 % uporabnikov pa se na mesečni ravni udeleži katere od dirk na Zwiftu. Vseeno je na platformi registriranih več kot 10 000 tekmovalev in 1800 ekip, ki vsak teden tekmujejo na povprečno 136 dirkah.

Zanimivo bo videti, v kolikšni meri je na lanske podatke vplival koronavirus in kako se bodo spremenili, ko jih bomo primerjali s podatki iz leta 2022 in 2023. Dejstvo pa je, da je Zwift v času lockdowna dobil kar nekaj novih privržencev, vsi ne bodo ostali v virtualnem svetu, dobršen del pa zagotovo.Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ