Kamniški kros navdušil

Kamniški kros navdušil
14.05.2018 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Po dveh dneh dirkanja je konec 21. Kamniškega krosa za gorske kolesarje.

Tudi nedeljski mednarodni progam je ponudil odlične dirke in zanimive boje, izstopal je Rok Naglič, ki je bil peti absolutno na dirki člani elite in ob tem prvi med mlajšimi člani.

Drugi dan 21. Kamniškega krosa je minil v znamenju mednarodne dirke prve kategorije UCI C.1, ki je za slovenske tekmovalce štela tudi za točke slovenskega pokala SloXCup, in vojaškega svetovnega prvenstva.

Najprej so se po novi progi pognale gorske kolesarke, v elitni konkurenci je smetano pobrala Blaža Pintarič, ki je na Kamniškem krosu slavila sedmič, pred letošnjim uspehom leta 2013 kot članica Calcit Bike Teama. Najboljša članice domače ekipe je bila Tina Perše na osmem mestu, to je bila tudi edina tekmovalke v črnem dresu Calcita na startu kategorije ženske elite in U23.

Če so imele ženske še precej mokro progo zaradi sobotnega deževja, so imeli moški za njimi že bolj suho podlago. Elitno dirko članov je zmagal Italijan Nadir Colledani, sledila sta mu rojaka Nicholas Pettina in Daniele Braidot, četrti je bil Madžar Andras Parti, nato pa je ciljno črto prečkal prvi Slovenec, v dresu Calcit Bike Teama Rok Naglič, ki je bil absolutno peti in prvi med mlajšimi člani.

"Startal sem odlično, iz prve vrste. Bil sem osredotočen. Poznal sem konkurenco. S starta sem šel zbrano, nisem se rinil naprej. Četrto, peto mesto sem skušal zadržati do cilja. Parti me je prehitel v petem krogu, v šestem je bil zame premočan. Rezultat je zelo dobra popotnica za prihajajoče svetovne pokale, " je nasmejano v cilju razložil Naglič in o progi dodal: "Proga je bila spremenjena. Trasa mi je zelo všeč. Škoda, da so bile včeraj padavine in je bila proga mastna. Sušila se je, vsi smo imeli težave z izbiro gum. Nihče ni imel prednosti z gumami za suho ali mokro podlago. Posebej je pohvalil svoj klub, ki je za 21. Kamniški kros pripravil novo progo ter navijače.

Smejalo se je tudi Gregorju Krajncu, drugemu najboljšemu Slovencu na dirki in drugemu najboljšemu Calcitovcu na moški elite dirki. Bil je deseti.

Boštjan Hribovšek je osvojil 13. mesto, Luka Tavčar je bil 24., Peter Zupančič 33., Jure Belak pa je zaradi tehnične okvare končal brez uvrstitve.

Med mladinci je prvo mesto osvojil Italijan Davide Toneatti. Najboljši Calcitovec je bil Mihael Štajnar na 12. mestu. Med mladinkami je slavila Vita Movrin iz domžalske Energije, Nika Dečman iz Calcita je prikolesarila do drugega mesta.

Med veterani 1 sta na zmagovalnem odru stala dva Calcitovca, drugi je bil Uroš Mikelj in tretji Peter Rode, zmagal je Marko Čretnik (Ganesha). Med veterani dve je slavil Mitja Tancik (Energijateam.com), med veterani 3 Čeh Martin Sima, drugi je bil domač kolesar Bojan Kemperl. Med veterankami je Calcitovka Ana Podpečan prikolesarila do tretjega mesta, najboljša je bila Čehinja Šarka Chmurova.

Med fanti do 17 let je konkurenco ugnal Teo Pečnik iz KK Ravne, Matic Kranjec Žagar iz Calcita je bil tretji.

Popoldan so sledili še vojaki, ki so se pomerili na vojaškem svetovnem prvenstvu. Naslovov sta se veselila Tanja Žakelj in Belgijec Ruben Scheire. Najboljši Slovenec je bil Valter Tomšič 16. Valter Tomšič, sicer član Calcit Bike Teama. Njegov klubski in vojaški kolega Rajko Novak je pred domačimi odpeljal zadnjo dirko v krosu, osvojil je 26. mesto.

Za konec 21. Kamniškega krosa so se na Glavnem trgu v Kamniku pomerili še najmlajši zvezdniki na dirki poganjalčkov.

Že v soboto so se predstavili gorski kolesarji in kolesarke v mlajših kategorijah. Calcitovci so zbrali pet zmag, dve drugi mesti in dve tretji.

Med deklicami do 7 let je zmagala Calcitovka Anamarija Kosec, med dečki pa Lan Rupnik iz MBK SportR.si.

V kategoriji do 9 let sta zmagala Calcitovec in Calcitovka, Jakob Krapež in Tajda Šoštarko. Tretji je bil Krapežov klubski kolega Žan Šekoranja.

V kategoriji dečkov do 11 let sta dvojno zmago zabeležila Maks Majnik in Jaka Tominšek, med deklicami v isti starostni kategoriji je bila Ana Inkret tretja.

V U13 je do drugega mesta prikolesarila Maruša Tereza Šerkezi, zmagala sta Tine Terpin iz MBK SportR.si in Mirta Pušec iz BK Montes.

Hana Kranjec Žagar je bila spet nadvse suverena med deklicami do 15 let, tekmice je prehitela za en krog. Jure Rus iz MBK SportR.si je bil najboljši med dečki do 15 let.

"Prvi dan je potekal po načrtih in tudi vreme nam je prizaneslo prav do konca podelitve. Začeli smo z mlajšimi kategorijami, ki so se pomerile na travnati podlagi s številnimi lesenemi objekti. Trava je bila ravno prav suha, da je že ponudila dovolj oprijema in smo uživali ob lepih vožnjah najmlajših. Iz mikro, mini in malega kroga se je dirka preselila na srednji krog, kjer so se med seboj pomerili kolesarji iz kategorij U13 in U15. Predvsem v starejši kategoriji sta svojo izredno moč in nadvlado pokazala Jure Rus in Hana Kranjec Žagar, ki sta zmagala s precejšnjo prednostjo. Žal danes ni šlo brez padcev, ampak na srečo so vsi celi in zadovoljni. Nova lokacija startno-ciljnega prostora se je izkazala za odlično, prav tako nova proga. Kapo dol vsem, ki so neštete proste ure namenili gradnji. Mislim, da smo vsi uživali in se že veselimo dirk v nedeljo, " je izčrpno črto pod prvi dan Kamniškega krosa potegnil vodja kolesarske šole Calcit Bike Teama Simon Erjavec.

 

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ