Klasika, ki je ni težko končati, a težko dobiti

Klasika, ki je ni težko končati, a težko dobiti
22.03.2019 AVTOR: DZ, foto sirotti

Sobota, 23. marec 2019. Dan za klasiko. Dan za prvo monumentalno klasiko. Seveda je to Milano-Sanremo. Na startu tudi Matej Mohorič, Kristijan Koren in Luka Mezgec.

Milano-Sanremo je pomladanska klasika, najdaljša enodnevna dirka v sezoni. Dolga bo namreč 291 kilometrov. Sicer je dirka v osnovi pisana na kožo sprinterjem, pa vendarle rezultati iz zadnjih let dokazujejo, da imajo možnosti za zmago zares zelo različni kolesarji. Lani je na izjemen način do zmage prišel Vincenzo Nibali, predlani je Michal Kwiakowski premagal Petra Sagana.

Predtem so zmagovali Demare, Degenkolb, Kristoff, Ciolek, Gerrans, Goss, Freire, Cavendish, pa tudi Cancellara, Bettini, Pozzato, Petacchi, Cipollini ... Tras ostaja zelo podobna. Z redkimi izjemami se vse odloča na zadnjih dveh kratkih vzponih – Cipressa in Poggio. Po 135 kilometrih dirkanja bodo kolesarji premagali sploh prvi vzpon. Prečkali bodo Passo del Turchino, ki je s 533 metrih nadmorske višine najvišja točka dirke. Vzpon je dolg 3,2 km, povprečni naklon pa je 4,7-odstoten.

Sledi spust in spet dolga ravnina proti odločilnim kilometrovm. Trije kratki vyponi Capo Mele, Capo Cervo in Capo Berta predstavljajo nekakšen uvod pred Cipresso. Vse te klance poskušajo določene ekipe izrabiti za »utrujanje« čistih sprinterjev. Vzpon, ki je v preteklosti že prinesel spremembe pa je Cipressa. Začne se po 265 kilometrih dirkanja. Dolg je 5,6 km, povprečni naklon pa znaša 4,1 %.

Mojstri za klasike so na tem vzponu večkrat poskušali presenetiti sprinterje, a potem je bilo vse odvisno od tega, v katero smer je pihal veter na ravninskem odseku do vznožja zadnjega vzpona. To je Poggio. Prav zato so v zadnjih letih najmočnejši z odločilnimi napadi počakali do Poggia. Tu so uspešno napadli Bettini, Ciolek, Pozzato ... predvsem pa lani Vincenzo Nibali, ki je po samostojnem pobegu prišel do zmage, pa čeprav se je že zdelo, da ga bo glavnina ujela.

Podoben scenarij lahko pričakujemo zdaj. Boj med kolesarji, kot so Julian Alaphilippe, Alejandro Valverde, Michal Kwiatkowski, Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet, Peter Sagan, Matteo Trentin ... proti sprinterjem, ki bodo upali, da se lahko po prečkanju Poggia vrnejo v igro za zmago. To so vsaj Fernando Gaviria, Dylan Groenewegen, Alexander Kristoff, Caleb Ewan, Elia Viviani ... Na startu bodo Kristijan Koren, Luka Mezgec in Matej Mohorič. Cilj gosti ulica Via Roma.

Značke: Cestno
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ