Klemen Štimulak prvak, Savčani blesteli na Slovaškem

Klemen Štimulak prvak, Savčani blesteli na Slovaškem
07.06.2013 AVTOR: D. Z.
DP v kronometru. Najhitrejši je bil Klemen Štimulak, Matej Mohorič med U23, med rekreativci pa je Gregor Tekavec ugnal Andreja Gučka. Tim Mikelj drugi na Slovaškem. Kristjan Koren 13. v Franciji.

DRŽAVNO PRVENSTVO
Matej Mugerli na polovici še sekundo hitrejši od Klemna Štimulaka
Državno prvenstvo v vožnji na čas je bilo predvsem zelo slabo obiskano. Kolesarjev iz tujih moštev na startu ni bilo, tako da so se med sabo udarili nekateri predstavniki slovenskih moštev, pa še to ne vsi, saj nekateri kolesarji Save nastopajo na dirki po Slovaški. A to ne zmanjšuje uspeha Klemna Štimulaka.

Kolesar Adrie Mobila je 37,2 km dolgo preizkušnjo prevozil v 46 minutah in 34 sekundah. Na polovici proge je njegov čas znašal 23 minut in tri sekunde. Tudi preostali dve mesti sta zasedla kolesarja Adrie Mobila. Drugi je bil Matej Mugerli, ki je za Štimulakom zaostal za 25 sekund, čeprav je bil na polovici proge še sekundo pred njim. Kristjan Fajt je bil samo štiri sekunde počasnejši od Mugerlija.

Matej Mohorič med mlajšimi člani, Jan Polanc na navadnem kolesu
V kategoriji do 23 let je bil najboljši mladinski svetovni podprvak Matej Mohorič, ki je progo premagal v 47 minutah in 46 sekundah. Na polovici poti je njegov čas znašal 23 minut in 42 sekund. Tam je imel še drugi čas, saj je bil prepričljivo hitrejši Jan Polanc. A kolesar Radenske je v drugem delu dobil defekt in je moral zamenjati kolo.

Kronometer je tako končal z navadnim. Moral se je zadovoljiti z drugim mestom in s 13 sekundami zaostanka za Mohoričem. Tretje mest oje pripadlo Marku Pavliču. Sledili so še Luka Pibernik, Andrej Rajšp in Tadej Logar. V preostalih kategorijah so morali tekmovalci in tekmovalke prevoziti samo en krog, ali dobrih 18 kilometrov. V ženski konkurenci je zmagala Sara Frece, ki je premagala Polono Batagelj in Alenko Novak. Vse so članice moštva E Leclerc Klub Polet.

Tekavec ugnal Gučka
V ženski kategoriji U23 je bila najboljša Tina Perše pred Urško Kalan. Pri starejših mladincih je državni prvak postal kolesar Adrie Mobila David Per. Premagal je Jona Božiča in Blaža Šuštarja. Najboljši pri mlajših mladincih je bil Nejc Rogina. Sledila sta še Mitja Zupančič in Gregor Matija Černe.

Med rekreativnimi kolesarji je bil v absolutni konkurenci najhitrejši Gregor Tekavec, ki je progo premagal v 22 minutah in 40 sekundah. Drugi je bil Andrej Guček, ki je zaostal za 20 sekund, tretji pa Igor Kopše. Sledili so še David Pleše, Matej Lovše, Klemen Hančič, Boštjan Dacar, Jernej Grilj, Aleš Belina, Dušan Hajdinjak, Peter Havas, Matej Fujs, Lucjan Premrn …

DIRKA PO SLOVAŠKI
Kolesarji Save so nastopili na etapni dirki po Slovaški. Ta se je končala dan prej, kot je bilo predvideno. Zadnja etapa bi morala biti v soboto v Bratislavi, vendar so jo morali zaradi poplav odpovedati. Tako so v petkovi četrti etapi kolesarji opravili zgolj s 64 kilometrov dolgo preizkušnjo od Trenčina do Hlohovca. Zmage se je veselil Danec Martin Mortensen.

V skupnem seštevku pa ni prišlo do sprememb. Končne zmage pa se je veselil Čeh Petr Vakoc. Član moštva Etixx Ihned je zgolj za 29 sekund ugnal kolesarja Save Tima Miklja. Ta je bil na tej dirki zares odličen, saj je dobil popoldansko etapo prvega dne in je takrat tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Naslednji dan je majico zaradi padca izgubil, vendar je vse do konca uspel ohraniti drugo mesto. Tretji je bil domačin Maros Kovac. Tadej Valjavec je dirko končal na osmem mestu. Zaostal je za 48 sekund. Na dirki so nastopali še Nik Burjek, Jure Bitenc, Žiga Grošelj in Žiga Marolt.

CRITERIUM DU DAUPHINE
Na dirki Criterium du Dauphine je bila na sporedu šesta etapa. V dobrih 140 kilometrih so morali kolesarji premagati štiri kategorizirane vzpone. V zaključku je v ospredju ostalo samo osem kolesarjev. Potem je tudi med temi prišlo do selekcije, tako da se je izoblikovala skupina štirih kolesarjev, ki so se udarili za zmago.

To so bili ljubljenec domačega občinstva Thomas Voeckler, Jose Herrada ter kolesarja Astane Kevin Seeldrayers in Egor Silin. Zadnja dva sta v zadnjih treh kilometrih poskušala z napadi, vendar je imel Voeckler, ki se očitno uspešno vrača po poškodbi ključnice, pripravljene odgovore. Sledil je sprint v Grenoblu, ki ga je dobil prav Voeckler.

Glavnina se je v zaključku ubežnikom zelo približala, a kolesarji so se vseeno lahko udarili samo za peto mesto. To je s 46 sekundami zaostanka pripadlo Edvaldu Boassonu Hagnu, ki je tik pred ciljno črto prehitel Giannija Meersmana. Izkazal se je tudi edini slovenski predstavnik na dirki Kristjan Koren, ki je zasedel 13. mesto. V skupnem seštevku ni prišlo do večjih sprememb.

V prepričljivem vodstvu je še vedno kolesar Skya Christopher Froome, ki ima 52 sekund prednosti pred klubskim kolegom Richiem Portom. Tretji je Rohan Dennis, ki zaostaja za 54 sekund, četrti pa je Michael Rogers. Ta ima že več kot minuto in pol zaostanka. Kristjan Koren je z dobrimi petimi minutami zaostanka 25. Kolesarji do konca ločita še dve etapi. Obe bosta gorski, tako da bo tudi med najboljšimi še prišlo do sprememb.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ