Krajši kronometer, veter in dovolj klancev

Krajši kronometer, veter in dovolj klancev
07.01.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti
Organizatorji so predstavili traso dirke Pariz-Nica, ki spada med prestižnejše krajše etapne preizkušnje World Toura. Na tej dirki se je lani prekinila sezona ...
Dirka Pariz-Nica, oziroma "Dirka proti soncu" spada med prestižnejše krajše etapne preizkušnje. Organizira jo agencija ASO, ki je zadolžena tudi za organizacijo velikega Toura, zato se že na dirki ,ki sicer poteka marca pokažejo številni kolesarji, ki si za glavni cilj postavijo Tour.

Lani je sicer skrajšano preizkušnjo zaradi Koronavirusa dobil Maximillian Schachmann. Z dolgim pobegom se je izkazal Jan Tratnik, predvsem pa je sezono tam nameraval začeti Primož Roglič, ki se je z ekipo zaradi zdravstvene situacije v svetu nastopu odpovedal. Dirko so dan pred koncem prekinili.





Dirka vsako leto ponuja dovolj priložnost za napad. Hribolazci se jo sicer veselijo, a mnogi se potem ujamejo v pasti prvih dni, ko dirkajo v krajih, kjer ponavadi piha močan stranski veter. Tudi letos bo trasa zelo raznovrstna. Vse skupaj se bo začelo 7. marca v mestu Saint Cyr-L'Ecole. 166 kilometrov dolga etapa je sicer razgibana, a bi se morala vseeno končati v sprintu glavnine. Sprinterji bodo morali premagati štiri nižjekategorizirane vzpone.

Druga etapa do Amillyja je še bolj ravninska, a bo že predstavljala nevarnost - morebitni veter na izpostavljenih odsekih. Dolga bo 188 kilometrov. Naslednji dan bo na sporedu edina vožnja na čas v Gienu. Dolga bo 14,4 km. Trasa je razgibana, za konec pa je še 400 metrov dolg ciljni vzpon s 6,3-odstotnim naklonom. Kolesarji bodo morali na 188 kilometrov dolgi četrti etapi najprej premagati kar šest vzponov druge kategorije.

Za konec pa se bodo podali še na vrh vzpona prve kategorije Chiroubles. Ta je dolg dobrih sedem kilometrov, povprečni naklon pa je 6-odstoten. "Potrebovali smo zahtevno etapo v prvem delu dirke. Kolesarji se hitro navadijo na običajne stvari in naša naloga je, da jih spravimo izven tega območja udobja," je med drugim dejal direktor dirke Francois Lemarchand. V četrti etapi bodo morali kolesarji premagati kar 3500 metrov nadmorske višine.

Sledila bo z 203 kilometri najdaljša etapa na dirki z vsega enim kategoriziranim vzponom. Sprinterji bodo vsekakor poskušali izkoristiti ponujeno priložnost. Samo pol kilometra krajša, a precej zahtevnejša bo petkova šesta etapa od Brignolesa do Biota. Nekje ne polovici etape bodo kolesarji prečkali vzpon prve kategorije Cote de Frabbris in se potem povzpeli še na Ferrier. Govorimo o etapi z dvema vzponoma tretje, dvem druge in enim prve kategorije.

Tudi zaključek je razgiban in sam prihod na cilj je ravno tako zahteven. Potem pa že viden vikend v Nici in okolici. Predzadnja, sedma etapa se bo končala na že dobro poznanem vzponu La Colmaine. Ta bo gostil cilj etape na dirki Pariz-Nica še tretjič v zadnjih štirih letih. Leta 2018 je bil najboljši Simon Yates, lani pa Nairo Quintana. Etapa bo imela dva vzpona prve in dva druge kategorije.

Začelo se bo s prelazom Vence (9,,7 km, 6,6 %), sledila bosta oba vzpona druge kategorije, potem pa 50 kilometrov razgibanega terena do vznožja zaključnega, 16,3 km dolgega vzpona s 6,3-odstotnim povprečnim naklonom. Zadnja etapa se bo začela in končala v Nici. Po tradiciji bo krajša, dolga vsega 110,5 km. Prav lahko pa prinese velike spremembe. Trije vzponi druge kategorije in vzpon Cote de Peile, ki spada med prvokategorinike.

Zadnji kategoriziran vzpon je Col d'Eze, ki je dolg 1,6 km, povprečni naklon pa je 8,1-odstoten. Sledi spust v Nico in nekategoriziran vzpon na Col des Quatre Chemins. V zadnjih letih so tu zmagovali Schachmann, Bernal, Soler, Henao, Thomas, Porte, Betancur, Wiggins, Martin, Contador ... Najboljši Slovenec je bil Simon Špilak. Leta 2015 je bil tretji, zaostal pa je samo za Portom in Kwiatkowskim. Letos ima to dirko v programu vsaj Primož Roglič, morda pa bo tam nastopil tudi Tadej Pogačar.

Etape dirke Pariz-Nica 2021:
Nedelja, 7. marec, 1. etapa: Saint-Cyr-L’École - Saint-Cyr-L’École, 166 km
Ponedeljek, 8. marec, 2. etapa: Oinville-sur-Montcient - Amilly, 188 km
Torej, 9. marec, 3. etapa: Gien, 14,4 km (posamična vožnja na čas)
Sreda, 10. marec, 4. etapa: Chalon-sur-Saône - Chiroubles, 188 km
Četrtek, 11. marec, 5. etapa: Vienne - Bollène, 203 km
Petek, 12. marec, 6. etapa: Brignoles - Biot, 202,5 km
Sobota, 13. marec, 7. etapa: Nica - Valdeblore La Colmiane, 166,5 km
Nedelja, 14. marec, 8. etapa: Nica, 110,5 km
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ