Kralj Primož še drugič okronan v Madridu

Kralj Primož še drugič okronan v Madridu
08.11.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Gomez Sport

Po paradi šampionov je Primož Roglič zmagoslavno prečkal ciljno črto v španski prestolnici in drugič zapored postal kralj dirke po Španiji. Zadnji šprint pripadel Pascalu Ackermannu.

V zadnji etapi so se kolesarji držali nenapisanega pravila, da je namenjena šampionom in prvi del 139,8 kilometra dolge poti od hipodroma v Zarzueli do Madrida je bil povsem v znamenju najboljših kolesarjev na dirki.

Fotografi so izkoristili svojo priložnost, na čelu pelotona se je najprej slikal Primož Roglič s celotno ekipo, nato so ga fotografirali, ko je ob ekipnem avtomobilu pil šampanjec, kasneje so na čelu pelotona skupaj ujeli tudi Rogliča, Richarda Carapaza in Hugha Carthyja, ki sta mu v skupnem seštevku prišla najbližje.

Vse je potekalo po načrtih, vzdušje v pelotonu je bilo sproščeno, dobrih 50 kilometrov pred ciljem pa se je v boju za zadnjo etapno zmago počasi začelo zares. Astana je nadzorovala ubežnike, saj je Alexandr Vlasov z napadom na letečem cilju dobrih 20 kilometrov pred ciljem želel presenetiti Alejandra Valverdeja in pridobiti dve sekundi, ki bi ga pripeljali na 10. mesto v skupnem seštevku. Pri Movistarju so akcijo pričakovali, Valverde je bil na kolesu Rusa in do akcije na koncu ni prišlo, Valverde pa je tako potrdil še eno uvrstitev v deseterico v izjemni karieri.

Napeta sezona 2020 se je končala z razburljivim šprintom, ki je po fotofinišu pripadel Pascalu Ackermannu. Bora Hansgorhe je pripravila najboljši vlak v Madridu, Ackermann se je dobrih 300 metrov do cilja priključil zavetrju enega od kolesarjev UAE Emirates, ki je bil hitrejši, a je ta to hitro opazil in se umaknil. Ackermannu ni preostalo drugega, kot da poizkusi z dolgim šprintom in ostalo mu je ravno toliko moči, da je zadržal napad Sama Bennetta in za dober centimeter slavil drugo etapno zmago na letošnji Vuelti. Tretji je bil Max Kanter.

Primož Roglič je z dvignjenimi rokami prečkal ciljno črto v glavnini in se še drugo leto zapored veselil skupne zmage na dirki po Španiji. Letošnja dirka je bila zanj izjemno pomembna, tudi zato, da si je po razočaranju na Touru povrnil samozavest in zmagovalne občutke. In teh na letošnji Vuelti ni manjkalo, Rogla je slavil kar štiri etapne zmage in za piko na i osvojil še zeleno majico najboljšega po točkah. Postal je prvi kolesar po 43 letih, ki je zeleno majico najboljšega nosil od prvega do zadnjega dne španske pentlje!

»Uživali smo na tej poti v Madrid, samo še to smo morali storiti in zdaj se lahko veselim zmage. Težko je primerjati občutke z lanskim letom, a je vsakič zelo lepo zmagati, ker nikoli ni lahko. Sem zelo, zelo vesel, da sem najboljši tukaj v Madridu in da sem lahko z zmago zaključil sezono 2020. Ne vem, če sem najboljši kolesar za etapne dirke na svetu, bil sem najboljši na tej Vuelti, nekaj dirk pa v karieri še vseeno nisem dobil, tako da izzivov ne bo zmanjkalo. A najprej bom užival v tej zmagi,« je v prvi izjavi v Madridu povedal Roglič.

Poglejmo še nosilce preostalih majic: belo majico najboljšega mladega kolesarja na dirki je prepričljivo osvojil Enric Mas, ki pa si je od Vuelte vendarle obetal več kot peto mesto v skupnem seštevku. Pikčasta majica je pripadla Guillamu Martinu, ki je točke na gorskih ciljih nabiral v ubežnih skupinah, najbolj borbeni kolesar dirke je postal »TGV« Remi Cavagna, najboljša ekipa pa je bil domači Movistar.

Zanimiv je tudi pogled na prvo deseterico v skupnem seštevku, za zmagovalni oder se je uvrstil Dan Martin, ki je po nekaj slabših sezonah in ogromno smole s poškodbami dobro izkoristil kapetansko vlogo v Israel Start-Up Nationu. Peti je bil Mas, za njim pa Wout Poels, ki je Vuelto slabo začel, nato pa je počasi stopnjeval svojo formo in napredoval v skupnem seštevku.

Deseterico so zaokrožili David de la Cruz, zmagovalec dveh etap David Gaudu, Felix Grosschartner in zimzeleni Valverde, ki je tako v deseterico končal še svojo 19. tritedensko dirko v karieri.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ