Primož Roglič: "Vsak dan, kot bi šlo za enodnevno klasiko"

Primož Roglič: "Vsak dan, kot bi šlo za enodnevno klasiko"
08.11.2020 AVTOR: DZ, foto sirotti

"Vsak dan sem se boril za to zmago. Vsak dan sem dirkal, kot bi šlo za enodnevno dirko. Po 17 dneh smo tukaj. Uspelo mi je," je med drugim dejal Primož Roglič.

Primož Roglič. Jutri bo v Madridu lahko proslavljal zmago na tritedenski dirki. To bo njegova druga zaporedna zmaga na dirki po Španiji. Do zdaj je zmago na dirki po Španiji uspelo ubraniti samo petim kolesarjev. Roglič se bo tako še enkrat vpisal v zgodovino. Povsem zasluženo. Tudi napade v zadnji gorski etapi je zdržal.

"Vedno je lepo imeti napete zaključke. Bilo je napeto, vendar sem še vedno imel dovolj prednosti. Vedel sem, da bi moralo biti dovolj, če nadaljujem v svojem ritmu. Na koncu se je vse dobro končalo," je po prihodu na cilj 17. etape dejal Primož Roglič. Seveda so mu novinarji postavljali vprašanja o tem, če ga je skrbelo, ko je Richard Carapaz v zadnjih kilometrih ostro napadel in si tudi privozil nekaj prednosti.

Roglič je kjub temu, da Venezuelcu ni mogel slediti, priznal, da ni zagnal panike: "Richard je pokazal, da je zelo močan. A nisem dvomil v zmago. Moral sem se le osredočiti nase in na svojo vožnjo. Na srečo je to bilo dovolj." Tudi tokrat je lahko računal na odlične klubske kolege. Tudi dobro taktiko. Sepp Kuss je sicer popustil, a v ubežni skupini je bil tudi Lennard Hofstede, ki je v močnem vetru Rogliču uspel nuditi nekaj zavetrja.

"Vidite, da je vetrovno tukaj na vrhu. Ni prijetno. Vsak meter pomoči, ki mi jo je lahko ponudil, je bilo dobrodošlo. Res je prišel prav. Spet. Izjemno delo celotne ekipe. Od začetka so vozili na polno." Seveda je Roglič poudaril, da se bo Vuelta končala šele v Madridu, a 24 sekund prednosti bi moralo v ravninski etapi zadoščati. Na letošnji dirki je dobil štiri etape, velikokrat je sprintal in prejemal tudi bonifikacijske sekunde.

Osvojil jih je 32 več kot Carapaz, kar pomeni, da so mu zmago prinesle tudi te sekunde: "Ko zmagaš, ne gledaš, na kakšen način. Vesel sem, da mi je uspelo. Bonifikacijske sekunde? Vsak bi jih rad. Če se mi ponudi priložnost, potem jih želim osvojiti." Na novinarski konferenci se je ozrl tudi na dirko po Franciji in dolgo pot do konca Vuelte. Bi prišel na Vuelto s podobno motivacijo, tudi če bi predtem dobil Tour?

"Mislim, da bi ravno tako prišel s podobnim ciljem. Sem pač tekmovalec in kamorkoli pridem, želim zmagati oziroma biti čim boljši." Kako pa se je motiviral po drugem mestu na Touru? "Kot sem rekel. Želim tekmovati. Šel sem pač naprej. Sprijazniti sem se moral s tem. Bil sem pač drugi. Že do Toura sem se soočil s težavami, vendar pa mi je uspelo. Z ekipo nam je uspelo odpeljati lep Tour. Niti sanjal nisem, da bomo s celotno ekipo lahko tako dobro dirkali. Potem sem prišel sem. Vmes sem dobil še Liege-Bastogne-Liege. Potem pa sem poskušal dobiti Vuelto. Vsak dan sem jemal, kot da gre za klasiko."

In očitno mu bo uspelo slaviti končno zmago. Drugič zapored. Pa se ta zmaga kaj razlikuje od lanske? "Lansko leto je bilo posebno. Zagotovo je vedno nekaj posebnega, ko dobiš prvi grand tour. Vsekakor pa je zelo lepo, da bom lahko ponovil ta dosežek, in da bom zdaj na lep način zaključil zelo uspešno sezono." Rogliču uspeva prav neverjetna serija. Na etapnih dirkah že vse od aprila 2018 ni bil slabši kot četrti. In to na Touru tistega leta.

Večino etapnih dirk je dobil. Zdaj bo kmalu za njim še ena neverjetno uspešna, pa čeprav zaradi koronavirusa posebna sezona: "Sem zelo ponosen na celotno sezono. Na vse, kar nam je uspelo doseči. Skoraj štiri mesece sem od doma. Le po Liege-Bastogne-Liege sem bil nekaj dni doma. To je kar dolgo obdobje. Hvaležen sem za vso podporo. Kot sem dejal, zelo sem ponosen na vse, kar nam je uspelo doseči. Zapomnil si bom za vedno. Zdaj pa je napočil čas za počitek. Potem pa bomo pričeli načrtovati novo sezono."

Še prej bo prišel v Madrid. Tudi dirka po Španiji bo kljub koronavirusu prišla na zastavljen cilj. Organizatorjem vseh treh tritedenskih dirk je letos pravzaprav uspel neverjeten podvig. Dirke so kljub drugačnim napovedim pripeljali do konca! Tudi novembrska Vuelta je nekaj posebnega:

"Noro. Smo novembra. Morda bi bilo bolj običajno, če bi tu zadaj smučali, ne pa kolesarili. Na koncu pa smo lahko zelo veseli, da smo sploh lahko dirkali. Vsak dan je potekal boj na polno. Priti na cilj po treh tednih je velik dosežek za vse. Vse je potekalo dobro, vse je delovalo. Zato se lahko zahvalimo organizatorjem in vsem vpletenim, ker so vse skupaj izpeljali. Vidimo, da je situacija po svetu slaba, mi pa smo lahko dirkali. Morda smo s tem svetu dali neko pozitivno zgodbo."

Zdaj počitek, naslednje leto pa? Novinar je Rogliča vprašal, če načrtuje povratek na Tour? "Ne vem. Ne vem. Najprej je res lepo, da bom lahko sezono končal z zmago. Potem si bom privoščil oddih in šele nato bomo razmišljali, kaj bomo počeli naslednje leto. Še vedno so nekatere stvari, ki jih še nisem dosegel in me zato motivirajo."

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ