La Primavera brez Turchina, a spet s traso po obali

La Primavera brez Turchina, a spet s traso po obali
22.02.2021 AVTOR: N. Gr., foto: RCS Sport, Sirotti

Prireditelji prvega spomenika sezone, dirke Milano - Sanremo so objavili letošnjo traso. Na njej zaradi plazov ne bo vzpona Turchino, se pa trasa po lanski sezoni vrača v ustaljene tirnice na obalo Ligurije.

Po lanski poletni izvedbi se klasika Milano - Sanremo vrača na svoje tradicionalno mesto v koledarju, letos bo na sporedu 20. marca, tudi letošnja trasa pa se vrača v ustaljene tirnice.

Lani so bili prireditelji primorani zasnovati precej drugačno traso, ki je večinoma potekala po zaledju Piedmonta, saj so se župani obmorskih mest okrog Savone na Rivieri združili in se odločili, da sredi turistične sezone za kolesarsko dirko ne bodo dovolili zaprtja prometa.

To je ujezilo direktorja dirke Maura Vegnija, ki je tako moral na hitro oblikovati novo traso, ki je na obalo prišla šele v zaključku in se nato končala na tradicionalni lokaciji na Vii Roma. Vegni je še oktobra zagotavljal, da je precej možnosti, da bi lansko traso spremljali tudi v prihodnjih letih, a so ga obmorska mesta uspela omehčati in Vegni se je odločil za precej bolj tradicionalno traso.

Ne bo vzpona na Turchino, kjer so plazovi odnesli cesto, ki do dirke še ne bo popravljena, nadomestil pa ga bo vzpon na Colle di Giovo. Od tam se bo peloton spustil na Riviero in zadnjih 112 kilometrov bo trasa potekala bolj ali manj po obali. Spet bodo na sporedu Tre Capi: Capo Mele, Capo Cerva in Capo Berta, ki jih je lani trasa zaobšla, letos pa se trojček vzponov začne dobrih 50 kilometrov pred ciljem.

Lanski dvoboj v Sanremu je za nekaj centimetrov dobil Wout van Aert. Foto: Sirotti

»Z novo traso smo zaobjeli večino znamenitih točk Milana - Sanrema - Vio Aurelio, Tre Capi in seveda Cipressa ter Poggio v zaključku. V tej izvedbi bomo spet spremljali boje kolesarjev na cestah, ki so postale slavne prav zaradi La Classicissime,« je v izjavi za javnost povedal direktor RCS Sporta Paolo Bellino.

Zaključek bo takšen, kot ga spremljamo že nekaj let - Cipressa bo poskrbela za prvo večjo selekcijo, na Poggiu pa se bo tako ali drugače odločalo o zmagi. Lani je ta šla v roke Woutu van Aertu, Matej Mohorič pa je slovenskim navijačem z 10. mestom pokazal, da mu obala Ligurije zelo leži, le dve mesti za njim pa je končal Tadej Pogačar. 



Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ