Le še nekaj dni ... in začenja se Vuelta

Le še nekaj dni ... in začenja se Vuelta
14.08.2018 AVTOR: DZ, foto sirotti

Ne loči nas prav veliko do začetka 73. izvedbe dirke po Španiji. Začela se bo 25. avgusta, končala pa 16. septembra.

Startna lista še vedno ni znana, do začetka dirke po manjka še 11 dni. So pa znani nekateri osnovni podatki, ki vam jih bomo ponujali do začetka dirke po Španiji. Govorimo o tretji tritedenski dirki v sezoni. Dirka po Italiji in Dirka po Franciji sta že za kolesarji, zdaj se mnogi pripravljajo na špansko Vuelto. Predvsem pa jo bodo številni odpeljali z mislijo na zahtevno svetovno prvenstvo v Innsbrucku.

Tako bodo na Vuelti še iskali pravo tekmovalno formo, ki jim bo prišla prav dva tedna po končani dirki. Letošnja preizkušnja se bo začela v Malagi, ki bo tako še 30-ič prizorišče starta ali cilja dirke. Najprej bo na sporedu osem kilometrov dolga posamična vožnja na čas, sledile pa bodo že razgibane etape. Že četrta s ciljem v Alfacarju bo prva gorska. Do prvega dneva počitka pa sprinterji prav veliko priložnosti ne bodo imeli, če sploh kakšno, saj v prvih dneh prave ravninske etape ni na sporedu.

Najzahtevnejši bo zaključek drugega tedna, ko bodo na sporedu tri gorske etape zapored. Tudi na Lagos de Covadonga se bodo kolesarji spet povzpeli. Po uvodni bo še edina prava vožnja na čas na sporedu dan po drugem dnevu počitka. Santillana del Mar bo gostila start 32,7 km dolgega kronometra, cilj pa bo v Torrelavegi. Zadnja gorska, morda tudi odločilna etapa bon a sporedu v soboto, 15. septembra.

Govorimo o predzadnji, 20. preizkušnji, ki se bo končala v Andorri, natančneje na vzponu Coll de la Gallina. Naslednji dan bo sledila sprinterska preizkušnja od Alcorcona do Madrida, kjer bo 16. septembra tudi uradno razglašen zmagovalec letošnje dirke. Sicer pa lahko govorimo o dirki s šestimi ravninskimi etapami. Od tega bosta dve sicer ravninski, vendar bosta imeli v zaključku zahtevna ciljna vzpona. Šest etap bo razgibanih, pet pa gorskih.

V dveh vožnja na čas bodo kolesarji skupaj prevozili 40,7 km. Premagati bodo morali 46 kategoriziranih vzponov, na voljo pa bodo imeli dva dneva počitka. Skupna dolžina dirke pa 3255 kilometrov. V vsaki etapi bo potekal tudi boj za odbitne sekunde. Deset jih bo dobil zmagovalec, šest drugi in štiri tretjeuvriščeni kolesar. Na letečih ciljih bodo na voljo 3, 2 in 1 odbitna sekudna. Zmagovalec bo oblekel rdečo majico, lani je dirko dobil Christopher Froome, ki pa je letos že odpeljal tako Giro kot Tour.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ