Letni kongres IMBA Summit 2018 v Kranjski Gori z zaključkom na ljubljanskem Golovcu

Letni kongres IMBA Summit 2018 v Kranjski Gori z zaključkom na ljubljanskem Golovcu
09.05.2018 AVTOR: BOSTJAN SVETE
IMBA Summit 2018 je prvič v zgodovini gostila Slovenija
v organizaciji konzorcija Odprimopoti in Slovenske kolesarske mreže.

Podaljšanega vikenda v Kranjski Gori na idilični lokaciji s pogledi na Mojstrovko, Prisojnik in sosednje vrhove se je udeležilo krepko preko 100 predstavnikov zagovorniških organizacij, graditeljev poti, kolesarske industrije in lokalnih oblasti iz več kot 20 držav Evrope in širše.

Letna skupščina IMBA Europe je prinesla štiri nove članice iz Makedonije, Latvije, Finske in
Portugalske. IMBA Europe pri nas še nima veljave, kakršno uživa v zveznih državah, vendar pa
organizacija vztrajno raste in pridobiva na pomenu. Srečala se je naša medresorska delovna skupina, slovenskega panela odprtega za širšo javnost pa se je udeležilo veliko število ljudi, med drugimi sekretarka Eva Štravs Podlogar, predstavniki MGRT in drugih pristojnih inštitucij. Večer v nordijskem centru Planica je potekal v znamenju predstavitve slovenskih gorsko kolesarskih destinacij in podelitve priznanj prvim evropskim mednarodnih vodnikom in trenerjem v sklopu projekta EO-MTBing.

Srečanje se je nadaljevalo s številnimi zanimivi predavanji, debatami o izzivih in prihodnosti
gorskega kolesarstva. Nedeljo in čudovito vreme smo izkoristili za ogled novo nastajajoče gorsko
kolesarske poti v Kranjski Gori in planinskega muzeja v Mojstrani. Udeležence epska gorsko kolesarska tura s pogledom na Blejsko jezero, ni pustila nikogar ravnodušnega.

Za tiste, ki jim vikend v Kranjski Gori ni bil dovolj in so želeli spoznati še en del slovenske gorsko
kolesarske scene, so spoznali poti v Ljubljani in okolici, turistične znamenitosti in gorsko kolesarsko infrastrukturo. S tem smo kongres zaključili odlično in prikazali kako se šport lahko razvija na lokalnem nivoju.


Kaj lahko IMBA Summit prinese Sloveniji?
Poleg tega, da se v Sloveniji spet več govori o gorskem kolesarstvu in s tem povezano problematiko je na kongresu potekala pomembna mednarodna izmenjava znanja in izkušenj, kar je prineslo številne nove ideje za prihodnost.

Prav številna predavanja in raziskave so pokazale, da ne prepričujemo več le prepričanih. Beseda o razvoju in pomenu kolesarjenja za zdravje, turizem, rekreacijo in podobno se širi, ravno tako kot
število gorskih kolesarjev v Sloveniji in Evropi. Za uspešen razvoj zgodbe v prihodnosti je potrebno
podpreti IMBA Europe in njene lokalne organizacije, saj se le na tak način lahko kvalitetno razvije
dejavnost in z njo povezane gorsko kolesarske destinacije. Lahko se odprejo in uredijo poti na katerih bo potekala več kot le zdrava rekreacija, tečaji in se razvijal turizem. Nenazadnje bodo zaradi tega razvoja trenirali mladi, ki bodo mogoče v prihodnosti nastopali istočasno na Lošinju, medtem ko bo Slovenija gostila naslednji velik dogodek. Z nekoliko večjo podporo na nacionalnem nivoju in pri ključnih odločevalcih tudi na lokalnem nivoju ter nadaljnjim trdim delom je prihodnost gorskega kolesarstva vsekakor svetla. 

Značke: Gorsko, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ