Luka Mezgec 3. v sprintu, Marku Cavendishu stota zmaga! Marko Kump 6. na Norveški! (foto in video)

Luka Mezgec 3. v sprintu, Marku Cavendishu stota zmaga! Marko Kump 6. na Norveški! (foto in video)
16.05.2013 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Italiji je 12. etapo dobil Mark Cavendish. Odlično tretje mesto je osvojil Luka Mezgec. Na dirki po Norveški je šesto mesto zasedel Marko Kump.

DIRKA PO ITALIJI
134 deževnih kilometrov
Kolesarji na dirki po Italiji so tokrat morali premagati 134 kilometrov dolgo etapo. Po zahtevnejših preizkušnjah, je bila 12. etapa kot naročena za sprinterje. Začela se je v Longaroneju. Kolesarji so morali prevoziti tudi dva vzpona četrte kategorije, a zadnji 40 kilometrov vse do cilja v Trevisu je bilo bolj ali manj ravninskih.

Tokrat je kolesarji spet motilo slabo vreme, predvsem mraz in dež. Kmalu po startu je po pričakovanjih prišlo do pobega. V ospredju so se znašli štirje kolesarji. To so bili Fabio Felline, Bert de Backer, Maksim Belkov in Maurits Lammertink. Kasneje se jim je pridružil še Marco Marcato in tako si je peterica kolesarjev privozila dobre tri minute prednosti.

Bradley Wiggins spet popustil
A tudi kolesarjem v glavnini še zdaleč ni bilo lahko. Predvsem v zadnjem spustu so bile ceste še kako spolzke, tako da je prišlo do padcev. Spet je zaostal tudi Bradley Wiggins. Njegovi pomočniki pri Skyu so ga sicer počakali in ga poskušali pripeljati v glavnino, a niso bili dovolj močni.

Glavnina je postajala vse hitrejša, saj se je že podala v nor lov za zelo odločno peterico ubežnikov. Ob prihodu v ciljno mesto Treviso so morali kolesarji opraviti še dobrih sedem kilometrov dolg krog. Ubežniki so imeli še vedno prednost. Tudi v zadnji kilometer so vstopili pred glavnino, a v ozadju so se izkazali predvsem kolesarji moštva Omega Pharma Quick Step, ki so poskrbeli, da so bili ubežniki samo dobrih 500 metrov pred ciljem ujeti.

Luka Mezgec do izjemnega uspeha. Dopolnil ga je Grega Bole!
Sledil je sprint, v katerem je Gert Steegmans svojega kapetana Marka Cavendisha pripeljal v odličen položaj. In Britanec je priložnost izkoristil. Veselil se je zaslužene zmage, že tretje na letošnji dirki po Italiji in jubilejne stote v karieri. Drugo mesto je zasede Nacer Bouhanni, odličen tretji pa je bil Luka Mezgec.

S 14. mestom se je izkazal tudi Grega Bole. V skupnem seštevku je Vincenzo Nibali obdržal rožnato majico. Drugi ostaja Cadel Evans, tretji pa Rigoberto Uran. Oboleli Bradley Wiggins kljub pomoči klubskih kolegov glavnine z rožnato majico do cilja ni več ujel. Izgubil je več kto tri minute in je tako izgubil vse možnosti za visoko mesto v skupnem seštevku.

DIRKA PO NORVEŠKI
Marko Kump v hudem dežju do šestega mesta
Marko Kump je v sprintu druge, zaradi slabega vremena skrajšane etape dirke po Norveški zasedel šesto mesto. Drugič zapored je zmagal Alexander Kristoff. Kolesarji bi morali v drugi etapi prevoziti 179 kilometrov, vendar pa so se organizatorji odločili, da zaradi slabega vremena to preizkušnjo nekoliko skrajšajo.

Tako kolesarjem ni bilo treba prevoziti zadnjih krogov. Po dobrih štirih urah dirkanja je še drugič zmagal Alexander Kristoff, ki je tako kot v prvi etapi premagal Edvalda Boassona Hagna. Marko Kump se je na dirki prve kategorije odlično znašel in zasedel šesto mesto.

»Vreme je bilo zares slabo. Sedem, osem stopinj. Poleg tega je ves čas močno deževalo, kar je še dodatno utrudilo kolesarjev. A naši fantje so etapo dobro odpeljali. Večina jih je bila v prvi skupini. Poleg tega je Marko Kump prišel do zelo dobrega šestega mesta. Jutri pričakujem podoben scenarij. Spet bo sprint glavnine, « je dejal športni direktor moštva Saxo Tinkoff Steven de Jongh.

DIRKA PO KALIFORNIJI

Tyler Farrar prvič letos
4. etapa na dirki po Kaliforniji je kolesarje iz Santa Clarite popeljala do Santa Barbare. Ubežniki so bili dovolj zgodaj ujeti, v zadnjih desetih kilometrih pa je prišlo do številnih poskusov pobega. A so bili predvsem pri moštvih Garmin Sharp in Orica GreenEdge odločni, da bo zmagovalca odločal sprint glavnine. To se je tudi zgodilo.

Najboljši vlak so izpeljali pri moštva Garmin Sharp in to je znal izkušeni Tyler Farrar tudi izkoristiti. Hanson je bil drugi, Meersman pa tretji. Sledili so še Boeckmans, Sagan, Matthews, Hushovd, Chavanel ... Slovencem ni bilo v ospredju. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Še naprej vodi Acevedo.

Dirka po Italiji, rezultati

1. Mark Cavendish (VB) Omega Pharma-Quick Step 3:01:47
2. Nacer Bouhanni (Fra) FDJ
3. Luka Mezgec (Slo) Team Argos-Shimano
4. Giacomo Nizzolo (Ita) RadioShack Leopard
5. Brett Lancaster (Avs) Orica-GreenEdge
6. Manuel Belletti (Ita) Ag2R La Mondiale
7. Roberto Ferrari (Ita) Lampre-Merida
8. Sacha Modolo (Ita) Bardiani Valvole-CSF Inox
9. Ioannis Tamouridis (Nem) Euskaltel-Euskadi
10. Francisco Jos é Ventoso Alberdi (Špa) Movistar Team
14. Grega Bole (Slo) Vacansoleil-DCM
179. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel-Euskadi

Dirka po Italiji, skupni vrstni red
1. Vincenzo Nibali (Ita) Astana 46:28:14
2. Cadel Evans (Avs) BMC Racing 0:41
3. Rigoberto Uran (Kol) Sky 2:04
4. Robert Gesink (Niz) Blanco 2:12
5. Michele Scarponi (Ita) Lampre-Merida 2:13
6. Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini-Selle Italia 2:55
7. Przemyslaw Niemiec (Pol) Lampre-Merida 3:35
8. Benat Intxausti (Špa) Movistar 4:05
9. Domenico Pozzovivo (Ita) Ag2r-La Mondiale 4:17
10. Rafal Majka (Pol) Saxo-Tinkoff 4:21 

95. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel-Euskadi 1:21:06 
140. Luka Mezgec (Slo) Argos-Shimano 1:45:27 
152. Grega Bole (Slo) Vacansoleil-DCM 1:52:14

Posnetek zadnjih dveh kilometrov 12. etape dirke po Italiji
 

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ