Luka Mezgec 4., Grega Bole 11. Zmagal Elia Viviani

Luka Mezgec 4., Grega Bole 11. Zmagal Elia Viviani
10.05.2015 AVTOR: D. Z.
Luka Mezgec je v sprintu 2. etape dirke po Italiji zasedel 4. mesto. Grega Bole je bil 11. Zmagal je Elia Viviani.

Na dirki po Italiji je za kolesarji druga etapa. Simon Gerrans je po zmagi njegove ekipe Orica GreenEdge v ekipnem kronometru nosil rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku. Na startu so bili vsi trije Slovenci Jan Polanc, Grega Bole in Luka Mezgec. Tokratna etapa je bila namenjena sprinterjem. Dolga je bila 177 kilometrov. Albenga je gostila start preizkušnje, ki se je končala v Genovi. Kolesarji so se med etapo udarili na dveh letečih ciljih, kjer so pobirali tudi bonifikacijske sekunde, in na enem gorskem cilju četrte kategorije.

Pobeg dneva je uspel peterici kolesarjev. Ubežno skupino so sestavljali Frapporti, Owsian, Berlato, Zhupa, Lindeman. Privozili so si več kot osem minut prednosti. Ampak, to je bila etapa, ki je sprinterji niso želeli izpustiti iz rok. In ta prednost se je počasi začela zmanjševati. 50 km do cilja so imeli ubežniki še tri minute in pol prednosti. Na edinem kategoriziranem vzponu so nekateri sprinterji, tudi Giacomo Nizzolo, znašli v težavah, vendar so lahko hitro ujeli glavnino. V zadnjih 30 km je prišlo do nekaterih padcev, potem pa so kolesarji prišli na zaključne kroge v Genovi.

Ritem so narekovali kolesarji Tinkoff Saxa, ki so tako Alberta Contadorja vozili v ospredju. V krogu je bil tudi rahel vzpon, ki bi lahko dal nekaterim kolesarjem možnost za napad. Tudi zaključek je bil speljan v rahel vzpon, tako da so bile odprte še nekatere možnosti, ne samo sprint glavnine. 11 km pred ciljem je prišlo do novega padca, zaostal je tudi eden izmed kandidatov za najvišja mesta Domenico Pozzovivo. Italijana so klubski kolegi iz Ag2r La Mondiale počakali in se podali v lov, saj so za glavnino zaostajali že za pol minute. Ubežniki so bili ujeti.

V ospredju sprinterske ekipe nikakor niso uspele sestaviti pravega vlaka in Tinkoff Saxo je dolgo ostal povsem na čelu glavnine. 2,5 km pred ciljem je pobudo prevzela Orica GreenEdge, tudi kolesarji Lampreja Meride so bili blizu, pa člani Etixx Quick Stepa. Tudi Luka Mezgec je v zadnjem kilometru prišel v ospredje. Sledil je dolg sprint predvsem zato, ker je bila ciljna ravnina dolga kar osemsto metrov. Mezgec je bil tik za Vivianijem, vendar je Italijan izjemno pospešil. Dolgo najbolje kazalo Andreju Greiplu, ki pa je sprint začel prezgodaj.

Kolesar Skya Elita Viviani je pokazal največ moči in se je veselil zaslužene zmage. Drugi je bil Moreno Hofland. Tretji je bil Greipel. Mezgec pa si je priboril četrto mesto. Izkazal se je tudi Grega Bole, ki je zasedel 11. mesto. Michael Matthews je prevzel rožnato majico. Prej omenjeni Pozzovivo je izgubil več kot minuto in je tako že v težkem položaju v boju za visoko mesto v skupnem seštevku. Med temi, ki so izgubili več kot minuto, so bili tudi Szmyd, Niemiec, Reichenbach in Ulissi. V tej skupini je bil tudi naš predstavnik Jan Polanc.

Dirka po Italiji, 2. etapa
1. Elia Viviani (Ita) Team Sky 4:13:18
2. Moreno Hofland (Niz) Team LottoNL-Jumbo
3. Andr é Greipel (Nem) Lotto Soudal
4. Luka Mezgec (Slo) Team Giant-Alpecin
5. Alessandro Petacchi (Ita) Southeast Pro Cycling
6. Giacomo Nizzolo (Ita) Trek Factory Racing
7. Michael Matthews (Avs) Orica GreenEdge
8. Davide Appollonio (Ita) Androni Giocattoli
9. Daniele Colli (Ita) Nippo - Vini Fantini
10. Paolo Tiralongo (Ita) Astana Pro Team
11. Grega Bole (Slo) CCC Sprandi Polkowice
102. Jan Polanc (Slo) Lampre Merida 1:09

Dirka po Italiji, skupni vrstni red
1. Michael Matthews (Avs) Orica GreenEdge 4:32:44
2. Simon Gerrans (Avs) Orica GreenEdge
3. Simon Clarke (Avs) Orica GreenEdge
4. Esteban Chaves (Kol) Orica GreenEdge
5. Roman Kreuziger (Češ) Tinkoff-Saxo 0:07
6. Alberto Contador (Špa) Tinkoff-Saxo
7. Michael Rogers (Avs) Tinkoff-Saxo
8. Manuele Boaro (Ita) Tinkoff-Saxo
9. Ivan Rovni (Rus) Tinkoff-Saxo
10. Paolo Tiralongo (Ita) Astana Pro Team

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ