Luka Pibernik pred Matejem Mugerlijem in preostalimi slovenskimi zvezdniki (foto)

Luka Pibernik pred Matejem Mugerlijem in preostalimi slovenskimi zvezdniki (foto)
23.06.2013 AVTOR: D. Z.
Nov državni prvak v cestni vožnji je postal Luka Pibernik, ki je v Gabrju ugnal Mateja Mugerlija in Jureta Golčerja. Na startu skorajda vsi najboljši.

Skorajda vsi najboljši
Državno prvenstvo je tokrat potekalo na Dolenjskem, natančneje v Gabrju. 143 kilometrov dolgo dirko je organiziralo Kolesarsko društvo Papež Podgorje. Na startu članske kategorije so bili praktično vsi najboljši slovenski kolesarji, z izjemo Simona Špilaka in Jureta Kocjana.

Tako so gledalci lahko uživali ob vožnjah Janija Brajkoviča, Grege Boleta, Kristjana Korena, Boruta Božiča, Blaža Jarca, Roberta Vrečerja, Marka Kumpa … in pravzaprav vseh najboljših kolesarjev v slovenskih moštvih. A tik pred začetkom dirke, ki bi se morala začeti ob 15. uri, je prišlo do hudega naliva, tako da so se kolesarji – na startu jih je bilo 49 – na pot podali 15 minut kasneje.

Takoj sedmerica v pobeg
A očitno so se na 13 zahtevnih krogov podali dobro razpoloženi. Zmago je branil Borut Božič, med mlajšimi člani pa Luka Pibernik. Že v prvem krogu je prišlo do nekaterih poskusov pobega, v drugem pa je že prišlo do – kasneje se je izkazalo – odločilnega pobega. V ospredju se je znašla skupina sedmih kolesarjev.

Med temi so bili trije člani Adrie Mobila Matej Mugerli, Kristjan Fajt in Klemen Štimulak ter Jure Golčer, Blaž Jarc, Matej Mohorič in Luka Pibernik. S složno vožnjo so si hitro privozili več kot pet minut prednosti. Kasneje so se tudi v ozadju podali v lov za ubežniki. Ogromno dela so opravili nekateri profesionalni kolesarji v tujih moštvih, predvsem oba potnika na dirko po Franciji Jani Brajkovič in Kristjan Koren.

Prednost je bila prevelika tudi za odlična Boleta in Noseta
Zaostanek za ubežniki jim je sicer uspelo zmanjšati, a vseeno ta razlika nikakor ni padla pod tri minute. V najzahtevnejšem spustu je tri kroge pred ciljem padel eden izmed trojice ubežnikov Adrie Mobila Klemen Štimulak, medtem ko je tudi v ozadju prišlo do hude selekcije. Zahtevna proga in vse hujši ritem. Kar precej kolesarjev je popustilo.

Prav v desetem krogu je napadel Grega Bole, ki je hotel izkoristiti še zadnjo priložnost, da bi se pridružil ubežnikom. Njegov napad je bil tako odločen, da mu je lahko sledil samo še Tomaž Nose. Bole je dokazal, da je izjemno močan in je zaostanek za ubežniki pričel zmanjševati. Z Nosetom sta se jim približala na vsega dobro minuto, a ujeti jih vseeno nista mogla.

Pibernik presenetil izkušenejše
V ospredju je popustil Blaž Jarc, a preostali ubežniki so se v zaključku vseeno lahko pomerili za prestižno zmago. V zadnjih metrih je prvi napadel Jure Golčer, ki pa ni imel možnosti za zmago. Sicer mladi, komaj 20-letni Luka Pibernik je zadnje metre, ki so potekali v strm vzpon, odpeljal izvrstno. Bil je prepričljivo najmočnejši.

In tako se je lahko veselil zaslužene zmage. Ponovil je zmago izpred enega leta med mlajšimi člani, obenem pa mu je uspel veliki met. Slavil je tudi zmago v absolutni konkurenci. Drugo mesto je zasedel Matej Mugerli, tretji pa je bil Jure Golčer. Luka Pibernik je tako oblekel dve majici državnega prvaka. V kategoriji mlajših članov je drugo mesto zasedel Matej Mohorič, tretje pa Mark Džamastagič.

Rezultati, člani
1. Luka Pibernik (Radenska)
2. Matej Mugerli (Adria Mobil)
3. Jure Golčer (Tirol)
4. Matej Mohorič (Sava)
5. Kristjan Fajt (Adria Mobil)
6. Grega Bole (Vacansoleil-DCM)
7. Tomaž Nose (Adria Mobil)
8. Blaž Jarc (NetApp-Endura)

Rezultati, mlajš člani
1. Luka Pibernik (Radenska)
2. Matej Mohorič (Sava)
3. Mark Džamastagič (Sava)

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ