Maksim Belkov presenetil v Italiji, Lieuwe Westra v Kaliforniji (foto)

Maksim Belkov presenetil v Italiji, Lieuwe Westra v Kaliforniji (foto)
12.05.2013 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Italiji je deveto etapo dobil Maksim Belkov. Rožnato majico je obdržal Vincenzo Nibali. Na dirki po Kaliforniji pa je bil najboljši Lieuwe Westra.
DIRKA PO ITALIJI
Kolesarji so morali opraviti s 171 kilometrov dolgo etapo, obenem pa so morali premagati tudi štiri kategorizirane vzpone. Večji del dirke je deževalo, kar je še oteževalo dirkanje, predvsem pa so ceste postale zelo spolzke. Kolesarji so se zavedali, da bi to lahko bila priložnost za ubežnike in tako so mnogi že takoj po startu poskušali z napadi.

Posledično je bila povprečna hitrost v prvi uri dirkanja skoraj 45 km/h. Kasneje pa se je v ospredju vendarle izoblikovala skupina ubežnikov. To so bili Proni, Felline, Chalapud, Pantano, Petrov, Mestre, Ludvigsson, Visconti, Belkov in Garate. Že na prvem kategoriziranem vzponu je tudi ubežna skupina razpadla, gorski cilj pa je dobil Pirazzi. Italijan je bil najboljši tudi na drugem gorskem cilju.

A blizu je bil tudi Maksim Belkov, ki je napadel v spustu 50 kilometrov pred ciljem. Nadaljeval je v samostojnem pobegu in prednost pred zasledovalci mu je uspelo zadržati tudi na zadnjih dveh krajših vzponih. Tudi proti cilju je sledil rahel vzpon, vendar se Rus ni pustil motiti in je lahko v Firencah slavil povsem zasluženo zmago. Za največji uspeh v karieri.

V ozadju sta se dolgo časa z lovom trudila Ludvigsson in Pantano, a Rusa nista mogla ujeti. Ko je že kazalo, da se bosta udarila za drugo mesto, pa ju je prav v zaključku prehitel še Betancur, ki se je uspel preseliti iz skupine z najboljšimi. Kolumbijec je bil izjemno hiter in zasedel drugo mesto, ki ga je proslavil kot zmago, saj ni vedel, da je Belkov že pred njim prečkal ciljno črto.

Betancur je priznal, da je mislil, da je zmagal, saj ni uporabljal radijske postaje, prek katere bi mu lahko sporočali podatke. Na spolzkih in zavitih spustih se je v težavah spet znašel Bradley Wiggins. V spustu preprosto ni mogel slediti najboljšim in pred zadnjima dvema klancema je imel že več kot minuto zaostanka za rožnato majico. A prav na ravnini so kolesarji Skyja poskrbeli, da je Wiggins spet ujel to skupino, tako da ni izgubil pomembnih sekund.

Izpostaviti velja, da ga ne Henao ne Uran tokrat nista počakala, kar očitno pomeni, da bodo pri Skyju veliko stavili tudi na sposobnosti obeh Kolumbijcev, ki bi se lahko borila za najvišja mesta. Vincenzo Nibali je zadržal rožnato majico, izmed favoritov pa je prav na zadnjem vzponu največ izgubil lanski zmagovalec Ryder Hesjedal. Zdaj je 11., za Nibalijem pa zaostaja že za dobre tri minute. Slovencev ni bilo v ospredju. Zdaj kolesarje čaka prvi dan počitka.

DIRKA PO KALIFORNIJI
V povsem drugačnih vremenskih pogojih – v hudei vročini – se je začela prestižna etapna dirka po Kaliforniji, na kateri nastopajo številni zvezdniki, kot so Peter Sagan, Philippe Gilbert, Teejay Van Garderen, Andy Schleck … Pa tudi trije Slovenci. Kristjan Koren, Gregor Gazvoda in Aldo Ino Ilešič. V prvi etapi so se v pobeg najprej podali trije ubežniki Marsh Cooper, Zak Dempster in James Stemper. Kasneje se jim je pridružil še Carter Jones in skupaj so si v naslednjih 70 kilometrih privozili več kot deset minut prednosti.

Prvi gorski cilj na Mesa Grande je dobil Dempster, po 75 kilometrih dirkanja, pa so se zbudili tudi v glavnini in pričeli z zmanjševanjem zaostanka za ubežniki. Ritem so narekovali predvsem kolesarji štirih ekip. To so bile BMC, Cannondale, Saxo Tinkoff in Vacansoleil-DCM. V ospredju je prvi popustil Dempster, ostala trojica pa je nadaljevala v složni vožnji. Potem je iz ubežne skupinice odpadel še Cooper.

Na vzponu je odpadel tudi Peter Sagan, vendar so ga kolesarji Cannondalea počakali in mu pomagali, da je spet ujel glavnino. Ubežnika v ospredju sta imela 20 kilometrov pred ciljem samo še dobre tri minute prednosti. Takrat je iz glavnine napadel nekdanji zmagovalec te dirke Michael Rogers, sledil pa mu je Andy Schleck. A kmalu je protinapad izvedel Marc de Maar. Vse poskuse pa je zatrla ekipa BMC, tako da je bila skupina okrog 50 kolesarjev pet kilometrov do cilja skupaj. Potem pa sta odločilen napad izpeljala Lieuwe Westra in Francisco Mancebo.

Hitro sta si privozila deset sekund prednosti, a v ozadju ekipe nikakor niso uspele sestaviti pravega vlaka, saj so številni pomočniki že odpadli. Sagana so mučili krči in tako sta ubežnika majhno prednost uspela zadržati vse do cilja. V zaključku pa je bil najmočnejši Westra. Sprint glavnine za tretje mesto je dobil Peter Sagan, ki je lani na tej dirki slavil kar pet etapnih zmag.

»Na zadnjem klancu sem celo popustil, saj noge niso bile tako dobre. Vendar sem se vrnil in videl sem, da je ogromno ekip, ki ima samo po enega kolesarja. Zato sem si rekel, zakaj pa ne. In sem napadel. Srečo sem imel, da mi je sledil Mancebo. V zadnjem kilometru je bil zelo močan, « je dejal zadovoljni Westra. Tako je na najboljši način pokazal nov dres moštva Vacansoleil-DCM, ki so ga naredili pred dirko po Kaliforniji.

Za to moštvo je nastop na tej dirki tudi krstni, tako da so g azačeli na najboljši možni način. »Garal sem bolj kot on, vendar sem vedel, da je vseeno hitrejši. Vesel sem, da sem lahko na odru in da nisem izgubil nepotrebnega časa. Jutrišnji dan bo pomemben za visoko uvrstitev v skupnem seštevku. Tri sekunde niso veliko, vendar je boljše, če si spedaj, in ti ni treba slediti, « je dejal Francisco Mancebo.

Peter Sagan, prvi favorit za tak zaključek, ob napadu ni imel pravega odgovora, saj so ga mučili krči: »Take vročine nisem vajen, saj je bilo v Evropi precej hladneje. Vsak kolesar razmišlja, kako me bo premagal. Ekipa je opravila odlično delo. Vse od starta. Bilo je zelo vroče. V zaključku nam ostale ekipe niso hotele priskočiti na pomoč. «

Dirka po Italiji, rezultati etape
1. Maksim Belkov (Rus) Katjuša 4:31:31
2. Carlos Alberto Betancur (Kol) Ag2r La Mondiale 0:44
3. Jarlinson Pantano (Kol) Colombia 0:46
4. Tobias Ludvigsson (Šve) Argos Shimano 0:54
5. Cadel Evans (Avs) BMC Racing 1:03
6. Benat Intxausti (Špa) Movistar
7. Danilo Di Luca (Ita) Vini Fantini Selle Italia
8. Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini Selle Italia
9. Damiano Caruso (Ita) Cannondale Pro Cycling Team
10. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team vsi isti čas
97. Luka Mezgec (Slo) Argos Shimano 17:23
149. Grega Bole (Slo) Vacansoleil DCM 17:45
150. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel Euskadi isti čas

Dirka po Italiji, skupni vrstni red

1. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 29:46:57
2. Cadel Evans (Avs) BMC Racing 0:29
3. Robert Gesink (Niz) Blanco 1:15
4. Bradley Wiggins (VB) Sky Procycling 1:16
5. Michele Scarponi (Ita) Lampre Merida 1:24
6. Sergio Luis Henao (Kol) Sky Procycling 2:11
7. Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini Selle Italia 2:43
8. Przemyslaw Niemiec (Pol) Lampre Merida 2:44
9. Rigoberto Uran (Kol) Sky Procycling 2:49
10. Tanel Kangert (Est) Astana Pro Team 3:02
95. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel Euskadi 54:16
149. Luka Mezgec (Slo) Argos Shimano 1:14:26
153. Grega Bole (Slo) Vacansoleil DCM 1:15:47

Dirka po Kaliforniji, rezultati
1. Lieuwe Westra (Niz) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 4:31:33
2. Francisco Mancebo Perez (Špa) 5 Hour Energy p/b Kenda
3. Peter Sagan (Svk) Cannondale Pro Cycling 0:06
4. Gianni Meersman (Bel) Omega Pharma-Quick Step
5. Jasper Stuyven (Bel) Bontrager Cycling Team
6. Jacob Rathe (ZDA) Garmin-Sharp
7. Alexander Candelario (ZDA) Optum p/b Kelly Benefit Strategies
8. Mitchell Docker (Avs) Orica-GreenEdge
9. Jeremy Vennell (NZl) Bissell Pro Cycling
10. Tanner Putt (ZDA) Bontrager Cycling Team
59. Kristjan Koren (Slo) Cannondale Pro Cycling 9:11
60. Gregor Gazvoda (Slo) Champion System Pro Cycling Team 9:11
112. Aldo Ino IleŠiČ (Slo) UnitedHealthcare Pro Cycling Team 19:50

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ