Matej Mohorič do izjemnega uspeha! (FOTO)

Matej Mohorič do izjemnega uspeha! (FOTO)
19.08.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Matej Mohorič je dobil prestižno dirko Binck Bank Tour. V zadnjih etapi je ohranil pet sekund prednosti pred Michaelom Matthewsom. Jan Polanc 12.

Matej Mohorič je pred zadnjo etapo World Tour dirke Binck Bank Tour branil 30 sekund prednosti pred Michaelom Matthewsom. Vse je še bilo zelo odprto, zmaga pa vsekakor še zdaleč ne zagotovljena. Pred kolesarji je bila namreč še najtežja etapa na tej dirki. Lacs de l’Eau d’Heure je gostil start, cilj pa je bil nekje na polovici znamenitega “zidu” Geraardsbergen. Kolesarji so morali premagati kar 18 flandrijskih vzponov, večina jih je bila na sporedu v drugi polovici 215 kilometrov dolge etape.

Med najbolj znanimi sta vsekakor Bosberg in Muur van Geraardsbergen. Pobeg dneva je uspel sedmerici kolesarjev. Po številnih poskusih se je šele po eni uri dirkanja v ospredju izoblikovala ubežna skupina, ki so jo sestavljali Laurens De Vreese (Astana), Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo), Markel Irizar (Trek-Segafredo), Jonas Rickaert (Sport Vlaanderen-Balois), Elmar Reinders (Roompot-Nederlandse Loterij), Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) in Ludwig De Winter (WB Aqua Protect Veranclassic).

Ubežniki so si privozili dobre štiri minute prednosti, v glavnini pa so ritem narekovali kolesarji moštva Bahrain Merida, ki so tako branili zeleno majico Mateja Mohoriča. Ko so kolesarji prvič prečkali Muur van Geraardsbergen se je ta razlika prepolovila. Ob naslednjem prečkanju tega vzpona – kolesarji so že bili na zaključnih krogih – je na vrhu v ospredju ostal samo še Van Keirsbulck. V glavnini so se tudi že začeli napadi. Predvsem Tim Wellens in Zdenek Štybar – že zmagovalca te dirke – sta bila zelo aktivna. Mohorič na eksplozivne napade sicer ni takoj odgovarjal, vendar pa je vedno tudi sam poskrbel, da ubežniki niso bili uspešni.

Predvsem na spustih in na ravninskih delih je bil zelo hiter. Napadali so ga z vseh strani. Tudi Matthews, Andersen, Valgren, Naesen … Mohorič je bil pripravljen na vse in poskrbel je tudi, da so bili še zadnji ubežniki ujeti ob vstopu v zadnjih kilometer. Takoj nato se je postavil povsem v ospredje in po lepo izpeljanem levem ovinku prvi začel šesto metrov dolg zaključni vzpon. Sledil je dolg sprint. Po pričakovanjih je bil v takem zaključku najmočnejši Michael Matthews, medtem ko je Mohorič, potem ko je potrošil med etapo ogromno energije za lovljenje in pokrivanje napadov počasi izgubljal mesta.

Matthews je dobil etapo, drugi je bil olimpijski prvak Greg Van Avermaet, tretji pa Zdenek Štybar. Sledilo je čakanje na prihod Mohoriča. Na desetem mestu in s sedmimi sekundami zaostanka je na cilj prišel še Jan Polanc, s 13 sekundami zaostanka pa je kot 13. ciljno črto prečkal še Mohorič. To je bilo dovolj, da se je lahko razveselil končne zmage. Pet sekund pred Matthewsom in 20 pred Wellensom. Sledili so Schachmann, Van Baarle, Andersen, Muhlberger, Terpstra in Stuyven. Dirko je na 12. mestu končal Jan Polanc. “Zelo smo se trudili od začetka, saj smo ubežnike imeli pod nadzorom.

V zaključku sem poskušal odgovoriti na vse napade konkurentov. Matthews in Andersen sta bila zelo močna in sta me večkrat napadla, vendar sem se vedno uspel vrniti. Na koncu sem dal vse od sebe. Bilo je testno, vendar sem imel dovolj sreče za končno zmago,” je dejal Mohorič. Zmagovalec etape Matthews pa je priznal: “Mohorič je bil preprosto premočan. Naredili smo vse. Dva sva bila iz iste ekipe in poskušala sva ga zlomiti, vendar pa je pametno dirkal, tako da nama prav veliko možnosti ni preostalo. Napadala sva ga vseskozi, vendar pa smo očitno lahko veseli s končnim drugim mestom.”

Značke: Cestno
Komentarji
SODROVC 20.08.2018 11:43
Zadnje tri dni je bilo res napeto. V zadnji etapi je proti koncu kar preveč vlekel spredaj, se je kar dobro "kuril" in je že zgledalo, da bo za par sec. izgubil dirko. Bravo, bravo, Matej!  😃
lone_rider 20.08.2018 12:36
Včeraj je Matej kar preveč silil v ospredje, pokrival je skupinice, ki niso bile nevarne skupno, vlekel je grupo, ko tega ni bilo treba. Na ta način je šlo kar nekaj moči, sreča zanj so bili spusti, kjer je lahko s svojim načinom vožnje nadoknadil izgubljeno na klancih in si malo oddahnil. Je pa to take vrste dirka, kjer so male razlike in je za GC nevarnih 10-20 kolesarjev in je praktično nemogoče vse kontrolirat. Hitro lahko nek ubežnik, ki je skupno na 30. mestu, zaostaja pa le okrog minute, postane nevaren. Če ni interesa in sloge zadaj, se na tem terenu lahko hitro nabere zaostanek. Na koncu je za zmago odločilno vplivalo to, da je Matej povlekel v zadnji kilometer in tako na klanec vstopil kot prvi. Vprašanje, kaj bi bilo, če bi bil že ob začetku klanca na 10-15 mestu... Na koncu je rešil 5s, ampak kakorkoli, dirko je suvereno dobil za kar mu iskreno čestitam.
peak 20.08.2018 14:36
Vsi smo krvavi pod kožo... Napredek par excellence..!!Privoščim.. in.. upam.. 😊😏
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ