Matej Mohorič dobil etapo na dirki po Španiji!

Matej Mohorič dobil etapo na dirki po Španiji!
25.08.2017 AVTOR: D. Z.
Matej Mohorič veliki zmagovalec sedme etape na dirki po Španiji! Spet je bil član ubežne skupine!

Na dirki po Španiji je bila na sporedu sedma etapa. Razgibana, a ne pretirano. Dolga je bila 207 kilometrov. Lliria je gostila start. Cilj je bil v Cuenciji.

V etapi smo pričakovali boj med sprinterji in ubežniki. Kolesarji so se vseskozi vzpenjali, premagati pa so morali tri vzpone tretje kategorije. Takoj po startu je prišlo do napadov in kmalu se je v ospredju izoblikovala večja skupina ubežnikov. Med temi je bil spet tudi Matej Mohorič (UAE Team Emirates). Omenimo še naslednje ubežnike: Alessandro De Marchi (BMC), Richard Carapaz, Jose Joaquin Rojas (Movistar), Pawel Poljanski (Bora-Hansgrohe), Alexis Gougeard (Ag2r La Mondiale), Floris De Tier (LottoNL-Jumbo), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Arnaud Courteille (FDJ), Luis Angel Mate, Anthony Perez (Cofidis), Rafael Reis (Caja Rural-Seguros RGA), Aldemar Reyes in Jetse Bol (Manzana-Postobon).

Manjkali so na primer kolesarji Quick Stepa, tako da se je vseskozi ugibalo, ali bo glavnina ubežni skupni dovolila, da si bo privozila večjo prednost. Vendar pa je do tega vendarle prišlo in kolesarji so si privozili več kot sedem minut prednosti.

Dobrih 50 kilometrov pred ciljem je glavnina nekoliko pospešila in zaostanek hitro zmanjšala na manj kot šest minut. A v pravi lov se glavnina, v kateri so ritem narekovali predvsem člani Skyja ni podala. 37 kilometrov pred ciljem je razlika tako spet znašala sedem minut in jasno je postalo, da se bodo za etapno zmago spet udarili ubežniki. Mohorič si je spet priboril lepo priložnost za vidnejši uspeh. Pred kolesarji je bila še ena ovira.

Vzpon tretje kategorije Alto del Castilo. Na vrh 1075 metrov visokega klanca so prišli po prevoženih 193 kilometrih dirkanja. Sledil je samo še spust proti cilju. Glavnina se je dokončno predala dobrih 30 kilometrov pred ciljem. Razlika se je povečala na več kot osem minut. Prvi napad med ubežniki pa je 22 km pred ciljem izpeljal Gougeard. Takoj ga je pokril De Marchi. Sledil pa je napad Mateja Mohoriča, ki očitno ni želel čakati na zadnji vzpon. A tudi ta poskus je izničil prav De Marchi. Mohorič je kmalu zatem spet napadel, kar je izkoristil De Marchi. A prav nihče ni bil dovolj močan, da bi nadaljeval v samostojnem pobegu.

Mohorič je znova napadel in celo dobil leteči cilj tik pred vznožjem zadnjega vzpona. Mohorič in Gougeard sta si privozila nekaj metrov prednosti pred ostalimi ubeniki, ki tudi niso popuščali. Do cilja je bilo še dobrih 15 kilometrov. Med prvimi zasledovalci so imeli pri Movistarju in Manzani Postobonu po dva kolesarja, tako da si Mohorič in Gougeard nista uspela privoziti večje prednosti.

Ob vznožju vzpona 14 kilometrov pred ciljem sta imela vsega osem sekund prednosti in Mohorič je takoj napadel Francoza.

Na tlakovanem vzponu sta se mu najprej uspela pridružiti De Marchi in Rojas, medtem ko je Reisa na vzponu zbil motorist. V ospredju De Marchi ni mogel slediti Mohoriču, a razlika ni bila velika. Na vrh vzpona je prvi prišel Mohorič. V ospredju so ostali štirje kolesarji. Poleg Mohoriča še Poljanski, de Gendt in Rojas. Mohorič ni dolgo čakal. Slabih 11 kilometrov pred ciljem je na spustu spet napadel, medtem ko se trojica sicer ni predala, na spustu je bil Mohorič zelo hiter tudi na tehnično zahtevnejših odsekih. Dva kilometra pred ciljem je imel 12 sekund prednosti in postalo je jasno, da je na poti proti prestižni zmagi. Sledil je še odsek po mestu.

22-letni Mohorič je nadaljeval v izjemnem ritmu in zasledovalci niso imeli več nobene možnosti, da bi ga ujeli, čeprav se je zdelo, da so zelo blizu. Mohorič ni dovolil, da bi prišlo do presenečenja. Po dobrih štirih urah in 43 minutah se je lahko veselil zaslužene in prestižne zmage!

V glavnini je na zadnjem vzponu tudi prišlo do selekcije, vendar pa so bili najboljši dovolj pozorni, tako da do večjih sprememb v skupnem seštevku ni prišlo. Froome ostaja v rdeči majici.

"Že v etapi, ki jo je dobil Lucenko, sem zasedel četrto mesto, pa čeprav mi trasa sploh ni ustrezala. Dobro sem se počutil in videl, da sem dobro pripravljen, " je v izjavi za špansko televizijo takoj po zmagi dejal Mohorič. Obenem je vedel, da mu trasa današanje etape precej bolj ustreza: "Danes je bil cilj, da se pridružim ubežnikom. Vedel sem, da mi ustreza tudi zadjni spust in da mi bodo tam ostali težko sledili. Zahvalil bi se ekipi UAE Team Emirates, ki mi je omogočila, da lahko nastopam na tej dirki. "

 

VIDEO

Povzetek etape:

 

Zadnji kilometri

 

Zadnji kilometer

 

GoPro perspektiva

 

Orica Scott backstage

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ