Mc Laughlin za skoraj 20 minut izboljšal svetovni rekord v Everestingu

Mc Laughlin za skoraj 20 minut izboljšal svetovni rekord v Everestingu
02.04.2021 AVTOR: N. Gr., foto: CyclingTips

Ronan Mc Laughlin je na vzponu Mamore Gap postavil novo rekordno znamko v Everestingu, z izzivom je opravil v šestih urah, 40 minutah in 54 sekundah in tako za skoraj 20 minut popravil rekordno znamko Seana Gardnerja.

Mc Laughlin je lani za nekaj časa že držal svetovni rekord v Everestingu, a je njegovo znamko takrat popravil Alberto Contador. Mc Laughlin, nekdaj tekmovalec na nižjih ravneh, zdaj pa novinar in specialist za opremo pri portalu CyclingTips, se je odločil, da se bo novega naskoka lotil precej bolj sistematično.

Treniral je celo jesen in zimo, ob tem pa je ogromno časa posvetil tehniki in opremi, s katero se je lotil Everestinga na vzponu Mamore Gap na Irskem, kjer se ravna cesta vzpenja s povprečno več kot 14-odstotnim naklonom, z enim vzponom pa kolesar opravi 117 višinskih metrov. Mc Laughlina je tako čakalo 76 »krogov«, torej vzponov in spustov z Mamore Gapa.



Sestavil je kolo, osnovano na okviru Giant TCR Advanced SL, s katerega so pri Giantu pobrali vso odvečno barvo. Nato so na vrsto prišle aerodinamične modifikacije krmila, ki so mu pomagale pri spustu, oskubil je grame povsod, kjer je lahko, naredil je tudi kaseto s šestimi funkcionalnimi prestavami. Večino časa je vozil s prestavnim razmerjem 44:35, za zadnje kroge, ko je utrujenost naredila svoje, pa je izbral razmerje 44:40.

Celotno kolo je na koncu tehtalo le 5,5 kilograma, Mc Laughlin je denimo celo zimo treniral z blokeji, postavljenimi povsem nazaj na čevlju, da se je »stlačil« na številko manjši okvir, treniral je tudi s kolesom, ki je bilo postavljeno v položaj, ki je simuliral vožnjo navkreber, da je na ekstremne napore prilagodil vse mišice v telesu.



Na koncu je bil Mc Laughlin suvereno hitrejši od prejšnje rekordne znamke Seana Gardnerja (6:59:38), z Everestingom je opravil s časom 6:40:54. A vse ni potekalo gladko, na enem od spustov mu je počila zračnica in skoraj bi pri visoki hitrosti pristal v jarku, a je nekako obvladal kolo, da je prišel do dna spusta, kjer ga je čakalo rezervno kolo. Z njim je odpeljal dva kroga, da je mehanik zamenjal zračnico, nato pa se je spet usedel na svoje lažje kolo in z njim nadaljeval z izzivom.

Mc Laughlin predvideva, da je z nesrečo izgubil okrog dve minuti. Zanimivo bo videti, koliko časa bo tokrat zdržala njegova rekordna znamka. Več o podvigu si lahko ogledate v spodnjem dokumentarnem filmu, ki so ga pripravili pri CyclingTipsu.



Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ