Merckx kritiziral van der Poela, Cav pa BikeExchange

Merckx kritiziral van der Poela, Cav pa BikeExchange
07.07.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Eddy Merckx je bil vnovič razočaran nad predčasnim odhodom z dirke, tokrat Mathieuja van der Poela. Medtem se Mark Cavendish sprašuje o smiselnosti taktike BikeExchanga, ki z njim tekmuje za zeleno majico.

Veliki Eddy Merckx se v zadnjih mesecih v medijih pojavlja predvsem, ko kritizira odstop katerega od kolesarjev. Tako je bilo na Giru, ko je po odličnem prvem tednu in dveh zmagah v »bokse« zavil Caleb Ewan, zgodba se je ponovila po nedeljskem odstopu Mathieuja van der Poela na Touru.

Nizozemec je v soboto predal rumeno majico Tadeju Pogačarju, potem pa je odšel domov, da bi se v miru pripravil na olimpijske igre. Že na začetku sezone je povedal, da je nastop z gorskim kolesom na OI njegov glavni cilj, pri Alpecin Fenixu pa so vztrajali, da mora nastopiti tudi na Touru.

»Nihče van der Poela ne sili, da nastopa v toliko različnih disciplinah in ima zato tako poln koledar. Če dirko začneš, jo moraš začeti z željo, da jo boš tudi končal. Če se to ni skladalo z njegovimi načrti, bi se moral na olimpijske igre pripraviti drugače,« pravi Merckx, ki je še nadaljeval: »Dirka po Franciji je največja dirka na svetu in mislim, da je takšen odstop velika škoda za kolesarstvo. Vseeno pa je bilo neverjetno, kar je Mathieu pokazal na Bretanskem zidu, to je bila res vrhunska predstava.«

Cavendish se sprašuje, kaj mislijo pri BikeExchangu

Mark Cavendish dominira v letošnjih šprintih, zato je tudi v vodstvu točkovanja za zeleno majico. A puške v koruzo še ni vrgel niti Michael Matthews, ki z BikeExchangom poizkuša vse, da bi nekako ogrozil vodstvo Cavendisha.

Na letečih ciljih so tako včeraj navijali ritem in poizkusili spraviti Cavendisha v težave. Na letečem cilju je Matthews nekaj točk sicer pobral, a Cavendish ni izgubil stika s prvo skupino, so pa Avstralci pokurili ogromno moči še pred šprintom in zato je Matthewsu za vlak ostal le še Luka Mezgec.

»Če bi bil na njihovem mestu, ne bi izbral takšne strategije, vedno ko sem se boril za zeleno majico, sem se osredotočal na etapne zmage. Z letečimi cilji porabiš preveč energije za premalo točk, poleg tega bi lahko imeli v šprintu celotno ekipo, če jo ne bi brez potrebe kurili že v kilometrih pred tem. Razumem, da mora vsaka ekipa poizkusiti nekaj, da me bodo premagali, kaj drugega jim zdaj niti ne preostane, vseeno pa se mi to ni zdela najbolj smiselna taktika,« je po včerajšnji zmagi povedal Cavendish.

Že v nedeljo so pri BikeExchangu potegnili kontroverzno potezo, ko so sodelovali pri narekovanju ritma na čelu dirke, da bi bila hitrost zmagovalca čim višja in bi imel Cavendish težave z lovljenjem časovne zapore. Na koncu je Cavendishu ostala le dobra minuta časa, s taktiko pa seveda ni bil najbolj zadovoljen: »Kaj pa naj rečem? To je BikeExchange, v minulih sezonah smo se od njih že navadili takšnega dirkanja, zato nisem presenečen. Jaz nikoli ne dirkam proti drugim, dirkam na svojo zmago, seveda pa jim ne morem preprečiti, da me poizkusijo spraviti v težave.«

Tudi športni direktor Matt White je priznal, da je odstop Cavendisha najbrž njihova edina možnost: »Če smo povsem pošteni, je najbrž zdaj naša edina možnost za zeleno majico, če Mark ne pride do Pariza.«

Že danes bo Cavendishu zelo težko, karavana se bo dvakrat povzpela na Mont Ventoux, lovljenje časovne zapore na vetrovni gori pa bo nedvomno zahteven zalogaj za gruppeto.



Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ