Merlier junak kaotične tretje etape Toura

Merlier junak kaotične tretje etape Toura
28.06.2021 AVTOR: N. Gr., foto: le Tour

Nizozemec Tim Merlier je brez pravega boja dobil tretjo etapo dirke po Franciji, ki je bila zaznamovana s padci, med največjimi osmoljenci je bil tudi Primož Roglič.

Tretja etapa bi morala biti po napetem uvodu v Bretaniji prva mirna etapa letošnje dirke po Franciji, a je bila daleč od tega. Že začelo se je kaotično, ko je bil v padec na čelu glavnine udeležen Geraint Thomas, ki si je poškodoval ramo.

Thomas je bil nekaj časa na tleh, a je nato vendarle uspel nadaljevati z dirko in ujeti priključek z glavnino, kasneje pa so prišle novice, da ima Thomas spahnjeno ramo. Prišel je do cilja etape, a je vprašanje, kako dobro bo lahko poškodovan nadaljeval s Tourom. V isti padec je bil ujet Rogličev »road captain« Robert Gesink, ki je moral zaključiti letošnjo dirko po Franciji.

Pravi kaos pa je sledil v zadnjih 10 kilometrih etape. Ob veliki hitrosti je Rogliča po pričevanjih ekipe nekdo zadel od strani in Roglič je poletel ob cesto ter si posnel kožo na levi strani telesa. Ob sebi je imel štiri pomočnike, boril se je, a je do cilja vseeno izgubil skoraj minuto proti Tadeju Pogačarju.

Drama se s tem še ni končala, nekaj kilometrov kasneje je v levem ovinku prišlo do novega padca, grdo jo je skupil Jack Haig, ki je prav tako odstopil. V padec je bil ujet tudi Tadej Pogačar, ki se sicer ni poškodval, se je pa glavnina pretrgala na dva dela in do cilja je Pogačar proti kasnejšemu zmagovalcu izgubil 24 sekund.Sledil je boj za zmago, ki pa prav tako žal ni minil brez drame in padca. Caleb Ewan je zapel zadnji obroč Tima Merlierja in padel, s seboj je odnesel tudi Petra Sagana, oba sta se kar nekaj metrov drsala po tleh. Sagan se je hitro pobral in končal etapo, Ewan pa je obležal in jutri najbrž ne bo nadaljeval z dirko.

Merlier v šprintu tako ni imel prave konkurence in brez težav je prišel do prve etapne zmage na letošnjem Touru. Drugi je bil njegov sotekmovalec Jasper Philipsen, tretji pa Nacer Bouhanni.

Po današnjem kaosu, ki je sprožil precej polemik v glavnini in kar nekaj pozivov k bolj varni dirki, je morda jutri vendarle dan, ko bodo kolesarji v pelotonu celili rane in bo tempo nekoliko nižji, A glede na razplet letošnjega Toura je vsaka napoved, kot vse kaže, nemogoča.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ