Mezgec po pobegu peti, a nekaj grenkega priokusa ostaja

Mezgec po pobegu peti, a nekaj grenkega priokusa ostaja
08.07.2021 AVTOR: N. Gr., foto: le Tour

Dirka po Franciji se je nadaljevala z vetrovno in nekoliko razgibano 12. etapo s ciljem v Nimesu, kjer je prvo zmago na najvišjem nivoju v karieri slavil Nils Politt. Tudi Luka Mezgec je bil v ubežni skupini, na koncu je bil peti.

Na papirju bi morala biti današnja etapa šprinterska, a je v prvem delu etape pihal bočni veter, ki je nekajkrat razdelil glavnino, a razlike niso ostale, so pa bile hitrosti zelo visoke. Uspelo je pobegniti močni skupini 13 kolesarjev, v kateri je bil tudi Luka Mezgec, pa še nekaj slovitih imen, denimo svetovni prvak Julian Alaphilippe ter tudi kasnejši zmagovalec Nils Politt.

Nemec je svojo priložnost dobil, ker je pred začetkom etape odstopil Peter Sagan, težave s kolenom so bile prehude: »Ni lepo, če moraš zapustiti dirko, a nekako ni imelo smisla, da bi še vztrajal. Težave s kolenom sem imel od padca v prvi etapi, vmes je bilo že bolje, a sem dva dni nazaj v šprintu s kolenom zadel v krmilo in vnovič mi je oteklo. Sploh ne morem skrčiti noge, tako se ne da kolesariti.« Sagan je torej odšel domov, Bora Hansgrohe je ostala brez svojega prvega zvezdnika in šprinterja, zato so ostali kolesarji dobili nekoliko bolj proste roke, čeprav seveda skrbijo tudi za Wilca Keldermana. V pobeg se je uspelo vmešati Polittu.Napad Politta je Mezgec zamudil

Nato je etapa potekala dokaj mirno, Ineos je enkrat sicer prišel na čelo glavnine, ko se je obetal bočni veter, a so ceste večinoma potekale po gozdičkih, kjer veter ni zares igral vloge, v zadnjem delu etape pa je spremenil smer in kolesarjem pihal v hrbet, zato so bile hitrosti visoke, za tekmovalce v glavnini pa je bil zaključek posledično precej lažji.

Prednost ubežnikov je hitro presegla 10 minut in jasno je bilo, da se bodo udarili za zmago. Slabih 40 kilometrov pred ciljem je Politt prvič napadel in takrat je bil Luka Mezgec še zraven, nato je sledilo še nekaj napadov in v ospredju se je izoblikovala četverica: Politt, Imanol Erviti, Harry Sweeny in Stefan Kung.

Nekaj časa jih je zasledovalna deveterica še držala na 30 sekundah razlike in nekaj upanja za Luko Mezgeca je ostajalo, nato pa je razlika narasla na minuto in postalo je jasno, da jih niti na zadnjem nekategoriziranem vzponu dneva 12 kilometrov pred ciljem ne bodo uspeli ujeti. Škoda, ker je Mezgec deloval zelo razpoloženo in je bil povsem v ospredju tudi na vzponih.

Prva zmaga v svetovni seriji

Od prve četverice je najprej odpadel Kung, pred vrhom vzpona pa je močno pospešil Politt in se sam odpeljal v zadnjih 10 kilometrov. Prednost je znašala okrog 15 sekund, a ga Sweeny in Erviti nista uspela ujeti in nemški specialist za klasike je zdržal do ciljne črte za svojo prvo zmago v svetovni seriji v karieri.

Šprint za drugo mesto je dobil Erviti, Mezgec pa šprint deveterice za končno peto mesto v etapi. Morda je bila danes dosegljiva tudi etapna zmaga … Tadej Pogačar je etapo brez pretresov končal v glavnini in še en dan varno pripeljal rumeno majico do cilja.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ