Mohorič na Poljsko po etapno zmago, dosegljiv je tudi skupni seštevek

Mohorič na Poljsko po etapno zmago, dosegljiv je tudi skupni seštevek
08.08.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Jutri se začenja dirka po Poljski, ki je v preteklosti slovenskim kolesarjem že prinesla veliko uspehov. Letos bo edini Slovenec na dirki Matej Mohorič, ki bo eden od kapetanov v ekipi Bahrain Victorious.

Dirka po Poljski je bila predvsem leta 2019 zelo slovensko obarvana, takrat je dve etapi dobil Luka Mezgec, eno pa Mohorič, ki bo letos želel ponoviti uspeh izpred dveh sezon. Na dirko prihaja z dobro popotnico, po Touru in kratkem oddihu je na klasiki San Sebastian z drugim mestom pokazal, da je še vedno izvrstno pripravljen. Formo bo poizkusil potrditi na Poljskem, kjer bo imel nekaj priložnosti za odmeven rezultat.

Prva in tretja etapa bosta šprinterski, druga in četrta pa razgibani in namenjeni kolesarjem, kot je Mohorič, ki lahko premagajo tudi vzpone, a so še vedno hitri v zaključku. O skupnem seštevku bosta odločali kraljevska peta etapa z 9 kilometrov dolgim ciljnim vzponom, ki pa ni tako strm, da na njem Mohorič ne bi mogel ostati ob najhitrejših kolesarjih, če bodo noge dobre. V šesti etapi sledi vožnja na čas, dirka pa se bo naslednjo nedeljo zaključila s šprintersko sedmo etapo.

Mohorič in Teuns kapetana, Bauhaus orožje za šprint

Glavni športni direktor Bahrain Victoriousa Tim Harris je opisal cilje ekipe na dirki: »Prihajamo z močno zasedbo, v prvi vrsti z Dylanom Teunsom in Matejem Mohoričem, oba sta dobila etape na dirki po Franciji. Želimo biti konkurenčni v vseh etapah, Phil Bauhaus bo naše orožje v šprintih, v razgibanih in gorskih etapah pa bomo podpirali Mohoriča in Teunsa.«

Nekoliko bolj obširno je taktiko pojasnil Rolf Aldag, ki bo prav tako opravljal vloge športnega direktorja na dirki: »Pričakujem zanimivo in zelo izenačeno dirko, kjer bodo odločale sekunde, morda tudi bonifikacijske sekunde na cilju. Ne bo velikih razlik v skupnem seštevku, težko bo tudi nadzorovati dirko, zato mislim, da imata Dylan in Matej veliko možnosti za uspeh. Oba sta dobra v vožnji na čas in bosta lahko ubranila nekaj sekund, če bosta seveda v prednosti. V šprintih bodo Marcel Sieber, Heinrich Haussler in Mohorič podpirali Bauhausa in verjamem, da tudi on lahko dobi etapo.«

Vse bo torej odvisno od Mohoričeve forme, če bo s kakšnim pobegom uspel priti do etapne zmage in morda tudi do skupnega vodstva, se bo zagotovo lahko izognil delu za Bauhausa v šprintu - čeprav tovrstne naloge Mohoriču nikoli niso odveč.

SP glavni cilj drugega dela sezone

Dirka po Poljski zanj tudi ni eden od glavnih tekmovalnih ciljev sezone, v drugem delu se bo osredotočil predvsem na svetovno prvenstvo v Belgiji, bi pa bilo lepo dobro formo kronati s še kakšno zmago. »Dirka po Poljski sledi dobremu vikendu dirkanja v Španiji, kjer sem bil zadovoljen s svojo pripravljenostjo. Upam, da se bo dober niz nadaljeval tudi na Poljskem, dirka mi bo služila kot priprava za svetovno prvenstvo septembra. Rad bi dosegel dober rezultat, pa tudi pomagal ekipnim kolegom, Bauhahus v šprintih in Teuns v skupnem seštevku bi lahko bila zelo nevarna.«

Zanimivo bo videti, kako se bo dirka razpletala. Leta 2018 je Mohorič s skupno zmago na dirki po Nemčiji in na Binck Bank Touru pokazal, da je na enotedenskih dirkah zmožen naskoka na sam vrh. Morda je letos na Poljskem priložnost, da v zbirko doda še kakšno skupno zmago.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ