Mollema po pobegu do zmage, Pogačar ima novega najbližjega zasledovalca

Mollema po pobegu do zmage, Pogačar ima novega najbližjega zasledovalca
10.07.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Le Tour

Nizozemec Bauke Mollema je po letu 2017 drugič v karieri dobil etapo na dirki po Franciji, tudi tokrat po dolgem pobegu. V ubežni skupini je bil tudi Guillame Martin, ki je pridobil dobrih pet minut in je drugi v skupnem seštevku.

Štirinajsta etapa je bila kot nalašč za ubežnike, ki blestijo na vzponih. Ker so padci v prvih etapah marsikoga izločili iz boja za visoko mesto v skupnem seštevku, je konkurenca za tovrstne pobege še precej hujša. Etapo je imel podčrtano tudi Matej Mohorič, ki pa tokrat ni bil med ubežniki, ki so se pričakovano pomerili za zmago.

Na prvih štirih vzponih so ubežniki še kolikor toliko složno sodelovali, Wout Poels se je boril za točke na gorskih ciljih, a je v Michaelu Woodsu naletel na prehudega tekmeca in po današnji etapi je Kanadčan v pikčasti majici, ima štiri točke naskoka pred Nairom Quintano in pet pred Poelsom.Odločilni napad pa je prišel še pred zadnjim vzponom dneva na Col de Saint-Louis, to je bil vzpon druge kategorije. Napadel je Bauke Mollema in za Nizozemcem ni šel nihče, kar se je izkazalo za precejšnjo napako, saj je Mollema v karieri že večkrat dokazal, da lahko sam v ospredju vztraja tudi več kot 30 kilometrov. Najbrž bi se za njim podal vsaj Woods, ki je deloval zelo dobro, a je na spustu padel in je porabil kar nekaj časa, da je ujel preostale ubežnike. Ravno ko je Woods uspel ujeti stik, pa je napadel Mollema.

Napadalna taktika se je Mollemi obrestovala

34-letnik do vrha vzpona ni popuščal, nato ga je čakalo le še 15 kilometrov precej zahtevnega spusta, na katerem pa ni naredil nobene napake in varno se je pripeljal do ciljne črte v Quillanu, kjer je slavil svojo drugo etapno zmago na Touru v karieri. Drugi v etapi je bil Avstrijec Patrick Konrad, tretji pa Kolumbijec Sergio Higuita.

»Zelo lepo je spet slaviti na tej največji dirki na svetu. Počutil sem se zelo dobro, zato sem verjel, da mi lahko uspe tudi dolg napad in poizkusil sem s takšno taktiko. Ko sem na vrh vzpona prišel s 50 sekundami vzpona, mi je postalo jasno, da mi bo uspelo, če ne bom naredil kakšne napake,« je v cilju povedal kolesar Trek Segafreda.

Martin razveselil Francoze

Prav resnih napadov na rumeno majico Tadeja Pogačarja v današnji etapi ni bilo, edini je z napadom poizkušal Rigoberto Uran, a je bil rok trajanja njegovega poizkusa zelo kratek. Je pa kljub temu prišlo do spremembe povsem pri vrhu, saj je bil del ubežne skupine tudi Guillame Martin.

Pred etapo je za Pogačarjem zaostajal 9:29, v cilj je prišel slabo minuto in pol za zmagovalcem Mollemo in svoj zaostanek za Slovencem zmanjšal na dobre štiri minute, s čimer se je povzpel na drugo mesto v skupnem seštevku in razveselil francoske navijače.

Jutri je pred kolesarji zahteven preizkus v Andori s štirimi kategoriziranimi vzponi, v etapi pa bodo kolesarji prečkali tudi najvišjo točko letošnje dirke, z 2406 metri nadmorske višine bo to Port d’Envalira, prvi kolesar na vrhu pa bo prejel pokal Henrija Desgrangesa.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ