Moolman Pasio in Osborne prva svetovna prvaka na Zwiftu

Moolman Pasio in Osborne prva svetovna prvaka na Zwiftu
09.12.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Zwift

Prvo svetovno prvenstvo v e-kolesarstvu pod okriljem UCI na platformi Zwift je minilo z zmagama Južnoafričanke Ashleigh Moolman Pasio pri ženskah in Nemca Jasona Osborna v moški kategoriji.

Svetovno prvenstvo v e-kolesarstvu je bilo v zadnjih tednih precej promovirano s strani Mednarodne kolesarske zveze in predvsem s strani Zwifta, kjer v tem letnem času večina kolesarjev preživlja svoje kolesarske ure. Potencial so prepoznali tudi številni sponzorji in nastal je za prvo virtualno prvenstvo zelo dober in velik dogodek.

Tako ženska kot moška dirka sta potekali na 50 kilometrov dolgi progi v virtualnem svetu Watopia z nekaj manj kot 500 višinskimi metri. V ženski kategoriji je odločal ciljni vzpon, kjer je Ashleigh Moolman Pasio s pomočjo »power upa« najprej naredila razliko, nato pa odbila napad Sarah Gigante tik pred ciljno črto in postala svetovna prvakinja. Na štartu sta bili tudi prvi zvezdnici Anna van der Breggen in Annemiek van Vleuten, ki pa nista končali v ospredju.

V moški kategoriji je bila zasedba prav tako močna, smetano s ceste so predstavljali Thomas de Gendt, Victor Campenaerts, Alberto Bettiol, Rigoberto Uran, Michael Valgren, …, najboljše iz ciklokrosa sta predstavljala Tom Pidcock in Eli Iserbyt, nasproti pa so jim stali najboljši tekmovalci iz Zwifta.

Na koncu so se z najboljšo taktiko izkazali Nemci, Jonas Rapp je potegnil na dnu kilometer dolgega ciljnega vzpona, iz njegovega zavetrja pa je napadel reprezentančni kolega Jonas Osborne, ki je ob napadu 300 metrov pred ciljem pedala poganjal z več kot 12 vati na kilogram telesne teže. Najprej si je ustvaril razliko, nato je izkoristil še »power up« in se prepričljivo veselil mavrične majice svetovnega prvaka. Na odru za zmagovalce sta končala še Danca Anders Foldager in Nicklas Pedersen. Izpostavimo še Benna Hilla na petem mestu, ki smo ga spremljali v dresu Ljubljane Gusto Santic, v času karantene pa se je posvetil virtualnim dirkam, kjer je očitno zelo uspešen.

Prvo svetovno prvenstvo je nakazalo tudi možnosti, kako bi z dodatnimi podatki o kolesarjih lahko opremili televizijske prenose dirk. Na ekranu smo cel čas lahko spremljali njihove podatke o hitrosti, moči poganjanja pedal in številu obratov pedal, kar bi lahko implementirali tudi kolesarji na cesti. Zagotovo pa je prvo e-svetovno prvenstvo minilo uspešno, Ashleigh Moolman Pasio in Jason Osborne pa bosta v naslednjem letu na virtualnih dirkah lahko nastopala z mavrično majico.



Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ