Na Capuccinu je Roglič pokazal zobe in strl Remca pred kronometrom

Na Capuccinu je Roglič pokazal zobe in strl Remca pred kronometrom
13.05.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Giro

Drugi vzpon na strmi Capuccino je prinesel težko pričakovani napad Primoža Rogliča in takoj je bilo jasno, da mu Remco Evenepoel ne more slediti. Na koncu je Rogla pridobil 14 sekund.

Zaključek današnje osme etape dirke po Italiji je bil razgiban, zahteven pa je bil predvsem slabe tri kilometre dolg vzpon na Il Capuccino (8,5 % naklon), ki so ga kolesarji morali premagati dvakrat. Po drugem prečkanju je sledil le še tehnični spust in kilometer ravnine do cilja.

Remco Evenepoel je po včerajšnjem vzponu na Gran Sasso razlagal, da že razmišlja o nedelji in da danes ne pričakuje akcije v zaključku. Nato so ga s helikopterjem odpeljali do hotela, medtem ko je šla večina ostalih kolesarjev z gondolo in nato avtobusom, Remco pa naj bi na ta način pridobil okrog dve uri počitka.

Etapa se je že začela napadalno, Ben Healy je bil odločen, da na podobnem terenu ponovi predstavo s klasike Liege – Bastogne – Liege. Na koncu se je odcepila skupina desetih kolesarjev, si hitro privozila skoraj deset minut naskoka in lahko so se pomerili za zmago. A Healy ni želel čakati na zaključek, ob prvem prečkanju Capuccina 50 kilometrov pred ciljem se je z napadom otresel kolegov iz bega in sam nadaljeval proti ciljni črti.

Kamna pripravil teren, Roglič pa napadel

Niti za trenutek ni izgledalo, da je 22-letni Britanec utrujen, prednost je zlagoma naraščala in na zadnjem vzponu je presegla dve minuti, tako da se je na spust lahko podal mirno in nato v ciljni ravnini slavil zasluženo zmago v svojem prvem nastopu na tritedenski dirki.

V ozadju je na nekategoriziranem vzponu pred Capuccinom Koen Bouwman nekoliko navil ritem, na začetku omenjenega vzpona je napadel Lennard Kamna in Roglič je tam videl svojo priložnost. Nekoliko je pospešil, Evenepoel ni šel takoj za njim in od takrat je na vzponu Roglič dirkal svojo dirko.

Ni se zdelo, da vozi povsem na polno, na sredini vzpona ga je svetovni prvak že skoraj ujel, potem pa ga je »zabilo« in razlika je spet začela naraščati, je pa Rogla vseskozi ostajal v vidnem polju Remca. Vmes sta bila še Tao Geoghegan Hart in Geraint Thomas, ki sta na začetku spusta ujela Rogliča in skupaj so šli do cilja.

Profil jutrišnjega kronometra. Foto: ProCyclingStats

Ineos bi lahko postal zaveznik Slovenca

Na spustu je tempo diktiral Rogla, v zadnjem kilometru sta mu oba Britanca ponudila vsak po eno menjavo in skupaj so prednost pred zasledovalno skupino z danes ne najbolj prepričljivim Evenepoelom povišali na končnih 14 sekund. Odlično se je odrezal tudi Andreas Leknessund, ki je bil na Capuccinu dolgo zraven Rogliča, nato pa je uspel zadržati osem sekund naskoka pred Remcom in bo tudi jutrišnjo etapo začel v maglii rosi.

V boju za rožnato majico v Rimu 14 Rogličevih pridobljenih sekund ni kdove kako veliko, a je zelo pomembno iz psihološkega vidika. Roglič zdaj ve, da se Remca na vzponih lahko otrese, enako vesta tudi kapetana Ineosa, ki bi lahko bila v veliko pomoč Slovencu pri napadih na kapetana QuickStepa.

Že jutri bo jasno, če je Evenepoel danes taktiziral ali res ni mogel slediti Rogliču. Na kronometru bo skoraj zagotovo pred Slovencem, vprašanje je le, kakšna bo razlika. Če bo manjša od minute, bo Roglič z razpletom lahko zadovoljen, pred drugo polovico dirke pa bo še vse odprto.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ