Na Dobrni sta Krokarja osvojila Petra Bernhard in Kevin Maderegger

Na Dobrni sta Krokarja osvojila Petra Bernhard in Kevin Maderegger
09.05.2018 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Na drseči drugi preizkušnji gorskokolesarske serije SloEnduro avstrijski zmagi, a pri moških z drugim mestom vodstvo presenetljivo prevzema Ajdovec Tim Jež.

V SloEnduru sledi …

 

Tretja preizkušnja serije SloEnduro bo 17. junija, to bo Merjasec enduro v Rušah, ki prav tako iz serije 4Fun prestopa na višjo raven. Prej pa se nadaljuje serija 4Fun - že naslednji konec tedna, v nedeljo 13. maja, bo na vrsti prvi Golovec trails enduro v Ljubljani, 26. t.m. pa še prvi Poseka enduro na Ravnah na Koroškem.

Dober mesec dni po začetku v Ajdovščini se je gorskokolesarska serija SloEnduro nadaljevala na Dobrni s četrtim endurom Krokar.

Med moškimi je zmagovalec postal 20-letni Avstrijec Kevin Maderegger (Sunbikers Mondraker Enduro Racing) pred 21-letnim Ajdovcem Timom Ježem (Kamplc Racing Team) na drugem in rojakom Manuelom Gruberjem na tretjem mestu. V najhitrejši peterici dneva sta sledila še dva Slovenca: na 4. mestu Nejc Huth (Energijateam.com) in na 5. Andrej Bratina (Kamplc).

Tudi pri ženskah je šla zmaga v Avstrijo z izkušeno 37-letno Petro Bernhard, ki je še enkrat ugnala 19 let mlajšo rojakinjo Yano Dobnig (RLM Mondraker Racing Team) na drugem, tretja je bila še ena Avstrijka Ruth Kalthaus.

Maderegger je vodstvo prevzel z zmago v drugi hitrostni preizkušnji, Kendini superetapi, v kateri je bil za več kot 9 sekund hitrejši od drugouvrščenega Ježa, in nato z 2., 7. in 4. mestom na krajših preostalih etapah branil prednost. Jež je dobil prvo hitrostno preizkušnjo, Gruber pa se je prebijal iz ozadja - z visoko štartno številko 120 je moral v prvih dveh etapah prehitevati, začel je s 6. mestom in se počasi prebil na stopničke. Maderegger je s seštevkom 13 minut, 20 sekund in 35 stotink zmagal s skoraj 11 sekundami prednosti pred Ježem, tekmovalce od 2. do 5. mesta pa je nato delilo le dobrih 7 sekund.

Pri ženskah je Yana Petri odnesla Kendino superetapo in zadnjo etapo ter na koncu za njo zaostala 18 sekund.

Petra, ki je zmagala tudi v Ajdovščini, je po dveh dirkah trdno v vodstvu razvrstitve serije. Pri moških pa je vodstvo prevzel Tim Jež! Zmagovalec prve dirke Vid Peršak, ki tokrat ni nastopil, ter Bratina, ki je bil obakrat peti, si delita drugo mesto.

 

Kategorije

Najhitrejši mladinec dneva je bil Jakob Smolnikar (Energijateam.com), drugi je bil Italijan Davide De Sabbata (ASD Team Granzon) in tretji Matic Berginc (Rajd Ljubljana). V mlajši veteranski kategoriji master 1 je zmagal Blaž Černigoj (Kamplc) pred Avstrijcema Berndom Dorrongom (Team Dorrong Enduro) in Tinom Huberjem (Radlager Mountainbikeverein), v starejši master 2 pa Avstrijec Cri Maierhofer (Team Dorrong) pred Sebastjanom Stresom (Kamplc) in Slovakom Petrom Drabikom (Cube).

V kategoriji hobi je zmagal Nace Krivonog (KK Ravne) pred Matejem Grnjakom in Avstrijcem Davidom Gruberjem (Redneck Riders).

Udeleženci so opravili s petimi hitrostnimi preizkušnjami s skupno višinsko razliko nekaj več kot 1000 metrov. Prvi dve sta potekali na območu Paškega Kozjaka, preostale tri pa v neposredni bližini Dobrne. Vse proge so po nalivu s petka na soboto še drsele.

 

Najhitrejši so povedali

Kevin Maderegger: “To je bila zame prva dirka sezone, težko sem našel pravo hitrost, šele v drugi etapi mi je steklo. V 4. in 5. sem ga malo lomil, a na koncu je bilo dovolj za zmago. Odličen trening pred dirko svetovne serije naslednji teden. Upam, da pridem še na naslednje dirke SloEndura, proge so vedno dobre.

O novi ekipi, novem kolesu in domači dirki svetovne serije konec junija na Peci pa: “V ekipi je res drugače kot lani, smo štirje fantje, vrstniki, prijatelji, skupaj treniramo in drug drugega vzpodbujamo. Zabavno je. Mondraker je povsem drugačno kolo od lanskega, je tiho in hitro na odprtih odsekih, a tudi skozi tesne zavoje se ga da dobro pognati. Seveda se veselim svetovne serije na Peci, doma sem sicer v Salzburgu, kakšni dve uri vožnje stran, a vseeno.

 

Petra Bernhard: “Tudi v mokrem rada dirkam, le različne trase sem si težko zapomnila, podobne so bile. Dvakrat sem padla. Preveč sem dirkala v zadnjih tednih, tako da sem malo izpraznjena. Tudi v spustu sem nastopila v Mariboru. A lepo je bilo tu spet srečati prijatelje. Zelo sem vesela, da gre Yani tako dobro. Kar staro se počutim ob teh mladih puncah in čas je, da prevzamejo pobudo. Avstrija ima Yano v enduru in Vali Hoell v spustu, to je naslednja generacija.

 

Tim Jež: “Lani sem se z 11. in 12. mestom približal prvi deseterici, letos pa doma v Ajdovščini začel s 6. mestom, a sem bil po zlomu noge prej le teden dni na kolesu. Tu sem računal na prvo peterico, na drugo mesto pa res ne. Kar dosti napak sem naredil, zlasti v 3. in 4. etapi, tako bi lahko bilo tudi boljše. Zdaj vodim in se želim čim bolje odrezati na preostalih treh dirkah. Prog v Rušah in na Krvavcu še ne poznam, le v Grožnjanu sem že bil. Vesel bom, če bom s povabilom lahko nastopil tudi na svetovni seriji na Koroškem.

 

Člani Kolesarskega društva Krokar z Dobrne so prireditev že trikrat izvedli v seriji lažjih dirk SloEnduro 4Fun, tokrat pa prvič v “prvi ligi ”. Nastopila je stoterica kolesark in kolesarjev iz devetih držav, manjkalo pa je le nekaj najhitrejših s prejšnje dirke, ki so dali prednost svetovni seriji, vključno s številkama 1 in 2, Vidom Peršakom in Gerdom Skantom. Ta se naslednji konec tedna nadaljuje v Franciji.

 

Koledar SloEnduro in 4Fun 2018

18. marec – 4Fun1: GoEnduro 4Fun, Gorica (Ita) prireditelj U.C. Caprivesi ?

25. marec – SloEnduro 1: Kamplc Enduro, Ajdovščina, prireditelj DK Kampelc ?

8. april – 4Fun 2: 7. Enduro 3 Camini, Trst (Ita), prireditelj A.S.D. 360 MTB ?

5. maj – SloEnduro 2: Enduro Krokar, Dobrna, prireditelj KD Krokar ?

13. maj – 4Fun 3: Golovec Trails, Ljubljana, prireditelj Golovec trails

26. maj – 4Fun 4: Poseka FunEnduro, Ravne na Koroškem, prireditelj ZKSTM Ravne na Koroškem

17. junij – SloEnduro 3: Merjasec Enduro, Ruše, prireditelj Športno društvo NLP

5. avgust – 4Fun 5: Matadown, Vernasso (Ita), prireditelj Vallimpiadi

26. avgust – SloEnduro 4: Enduro Krvavec 2018, Krvavec, prireditelj ŠD BAM.Bi

8. september – 4Fun 6: Trnduro, Reka (Hrv), prireditelj BBK Team Rodeo

14. oktober – SloEnduro 5: Enduro Grozni, Grožnjan, (Hrv), prireditelj BBK Grožnjan

Značke: Gorsko, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ