Na Giru prek znamenitega Mortirola

Na Giru prek znamenitega Mortirola
25.05.2015 AVTOR: D. Z.
Po dnevu premora se nam na dirki po Italiji obeta zelo zahtevna 16. etapa. Kolesarje čaka pet kategoriziranih gorskih ciljev.

Dirka po Italiji je po drugem dnevu premora nadaljuje s 16. etapo. Gre za zelo zahtevno preizkušnjo s petimi gorskimi cilji. Pinzolo bo gostil začetek etape. Ta bo na 816 metrih nadmorske višine. Cilj pa bo na 1173 metrov visoki Aprici. A, kar lepo po vrsti. Takoj po startu se bodo kolesarji začeli vzpenjati in po 13 km dirkanja bo že prvi gorski cilj druge kategorije. Govorimo o vzponu na 1681 metrov visoki Campo Carlo Magno. Sledil bo strm spust in daljši, a položnejši vzpon na 1883 metrov visoki Passo Tonale.

Gre za 15,2 km dolg vzpon s povprečnim naklonom 6 %. Tudi to bo vzpon druge kategorije. Po dolgem spustu se bodo kolesarji prvič povzpeli na Aprico, kjer bo tudi cilj etape. Crh leži na 1173 metrih nadmorske višine. Gre za vzpon tretje kategorije. Povprečni naklon znaša 3,4 %, najstrmejši odsek je po prvem kilometru in znaša 15 %. A to bo po dobrih stotih kilometrih. Kolesarji bodo tako po prvem prečkanju nadaljevali z dirkanjem in se spustili to Tirana. Sledil bo Mazzo di Valtellina. Od tam pa se bodo kolesarji povzpeli na znameniti Mortirolo.

Uradni podatki tega vzpona so naslednji. Dolg je 12,8 km. Kolesarji bodo morali premagati 1289 metrov nadmorske višine. Povprečni naklon znaša 10,1 %, največji naklon pa je na četrtem kilometru, ko se cesta povzpne za 18 %. Prav odsek med 3,5 km in 9,7 km je v povprečju kar 12,2 %. Vrh vzpona je na 1854 metrih nadmorske višine. Sledil bo 17 km dolg spust v Edolo in potem se bodo kolesarji še drugič podali proti Aprici. Tokrat bo tam cilj etape. Po 177 kilometrih. 

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ