Na nepredvidljivih baskovskih cestah Primož Roglič lovi tretjo skupno zmago

Na nepredvidljivih baskovskih cestah Primož Roglič lovi tretjo skupno zmago
04.04.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Jumbo Visma

Danes se začenja šestdnevna dirka po Baskiji, ki se je lani končala z dramatično zadnjo etapo in zmago Primoža Rogliča. Tokrat se ne bo boril s Tadejem Pogačarjem, kljub temu pa ga na vedno nevarnih cestah Baskije čaka težka konkurenca v boju za zmago.

Primož Roglič dirko po Baskiji začenja kot prvi favorit, razgibane etape so mu pisane na kožo, še posebej lepe pa se njegove možnosti zdijo letos, saj mu nasproti ne bo stal Tadej Pogačar. Roglič je v Baskijo prišel z zelo močno ekipo Jumbo Visme in z Jonasom Vingegaardom ob strani, ki bo odlično taktično orožje in hkrati podpora slovenskemu šampionu.

Kaj kolesarje čaka v naslednjem tednu dni? Najprej danes ravninski, 7,51 kilometra dolg kronometer v mestu Hondarribia, kjer bi se Roglič že lahko vmešal v boj za prvo majico vodilnega na dirki. Nato pa štiri bolj ali manj gorske etape, vsak dan bo izziv pred kolesarji nekoliko težji, najtežji pa prav zadnji dan v okolici Eibarja, kjer se bo dirka bržkone spet odločala.

Lani sta Vingegaard in Roglič uprizorila drzen napad v zadnji etapi, ki je Tadeja Pogačarja pustil v nehvaležnem položaju, saj je pomagal braniti majico vodilnega Brandonu McNultyju, čeprav je bil močnejši od Američana. To je bil na koncu edini poraz na etapnih dirkah Tadeja Pogačarja v sezoni 2021!

Letos imajo visoke apetite kolesarji QuickStepa, ki so na štartu z Julianom Alaphilippom in Remcom Evenepoelom. Remco je prvi favorit za zmago na uvodnem kilometru, razgibani tereni pa ob odsotnosti specialistov za takšne etape, ki so že v Ardenih, ponujajo izjemno priložnost za lov na etapne zmage tako Alaphilippu kot tudi Rogliču.

A tudi druge ekipe so v Baskijo prišle z velikimi apetiti. Pri Ineosu se trojec Adam Yates – Dani Martinez – Geraint Thomas bori tudi za vlogo kapetana na julijskem Touru, zato bodo vsi trije zelo motivirani, da vodstvu ekipe dokažejo, da se lahko kosajo z Rogličem.

Potem so tukaj tudi nevarni kolesarji Bore Hansgrohe, Sergio Higuita prihaja na štart s popotnico skupne zmage v Kataloniji, Aleksander Vlasov je bil dober (2.) na sobotnem GP Miguela Induraina, ob njima pa bo tudi Emanuel Buchmann. Na štartni črti bodo danes stali tudi Enric Mas, David Gaudu, Pello Bilbao, Pierre Latour, …

Primož Roglič pa ne bo edini Slovenec, ki se bo spoprijel z ozkimi in spolzkimi cestami v pogosto deževni Baskiji, v vlogi pomočnika bo v ekipi Bahrain Victorious tudi Domen Novak. Roglič po letih 2019 in 2021 lovi že tretjo zmago v Baskiji, zanj eni najljubših preizkušenj v koledarju.Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ