Borbeni Roglič v zadnji etapi postavil stvari na svoje mesto in dobil Baskijo

Borbeni Roglič v zadnji etapi postavil stvari na svoje mesto in dobil Baskijo
10.04.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Itzulia

V zadnji etapi dirke po Baskiji je Primož Roglič izkoristil napad kolesarjev Astane in neodločnost Brandona McNultyja na spustu, nato pa v zadnjih 60 kilometrih etape dokazal, da je najmočnejši kolesar na dirki.

Po vprašljivi taktiki Jumba Visme v četrtkovi etapi, ko so rumeno majico prepustili Brandonu McNultyju, je zadnjo etapo Primož Roglič začel v vlogi izzivalca, a je le 112 kilometrov dolga etapa pričakovano prinesla kaos in stvari postavila na glavo.

Od začetka so se vrstili pobegi, po prvih treh vzponih se je v ospredju že oblikovala večja skupina kolesarjev, v kateri je imel tudi Roglič dva pomočnika, nato pa je dirka eksplodirala na vzponu na Elosuo. Na vrhu so napadli kolesarji Astane in v spust vstopili s silovitim ritmom, v minulem tednu so večkrat dokazali, da jim na baskovskih spustih ni para.

Tokrat je bil Roglič pripravljen na njihov napad, priključil se jim je, vodilni kolesar na dirki Brandon McNulty pa ni bil dovolj samozavesten na spustu in nastala je razlika. V UAE Emirates so se odločili, da bo Tadej Pogačar ostal ob McNultyu in mu v 15 kilometrih ravnine, ki je sledila, poizkušal pomagati ujeti stik z Rogličevo skupino.

Ta je ujela originalne ubežnike in tempu kolesarjev Astane se je pridružil še Sam Oomen, pa tudi kolesarji Movistara so pripomogli k narekovanju ritma in nosilec rumene majice je bil v velikih težavah. Na ravnino je prišel z le 15 sekundami zaostanka, a Pogačar in Marc Hirschi nista uspela ujeti vodilne skupine.



Zadnja priložnost je bila na naslednjem vzponu, kjer je Pogačar poizkušal pripeljati McNultyja zraven, a je visokorasli Američan zašel v krizo in Pogačar je dobil zeleno luč, da gre sam v lov za rojakom v ospredju.

Na sredini vzpona je zaostajal le še za 15 sekund, a je takrat Roglič navil ritem v ospredju in Pogačarju preprečil, da bi prišel zraven. V ospredju so ostali le še Roglič, David Gaudu in Hugh Carthy, v ozadju pa se je okrog Pogačarja nabrala večja skupina kolesarjev, a razen nekaj menjav Adama Yatesa in Alejandra Valverdeja prav veliko pomoči ni dobil, kar je Pogačarja vidno spravljalo ob živce.

Začel se je boj dveh Slovencev, vsak na čelu svoje skupine, zaostanek Pogačarja pa se je večino časa gibal med 40 sekundami in minuto. Ob začetku zadnjega vzpona je bilo že jasno, da bo Rogliča ustavila le velika kriza, ki pa je ni bilo in v ciljno ravnino je prišel z dvignjenimi rokami ob navdušenju gledalcev, ki so bili priča še eni šampionski predstavi Primoža Rogliča.

Etapno zmago je sicer prepustil Davidu Gauduju, a bo Rogla domov odnesel glavno nagrado, predvsem pa še eno potrditev, da mu na enotedenskih dirkah ni para. Tudi Pogačar je danes pokazal, da je v izjemni formi, ob nekoliko drugačni taktiki ekipe UAE Emirates pa bi se morda vmešal tudi v boj za skupno zmago. Na koncu se je moral Pogačar zadovoljiti s tretjim mestom v skupnem seštevku, med njiju se je vrinil še Jonas Vingegaard, ki je danes kot senca sledil Pogačarju in na koncu končal dobrih 15 sekund pred njim.

Prvo poglavje dvoboja Roglič - Pogačar v letošnji sezoni je pripadlo izkušenejšemu Zasavcu, oba pa po nekaj dneh počitka čakajo klasike v Ardenih, kjer bosta lahko nadaljevala svoj boj.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ