Na Primorskem prva pralnica koles v Sloveniji (VIDEO)

Na Primorskem prva pralnica koles v Sloveniji (VIDEO)
25.12.2015 AVTOR: D. Z.
Dean Podgornik, nekdanji kolesar, zdaj pa lastnik kolesarske trgovine v Solkanu se lahko pohvali z zanimivo nvostjo ... pralnico za kolesa.

Iz Livigna v Slovenijo
Gre za pralnico, ki je vsekakor vsaj delno slovenska. Proizvedena je namreč v Sloveniji. Gre za proizvod podjetja Mathitech d. o. o. iz Sežane. Gre za podjetje, ki se ukvarja s kolesarstvom, v prvi vrsti pa z raziskavami, razvojem in proizvodnjo na področju tehnologije. In, kako je Dean Podgornik prišel do zamisli, da bi Slovenija morda potrebovala tako pralnico?

»To sem zasledil v Italiji, v Livignu. Potem sem si jo tudi sam zaželel v trgovini, saj opažam, da veliko ljudi zanemarja čistočo koles, « je pojasnil Podgornik, nekdanji kolesar, ki se je takoj po karieri odločil, da ostane povezan s kolesarstvom. Tokrat prek kolesarske trgovine in servisa v Solkanu.

Mathitech omogočil projekt
»Lani sem začel sodelovati z italijansko-slovenskim podjetjem Mathitech, ki take pralnice izdeluje za podjetje Novatech. Sami jo uporabljajo v Trstu, pri veliki količini izposoje koles je to že kar nujna stvar, « je še pojasnil lastnik trgovine, poznane pod imenom Kult Solkan. A investicija vseeno ni tako majhna.

»14 tisoč evrov. A to je bilo lažje izpeljati tudi po zaslugi razpisa za evropska sredstva, ki smo ga dobili prek šempetrske občine. Dobili smo velik delež nepovratnih sredstev za razvoj mikro gospodarstva in ekologije, « je še dejal Podgornik. Kako deluje, si lahko ogledate tudi na priloženem posnetku, postopek pa nam je opisal še Podgornik.

Kmalu kot samopostrežna
»Pralnica je polavtomatska, tako da mi postavimo kolo noter in zapremo vrata. Ostalo opravi qbike sam. Ima pa tudi čistilni sistem odplak, ki dopušča, da lahko višek vode izpusti v kanalizacijo. Zaradi filtrov moramo uporabljati biorazgradljiva čistila. Enkrat na leto moramo opraviti tudi servis in čiščenje stroja. « Prav veliko časa pri stroju ne boste preživeli, še trdi Podgornik.

Čiščenje traja štiri minute ali pa šest minut. Odvisno od vaše izbire. Osnovno pranje stane dva evra, daljše pa tri evre. In razlika? Za dva evra bo kolo deležno enega šamponiranja, dražja različica pa ponuja dve šamponiranji. Zaenkrat je pralnica odprta samo v času, ko je odprta tudi trgovina Kult. Podgornik pa je priznal, da želijo kaj kmalu uvesti t. i. »self service «.

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ