Na Primorskem prva pralnica koles v Sloveniji (VIDEO)

Na Primorskem prva pralnica koles v Sloveniji (VIDEO)
25.12.2015 AVTOR: D. Z.
Dean Podgornik, nekdanji kolesar, zdaj pa lastnik kolesarske trgovine v Solkanu se lahko pohvali z zanimivo nvostjo ... pralnico za kolesa.

Iz Livigna v Slovenijo
Gre za pralnico, ki je vsekakor vsaj delno slovenska. Proizvedena je namreč v Sloveniji. Gre za proizvod podjetja Mathitech d. o. o. iz Sežane. Gre za podjetje, ki se ukvarja s kolesarstvom, v prvi vrsti pa z raziskavami, razvojem in proizvodnjo na področju tehnologije. In, kako je Dean Podgornik prišel do zamisli, da bi Slovenija morda potrebovala tako pralnico?

»To sem zasledil v Italiji, v Livignu. Potem sem si jo tudi sam zaželel v trgovini, saj opažam, da veliko ljudi zanemarja čistočo koles, « je pojasnil Podgornik, nekdanji kolesar, ki se je takoj po karieri odločil, da ostane povezan s kolesarstvom. Tokrat prek kolesarske trgovine in servisa v Solkanu.

Mathitech omogočil projekt
»Lani sem začel sodelovati z italijansko-slovenskim podjetjem Mathitech, ki take pralnice izdeluje za podjetje Novatech. Sami jo uporabljajo v Trstu, pri veliki količini izposoje koles je to že kar nujna stvar, « je še pojasnil lastnik trgovine, poznane pod imenom Kult Solkan. A investicija vseeno ni tako majhna.

»14 tisoč evrov. A to je bilo lažje izpeljati tudi po zaslugi razpisa za evropska sredstva, ki smo ga dobili prek šempetrske občine. Dobili smo velik delež nepovratnih sredstev za razvoj mikro gospodarstva in ekologije, « je še dejal Podgornik. Kako deluje, si lahko ogledate tudi na priloženem posnetku, postopek pa nam je opisal še Podgornik.

Kmalu kot samopostrežna
»Pralnica je polavtomatska, tako da mi postavimo kolo noter in zapremo vrata. Ostalo opravi qbike sam. Ima pa tudi čistilni sistem odplak, ki dopušča, da lahko višek vode izpusti v kanalizacijo. Zaradi filtrov moramo uporabljati biorazgradljiva čistila. Enkrat na leto moramo opraviti tudi servis in čiščenje stroja. « Prav veliko časa pri stroju ne boste preživeli, še trdi Podgornik.

Čiščenje traja štiri minute ali pa šest minut. Odvisno od vaše izbire. Osnovno pranje stane dva evra, daljše pa tri evre. In razlika? Za dva evra bo kolo deležno enega šamponiranja, dražja različica pa ponuja dve šamponiranji. Zaenkrat je pralnica odprta samo v času, ko je odprta tudi trgovina Kult. Podgornik pa je priznal, da želijo kaj kmalu uvesti t. i. »self service «.

 

Značke: Cestno
Komentarji
Anquetil.J 25.12.2015 18:25

Če jo postavijo pod Jošt v Kranju, bi jo koristil 2 x tedensko.

sixsl 25.12.2015 19:55

...pa tu manjka še najdražja različica: predpranje, glavno pranje, voskanje, sušenjekul

 

Sergej_Pomurje 25.12.2015 20:07

Zanimivo. Lep izdelek. Ali diski po takem pranju cvilijo?
Zelo mastne dele (pogonski deli) verjetno ne more očistiti. Se pravi, gre bolj za čiščenje okvirja in morda pnevmatik.

Se pravi, če ne bi bilo nepovratnih sredstev bi moral oprati 7.000 koles (brez stroškov čistil, potrošnega materiala, elektrike, vode, DDV-ja...), da bi bil na nuli. Verjetno bi moral oprati blizu 12.000 koles, da bi bil na nuli (če ne upoštevano delovne sile) - torej kakšnih 4-5 let dela, brez večjih vlaganj.
Mislim, da je ekonomsko opravičljivo samo v področjih kjer je veliko kolesarjev in da deluje kot "self service" - tu pa se pojavi vprašanje vandalizma.

duke 25.12.2015 20:37

Tole uporabljajo v Belgiji na rekreativnih kolesarskih maratonih.
 
www.rowafil.com/velowash/velo wash-sw-102

joc&joc&bend 26.12.2015 07:10

Ideja sploh ni slaba, in jo podpiram.
ampak sam doma še nikoli nisem pral kolesa z wap-om, pa mi tudi na misel ne pride da bi... 

bo treba še nekaj razvoja. zato pa smo inženirji, mar ne? mežik

vrhi 26.12.2015 14:48

Pustimo ekonomski ,ekološki ter še kakšen vidik, za tiste ki se jim "ne ljubi"je pa fajn rešitev...

Mlinar 26.12.2015 17:18

tole v prtlažnik avtomobila pa gasa ko rabš:)

www.rosebikes.si/article/aqua 2go-battery-powered-pressure-c leaner/aid:611102

 

 

presna 26.12.2015 17:54
@vrhi:

Pustimo ekonomski ,ekološki ter še kakšen vidik, za tiste ki se jim "ne ljubi"je pa fajn rešitev...

Točno to, men je zadnja misel ko pridem domov, da bi kolo glancal. Vržem  iz rok, pa jest in pit. Da imam pa tole možnost, bi ga pa vedno skopal. Za nas lenuhe bi tole bilo zakon. kaže jezik

milanzg 26.12.2015 18:57

A kolesa z elektronskim menjalnikom di2 se ravno tako lahko perejo ????

Anquetil.J 26.12.2015 21:14
Vsa kolesa perem z vapom že 10 let nobenih težav tudi di2 zadnjih 5-6 let.Fajn ce maš še kompresor zraka in ga takoj spihaš.
galoper 29.05.2019 20:08
V Spaaru sem za manj koz 17@ kupil večjo vinogradniško škropilnico in deluje, le traja več kot 2 minuti.
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ