Nairo Quintana napadel v spustu in spektakularno prevzel vodstvo

Nairo Quintana napadel v spustu in spektakularno prevzel vodstvo
27.05.2014 AVTOR: D. Z.
Nairo Quintana je dobil kraljevsko etapo, ki jo je zaznamovalo sneženje in kaos. Kolumbijec je prevzel tudi rožnato majico.

Samo 139 kilometrov, a to še kako zahtevnih. 16. etapa na dirki po Italiji je kolesarje popeljala kar čez tri vzpone, višje od dva tisočih metrov. Govorimo o vzponih Gavia, Stelvio in Martelltal. Še pred začetkom je bilo veliko govora o tem, ali bodo organizatorji etapo sploh izpeljali, ali pa se bodo zatekli k rezervnemu scenariju.

A se tokrat za to niso odločili. Na Gaviji in na Stelviu je sicer snežilo, kolesarji pa so vseeno morali premagati oba vzpona. »Ekipe so svoje ljudi že poslale na vzpone, tako da možnosti za spremembo trase ni več. Etapo bomo izpeljali, ker nam vremenske razmere to omogočajo, « je dejal direktor dirke Mauro Vegni.

In tako se je vse skupaj začelo v Ponte di Legnu. V rožnati majici se je predstavil Rigoberto Uran. Čakal ga je zares težek dan. Začelo se je s kratkim spustov, takoj zatem pa je že sledil vzpon na Gavio. Takrat so organizatorji že dobili podatek, da na Stelviu močno sneži. Takoj ob vznožju Gavie pa je že prišlo do napadov. Številni so poskusili: Belkov, Monsalve, Arredondo …

V glavnini so ritem narekovali kolesarji Movistarja. Znak, da se je Nairo Quintana kljub zdravstvenim težavam v zadnjih dve tednih dobro počutil. Sledil je napad Chalapuda in okrog 50 kolesarjev je kaj hitro popustilo. Kasneje se je v skupini z rožnato majico vozilo samo še okrog 30 do 40 kolesarjev. 2618 metrov visoko Gavio je prvi prečkal prav Chalapud, v lov za njim pa so se podali Losada, Pantano in Arredondo.

V skupini je ritem narekoval Capecchi, za vodilnim pa je glavnina zaostajala za minuto in 30 sekund. V spustu je blestel Franco Pellizotti. Sledila pa sta mu lahko samo še Vuillermoz in Cataldo, medtem ko se je za njimi v lov podala skupina s Kišerlovskim. Ubežniki so se združili, v ospredju so zdaj bili Chalapud, Kišerlovksi, Dupont, Pantano, Niemiec, Pellizotti, Vuillermoz, Cataldo in Rosa.

Ti so v ospredju tudi začeli vzpon na Stelvio, na vrhu katerega je že močno snežilo. V skupini z rožnato majico so ritem še vedno narekovali kolesarji Movistarja, ki so skrbeli, da se je ta skupina iz kilometra v kilometer manjšala. Proti vrhu so pobudo prevzeli kolesarji Tinkoff Saxa. V ospredju je napadel Dario Cataldo, medtem ko so organizatorji sporočili, da bodo v spustu s Stelvia zaprli dirko, in sicer tako, da naj bi pred kolesarji vozil motor z rdečo zastavo, ki bi preprečil prehitro vožnjo.

Cataldo je prvi prišel na vrh Stelvia, letošnjo Cimo Coppi, torej najvišjo točko letošnje dirke. Sledili so mu Chalapud, Pantano, Dupont in Geniez. Po treh urah dirkanja je povprečna hitrost znašala 25,8 km/h, Rigoberto Uran pa je ostal brez pomočnikov. Pred rožnato majico pa je že bila skupina z Nairom Quintano, ki je napadel v spustu s Stelvia, torej v spustu, ki naj bi ga kolesarji prevozili počasneje in za motoristi.

Preostali favoriti so ostali v skupini z rožnato majico. Skupina s Quintano je imela že minuto in 50 sekund prednosti pred Uranom. Na zaključnem vzponu so hitro ujeli preostale ubežnike. Tudi Catalda. Quintana je vseskozi narekoval ritem, sledila pa sta mu lahko le Ryder Hesjedal in Pierre Rolland. Pri narekovanju ritma pa nista sodelovala. Trojica je imela vseskozi okrog 1:50 prednosti pred rožnato majico.

Quintana je še napadal in slediti ni mogel niti Rolland, prednost pred rožnato majico pa povečal na dve minuti in 19 sekund. V zadnhjem kilometru mu tudi Hesjedal ni mogel slediti in Quintana se je lahko veselil prestižne zmage. Kasneje se je izkazalo, da je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Hesjedal je bil drugi, Rolland je na tretjem mestu zaostal že več kot za minuto. Preostali favoriti pa so izgubili več kot tri minute in pol. Uran je bil deveti in izgubil rožnato majico.

Dirka po Italiji, 16. etapa
1. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 4:42:35
2. Ryder Hesjedal (Kan) Garmin Sharp 0:08
3. Pierre Rolland (Fra) Team Europcar 1:13
4. Wilco Kelderman (Niz) Belkin Pro Cycling Team 3:32
5. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 3:37
6. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 3:40
7. Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo 4:08
8. Sebastian Henao Gomez (Kol) Team Sky 4:11
9. Rigoberto Uran Uran (Kol) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team
10. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 4:48
58. Jan Polanc (Slo) Lampre Merida 33:44
69. Luka Mezgec (Slo) Giant Shimano 39:33
145. Borut Božič (Slo) Astana 44:07

Dirka po Italiji, skupni vrstni red

1. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 68:11:44
2. Rigoberto Uran Uran (Kol) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 1:41
3. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 3:21
4. Pierre Rolland (Fra) Team Europcar 3:26
5. Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo 3:28
6. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 3:34
7. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 3:49
8. Wilco Kelderman (Niz) Belkin Pro Cycling Team 4:06
9. Ryder Hesjedal (Kan) Garmin Sharp 4:16
10. Robert Kišerlovski (Hrv) Trek Factory Racing 8:02
38. Jan Polanc (Slo) Lampre Merida 1;19:36
127. Borut Božič (Slo) Astana 3:08:15
148. Luka Mezgec (Slo) Giant Shimano 3:32:47

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ