Namesto vetra dramo povzročili padci, šprint pripadel Philipsenu

Namesto vetra dramo povzročili padci, šprint pripadel Philipsenu
18.08.2021 AVTOR: N. Gr., foto: La Vuelta

Prireditelji Vuelte so si v peti etapi obetali dramo v bočnem vetru, a je tokrat pihala le lahna sapica in težav za favorite v skupnem seštevku ni bilo do zadnjih 10 kilometrov, ko je prišlo do padca. Zmaga Philipsenu, Roglič varno do cilja.

Pred peto etapo je bilo veliko črnila prelitega o možnosti bočnega vetra, tudi prireditelji so javno oznanjali, da so traso namenoma peljali tako, da bi veter večkrat spremenil smer in bi prišlo do selekcije ter tako imenovanih »echalonov« v bočnem vetru.

A se vremenske napovedi tokrat niso skladale s pričakovanji traserjev, na odsekih, kjer veter vedno piha z desne strani in nekoliko v hrbet kolesarjem, kar je idealna priložnost, da se glavnina razbije, je tokrat pihal od spredaj in nekoliko od strani. Zavetje glavnine je bilo varno, tempo nižji, v ospredju pa trojica domačinov, ki ni imela možnosti za zmago, a je bila že z minutami televizijskega prenosa dovolj zadovoljna, da je vztrajala pred glavnino.

Namesto dramatične etape do Albaceteja smo spremljali uspavanko brez pravega dogajanja, kar je prineslo spočite noge favoritov v zaključku. Nervoza je bila zato še večja, prostora na cesti je spet zmanjkalo slabih 10 kilometrov pred ciljem, ko se je na tleh znašla velika skupina kolesarjev.



Mikel Nieve je bil grdo popraskan po obrazu, nosilec rdeče majice Rein Taaramae je spet pristal na tleh, zanimivo pa je bilo, da jo je od papirnatih favoritov za končno zmago ali oder za zmagovalce skupil le Romain Bardet. Francoz je na tleh pustil veliko kože in v cilj je prišel 12:20 za zmagovalcem, njegovi upi na visoko uvrstitev so tako končani. 

»King Kenny« vendarle dočakal rdečo majico

Taaramae je zato moral predati vodstvo na dirki Kennyju Elissondu, najbližjemu zasledovalcu iz tretje etape. Sledil je napet šprint, dolgo je dobro kazalo Groupami FDJ, a so jih na koncu prelisičili kolesarji Alpecin Fenixa. Čakali so nekoliko dlje v zavetrju, nato pa Jasperja Philipsena pripeljali v ospredje in v današnjem zaključku ni bilo dvoma, da je bil Philipsen najmočnejši, razveselil se je svoje druge zmage na tej Vuelti. Drugi je bil včerajšnji junak Fabio Jakobsen, tretji pa Alberto Dainese.

Veselijo se lahko tudi slovenski navijači, saj je Primož Roglič opravil s še eno živčno etapo in se tudi izognil grdemu padcu v zaključku. Odnesel je celo kožo, časa ni izgubil in z veseljem lahko pogleduje proti naslednjim gorskim etapam, ko bo najbrž spet oblekel rdečo majico.

Prvo priložnost bo imel Roglič že jutri, etapa se bo končala s slaba dva kilometra dolgim vzponom na Alto de la Montana de Cullera, ki ima povrečno 9-odstotni naklon.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ