Kratka zgodovina majice vodilnega na dirki po Španiji

Kratka zgodovina majice vodilnega na dirki po Španiji
18.08.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Ker je Primož Roglič v prvi etapi spet oblekel rdečo majico in ker je trenutno ne nosi, v etapah pa so v ospredju šprinterji, vam predstavljamo kratko zgodovino in razvoj majice vodilnega na Vuelti, ki je šele deset let rdeča.

Vsaka tritedenska dirka ima svojo barvo in zdi se nam naravno, da je rdeča barva Vuelte, nenazadnje v Španiji največkrat spremljamo agresivno dirkanje, s katerim povezujemo rdečo barvo. A od samih začetkov ni bilo tako, od prve Vuelte leta 1935 se je barva majice vodilnega večkrat spremenila.

Začetki španske pentlje so bili težki, najprej zaradi španske državljanske vojne, nato zaradi 2. svetovne vojne, kasneje pa še zaradi težke ekonomske situacije v Španiji. V prvem obdobju od leta 1935 do 1955 so dirko izvedli le desetkrat, nato pa se je vendarle ustalila.

Na prvi Vuelti je bila majica za zmagovalca oranžne barve, že naslednje leto so jo spremenili v belo, leta 1942 je bila nazaj oranžna, po drugi svetovni vojni pa so jo še enkrat več spremenili v belo majico, ki je ostala na »meniju« do leta 1950.

Rumena barva vztrajala najdlje – 40 let

Roberto Heras je na začetku 21. stoletja v zlati majici pustil največji pečat na Vuelti doslej - s štirimi zmagami še vedno drži rekord.

Ko se je pet let kasneje Vuelta pod organizacijskim okriljem baskovskega časnika El Correo vrnila na spored, je v kolesarskem koledarju ostala vse do danes. El Correo si je po vzoru dirke po Franciji želel majico zmagovalca obarvati v rumeno in rumena je ostala naslednjih 40 let. Seveda ni šlo brez izjeme, leta 1977 je bila vnovič oranžna, a so neuspešno romanco z oranžno barvo prireditelji še enkrat hitro končali.

Leta 1998 so majico vodilnega na Vuelti spremenili najprej v temno rumeno, nato pa v zlato barvo, ki je postala simbol moderne ere dirke po Španiji, v kateri dirka dela velike korake naprej in počasi enakovredno stopa ob bok vsaj Giru. Ni še tam, a ni dvoma o tem, da tudi v očeh kolesarjev Vuelta raste.

Zlato majico povezujemo tudi s slovenskimi uspehi, leta 2006 je Jani Brajkovič kot mlad talent v ekipi Discovery Channela prvi dve gorski etapi na Vuelti odpeljal odlično in oblekel zlato majico najboljšega v skupnem seštevku, kar je bila njegova prva majica vodilnega na najpomembnejših dirkah.

Leta 2010 je sledila nova, doslej zadnja sprememba v barvi majice vodilnega – dobila je rdečo podobo, ki jo poznamo še danes. Prvi je rdečo majico osvojil Vincenzo Nibali, leta 2013 jo je za en dan oblekel tudi Brajkovič, v zadnjih dveh letih pa je nesporni kralj Vuelte in rdeče majice Primož Roglič. Upajmo, da se bo ta trend tudi letos nadaljeval.



Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ