Nastop ekipe Vini Zabu na Giru zaradi pozitivnega dopinškega testa ogrožen

Nastop ekipe Vini Zabu na Giru zaradi pozitivnega dopinškega testa ogrožen
31.03.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Kolesar ekipe Vini Zabu Matteo De Bonis je imel v svojem vzorcu sledi eritropoetina, zato ga je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) začasno suspendirala. Če bo pozitiven tudi vzorec B, je ogrožen nastop ekipe na Giru.

Matteo De Bonis je bil testiran v pripravljalnem obdobju, v njegovem vzorcu pa so našli sledi EPA. Testiran je bil 16. februarja, v letošnjem letu pa še ni nastopal na dirkah. De Bonis ima pravico zahtevati test B vzorca in če bo tudi ta pravilen, mu najbrž grozi štiriletna prepoved nastopanja na dirkah.

Še slabša novica kot za De Bonisa je pozitivni test za njegovo ekipo Vini Zabu, saj je že lani med Girom njihov kolesar Matteo Spreafico oddal pozitivni vzorec in bil suspendiran. Če dva kolesarja iste ekipe v 12 mesecih oddata pozitivni vzorec, ji po pravilih UCI grozi suspenz, dolg od 15 do 45 dni.

»UCI bo kmalu predala primer disciplinski komisiji, ki bo sporočila svojo odločitev pravočasno, do takrat pa postopka ne bomo komentirali,« se glasi kratka izjava iz vrst UCI. Ker se Giro začne že 8. maja v Torinu, bi v najslabšem primeru Vini Zabu lahko ostal brez nastopa na dirki po Italiji, saj bi se ta začela znotraj 45-dnevnega roka, kolikor znaša največja možna zagrožena kazen.

V preteklosti se UCI sicer za tovrstne sankcije ni odločala, tako Katjuša v sezoni 2016 kot Caja Rural v sezoni 2020 sta se izognila prepovedi nastopanja za celotno ekipo, čeprav sta znotraj 12 mesecev imeli več pozitivnih kolesarjev.Vini Zabu ima sicer »bogato« zgodovino dopinških primerov, od njene ustanovitve so se na napačni strani pravil znašli Danilo Di Luca, Mauro Santambrogio, Matteo Rabottini, Ramon Carretero in Samuel Conti pred omenjenima primeroma Spreafica in De Bonisa.

Vini Zabu je sicer dobil posebno povabilo na dirko po Italiji, brez njega pa so denimo ostali pri Androniju, kar je razbesnelo šefa ekipe Giannija Savia. Prireditelji Gira dopinškega primera zaenkrat še ne komentirajo.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ